Novo:

Marianne von Martinez

Marianne von Martinez, čembalistica, pijanistica i skladateljica razdoblja bečke klasike

Marianne von Martinez (1744 – 1812) je bila čembalistica, pijanistica i skladateljica. Rođena je u Beču gdje je i živjela cijeli život, no obitelj potječe iz niže španjolske aristokracije.

Joseph Haydn, znameniti skladatelj klasike, je u svojim siromašnim godinama stanovao besplatno u kući u kojoj su stanovali i obitelj von Martinez, u zamjenu za poduku iz instrumenata s tipkama i skladanja za Marianne. Marianne je bila četrnaest godina mlađa od Haydna. Marianne je izvrsno napredovala i uskoro postala tražena glazbenica.

Beč je u tom razdoblju imao vrlo bogat glazbeni život koji se oglavnom odvijao u kućama srednje i više klase. Osim poduke često su se organizirali kućni koncerti. Marianne je često organizirala kućne koncerte u svom stanu koji se nalazio u kući na Michaelerplatzu u Beču.

Marianne je često nastupala i kao čembalistica i kao pijanistica. Marianne je navodno svirala s Mozartom njegove sonate za klavir četveroručno. Marianne je skladala više od 200 djela uključujući simfoniju, koncerte za klavir i orkestar, oratorij, mise i brojna djela za instrumente s tipkama i vokalna djela.

Marianne i njena sestra bile su udomiteljice i skrbnice Pietru Metastasiu, dvorskom pjesniku i opernom libretistu, koji je zauzvrat skrbio o obrazovanju dviju djevojaka.

Michaelerplatz u Beču, na kojem je bila kuća u kojoj je živjela Marianne von Martinez

1796. godine Marianne je otvorila školu pjevanja u svom stanu i obrazovala mnoge pjevače do profesionalne razine.  Marianni von Martinez u široj javnosti ne zna se puno, a smatram da svakako zaslužuje našu pozornost zbog svoje glazbene djelatnosti. Neki glazbeni umjetnici – izvođači posvetili su se izvođenju manje poznatih djela ili djela manje poznatih skladatelja.

Na ovoj slici vidimo naslovnicu nosača zvuka kojeg je snimila Monica Jakuc, na fortepianu – suvremenoj replici instrumenta po uzoru na fortepiano koji je origialno bio izgrađen oko 1800. godine. Između ostalih izvodi i Sonate Marianne von Martinez.

About Zanina Bilic (89 Articles)
Akademska glazbenica pijanistica i profesorica klavira nakon diplome na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji poslijediplomski je studij sa stipendijom DAAD završila u Muenchenu. Nastupala je u Hrvatskoj i inozemstvu, kao solist i komorni glazbenik te kao klavirska pratnja. Bavi se i pedagoškim i humanitarnim radom. Živi i radi u Zagrebu sa suprugom i kćeri.

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.