Novo:

Ludvik Lujo Chloupek

Ludvik Lujo Chloupek, dipl. ing., sveučilišni profesor, inženjer metalurgije. Rođen je u Livnu 29. ožujka 1901. Pučku školu završio u Cazinu, gimnaziju pohađao u Bihaću, maturirao u Vinkovcima 1919.  Odlazi na studije u Čehoslovačku, u Pribram na Visoku montanističku školu. Diplomirao 1923. na Metalurškom odjelu, jedno vrijeme ostaje u Čehoslovačkoj na specijalizaciji, vraća se u Jugoslaviju, u varešku željezaru. Za vrijeme Drugog svjetskog rata direktor je željezare Zenica, poslije rata željezare u Sisku. Kako crna metalurgija postaje bazna grana razvoja nove Jugoslavije, L. Chloupek obnaša najvažnije funkcije u državnim Direkcijama bazne metalurgije u Beogradu i Zagrebu tijekom pedesetih godina.

Šezdesetih se godina vraća u Sisak, u željezari je glavni inženjer proizvodnje, kasnije savjetnik, te predavač, kasnije i redoviti profesor  na novootvorenom odjelu Tehnološkog fakulteta u Sisku. Od 1967. je predstojnik Katedre za metalurgiju. Član je brojnih metalurških udruženja i komisija u zemlji, javlja se brojnim stručnim člancima s područja proizvodnje sirovog željeza, problematike visokih peći, proizvodnje i uporabe koksa u Teškoj industriji i Metalurgiji (1965./75.).

Umirovljen je 1971. Umro je u Sisku 8. siječnja 1980.

About Josip Šarčević (166 Articles)
Rođen je 1949. godine u Bošnjacima. U rodnom mjestu je završio osnovnu školu i zatim gimnaziju u Županji. 1973. godine diplomirao je povijest i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1974. godine radio je na Gimnaziji Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima. Bio je sudionik Domovinskog rata. Posljednjih godina bavio se snimanjem video uradaka, pisanjem i kreiranjem online sadržaja za podučavanje povijesti. Nakon duge i teške bolesti preminuio je 28. prosinca 2009. godine.
Contact: Website

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.