Novo:

Marko Kadić

Iz spomenice vinkovačke gimnazije:

Dr.sc. Marko Kadić, veterinarski stručnjak, etnolog. Rođen u Gradištu 23. srpnja 1900. Pučku školu završava u rodnom selu, a gimnaziju u Vinkovcima 1920. Potom studira veterinu u Zagrebu i Beču koju završava 1925. Od iduće godine radi u jugoslavenskom ministarstvu poljoprivrede i voda u beogradu. Doktorirao je 1928. u Zagrebu. Službuje u Županji, Zemunu i Karlovcu kao kotarski veterinar. Za vrijeme NDH Kadić je u Ministarstvu narodnog gospodarstva na različitim funkcijama. Poslije rata radi u Babinoj Gredi kao veterinar, 1949. vraća se u republičko Ministarstvo poljoprivrede a 1950. dolazi u Vinkovce, svoju Šokadiju, za upravitelja novoosnovanog Veterinarskog zavoda za vinkovačko područje i republičkog inspektora za Slavoniju i Baranju.

Na ovim je prostorima unaprijedio konjogojstvo, svinjogojstvo, peradarstvo. Unaprijedio je veterinarsku praksu suvremenim metodama liječenja domaćih životinja, razvio kiruršku praksu, provodio preventivu cijepljenjem domaćih životinja i prosvjećivanjem seljaka stočara. Objavio je oko 1200 članaka o veterinarstvu, stočarstvu, etnoveterini u novinama i znanstvenim i stručnim publikacijama: Napredni gospodar, Veterinarski vjesnik, Seljačka sloga, Gospodarski list i drugima. Najznačajniji su mu radovi: Peradarska čitanka (1943), Briga za zdravlje stoke (1954), Kupovanje konja (1956) i druga. Umirovljen je nakon plodnog rada 1964. godine. Umro je u Vinkovcima 1. travnja 1988.

About Josip Šarčević (166 Articles)
Rođen je 1949. godine u Bošnjacima. U rodnom mjestu je završio osnovnu školu i zatim gimnaziju u Županji. 1973. godine diplomirao je povijest i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1974. godine radio je na Gimnaziji Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima. Bio je sudionik Domovinskog rata. Posljednjih godina bavio se snimanjem video uradaka, pisanjem i kreiranjem online sadržaja za podučavanje povijesti. Nakon duge i teške bolesti preminuio je 28. prosinca 2009. godine.
Contact: Website

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.