Novo:

Thomas Edward Lawrence – Lawrence od Arabije

Poster filma Lawrence od Arabije

Djetelina – jastučić za igle Djetelina – jastučić za igle

Prije skoro pedeset godina Britanci su snimili još jedan u nizu epskih povijesnih spektakala. “Lawrence of Arabia” je za svojih 216 minuta filma dobio čak sedam nagrada Oscar i još više nominacija za razne filmske nagrade. Peter O’Toole je imao ulogu glavnoj junaka, a pomagali su mu i Anthony Quinn, Alec Guinness i Omar Sharif. Film je u većoj mjeri snimljen prema rukopisu (autobiografiji) poznatog britanskog časnika T.E. Lawrencea. Dotični je časnik tijekom Prvog svjetskog rata zadobio slavu u ratištu arapske pustinje, gdje je hrabro predvodio Beduine protiv Turaka. Osmansko carstvo je već dugo bilo na izdahu, a pristupom Središnjim silama samo su još dodatno ubrzali svoju propast.

Lawrence snimljen na iskapanjima između 1911. i 1914. godine

Lawrence snimljen na iskapanjima između 1911. i 1914. godine

Thomas Edward Lawrence rođen je 1888. godine u Walesu. Napustio je studij areheologije i srednjovjekovne arhitekture na Oxfordu kako bi se pridružio areheološkoj ekspediciji u Mezopotamiji (današnji Irak). Zahvaljujući bilješkama s tih iskapanja napisao je doktorat 1910. godine. Pokazao je veliki interes za arapsko područje i sa željom da lakše istražuje naučio je arapski jezik.

Poručnik T.E. Lawrence

Poručnik T.E. Lawrence

Početkom Prvog svjetskog rata je kao časnik za vezu poslan među arapske pobunjenike protiv Turaka (zahvaljujući jeziku). Prva mu je postaja bio britanski Kairo i rad za tajnu službu. 1916. godine pridružio se šerifu Faisalu u kampanji protiv Turaka. Na Faisalov osobni zahtjev postao mu je savjetnik. Dokazao se kao vješti taktičar u pustinjskim uvjetima. Rat protiv TUraka nije bio velikog obima zbog beduinske naravi. Beduinski poglavari se nisu željeli boriti izvan svog teritorija, a i onda su se borili za novac. Tako da su te bitke u većini slučajeva bili okršaji u kojima je sudjelovalo par stotina Beduina. Jedina je “prava” bitka bila kod Tafile.

Lawrence u arapskoj odjeći

Lawrence u arapskoj odjeći

Lawrence i Faisal su bili primorani stalno sklapati saveze sa stotinama poglavara. Najvjesniji su im saveznici bili iz plemena Howeitat, koje se borilo u okolici Aqabe. Njih je predvodio Aouda Abu Tayi. Aqaba je bio važan grad za kontrolu Sueskog kanala, ali s morske strane je predstavljao neosvojivu tvrđavu. Nakon teškog britanskog brodskog bombardiranja, sa pustinjske strane preko tisuću Beduina je ušlo u grad. Bilo je to u lipnju 1917. godine i zahvaljujući golemim količinama zarobljenog oružja to je bio pravi početak arapskog otpora Turcima.

Lawrence u pustinji

Lawrence u pustinji

Lawrence u arapskoj odjeći

Lawrence u arapskoj odjeći

Sljedeći Lawrenceov potez je bio napad na linije opskrbe. Sa samo stotinjak ljudi napao je željezničku kompoziciju pokraj Mudawarra. Beduini su se rado priključivali takvim pothvatima zbog odlične prilike za pljačku. To je bila izvrsna podrška za britansku vojsku koja je napredovala prema Haifi, Jeruzalemu i Jerihonu.

Osvajanje Aqabe - snimio T.E. Lawrence

Osvajanje Aqabe – snimio T.E. Lawrence

Tijekom 1918. godine sve snage na tom teritoriju imale su samo jedan cilj – Damask. Turci su bili u stalnom povlačenju i usput su ubijali stotine Arapa. Njihovi su zločini razljutili Beduine koji su bitku kod Dere završili “bez zarobljenika”. U britanskoj se historiografiji o tome raspravlja kao o velikoj mrlji na reputaciji časnika Lawrencea. Britanci i Arapi su u listopadu 1918. zauzeli Damask zajedničkim snagama.

Lawrence ulazi u Damask

Lawrence ulazi u Damask

Sudionik misije princa Faisala na Pariškoj mirovnoj konferenciji

Sudionik misije princa Faisala na Pariškoj mirovnoj konferenciji

Nakon rata Lawrence je sudjelovao na Pariškoj mirovnoj konferenciji gdje su srušeni arapski snovi o samostalnosti. Princu Faisalu je ponuđen dio Sirije bez Palestine i Libanona, što ovaj nije mogao niti želio prihvatiti. Lawrence je također smatrao da su Britanci takvom ponudom podcijenili arapske saveznike.

1921. na savjetovanju sa Churchilom

1921. na savjetovanju sa Churchilom

Lawrence je od 1921. godine djelovao kao politički savjetnik u Odjelu za Bliski Istok britanskog Kolonijalnog ureda. Cilj mu je bila arapska neovisnost i tu je postigao minimalne uspjehe prema arapskoj autonomiji. Stekao je svjetsku slavu objavom knjige “Sedam stupova mudrosti” o boravku među Arapima i zahvaljujući pisanju američkog novinara Lowell Thomasa.

Vojnik John Hume Ross 1927. godine

Vojnik John Hume Ross 1927. godine

Slavi je pobjegao uključivši se u redove RAF-a (britanskog ratnog zrakoplovstva) pod lažnim imenima (John Hume Ross, TE Shaw) sve do povlačenja 1935. godine. Iste je godine (19. svibnja) poginuo u nesreći tijekom vožnje motocikla blizu svog doma. Na grbavoj cesti je pokušao izbječi dječake na biciklima i pritom izletio preko upravljača motocikla Brough Superior.

Na motoru (oko 1930. godine)

Na motoru (oko 1930. godine)

Miljenko Hajdarovic
About Miljenko Hajdarovic (108 Articles)
Magistar povijesti i magistar edukacije sociologije, diplomirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Do travnja 2020. g. urednik ovoga portala.

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.