Novo:

Kraljevstvo nebesko

Osvrt na film

Želim se osvrnuti na film “Kraljevstvo nebesko” djelomično zbog sporenja, koji je izazvao među povjesničarima, djelomično zbog njegove kvalitete. Što se tiče samog filma, on me je svojom kvalitetom oduševio, a po prvi puta zadovoljan sam viđenim i kao povjesničar. Posebno pohvaljujem dijaloge, koji su obično najgori dio povijesnih filmova. Lica glumaca i kostimografija ovaj puta nisu sladunjavi i u skladu s modnim trendovima na MTV-u, a čak ni glavna glumica nije “manekenka” s napuhanim usnama, pa se doista dobije dojam da je slika preuzeta izravno iz 12. stoljeća. Saladinova faca “pogođena” je 100%. Mnoge izjave tjeraju gledatelja da se dobro zamisli, ali i scene, među kojima izdvajam dvije vojske “zalijepljene” nad srušenim zidom Jeruzalema, promatrane iz zraka, kao da ih sam Bog gleda i plače pritom. Nad Jeruzalemom, koji je sveti grad za više vjera. Iako je film dug i ponekad vrlo realističan, ne postaje dosadan i nemamo osjećaj da gledamo “krv” radi bolje zarade. Svaki povjesničar, koji drži do sebe, mora ovaj film pogledati. Čista petica.

A sad malo o zanovijetanjima nekih povjesničara. Tako je profesor povijesti s Cambridgea Jonathan Riley-Smith izjavio da je film “besmislica” i “Bin-Ladenova verzija povijesti”. Drugi zapadni povjesničari Saladina smatraju zlim, jer je križarima odrubljivao glave. Zatim ismijavaju Baliana, koji je križar, a sumnja u vjeru. Moram reći da su spomenuta gospoda u krivu. Oni valjda polaze od pretpostavke da su Saladin i Bin Laden jedno te isto, jer su muslimani – ne mogu oni biti dobri sami po sebi i svojoj vjeri. Drugo, pretpostavljam da nitko do tih “tužitelja” u svom životu nije posjetio jednu arapsku zemlju i potrudio se išta saznati o naravi Arapa i njihovoj vjerskoj praksi. Oni sjede u svojim salonima i ne žele ni znati tko su ti “primitivci”. U biti, brane djelo Guy-a De Lusignana, a nije nemoguće da se s njim i poistovjećuju. Možda razmišljaju da je danas probitačno tako misliti-po logici-bolje i “naš” zločinac nego “njihov” heroj. Arapi su, općenito, vrlo dragi ljudi, osim što su za razliku, od Britanaca, puno siromašniji. Kažem to zato što sam bio i u Britaniji i u arapskim zemljama više puta, pa znam. A Europa 12. stoljeća sasvim je sigurno bila daleko nazadnija od Istoka i to treba reći u ime istine. U ono vrijeme, pak, neprijateljskim vojnicima su se odrubljivale glave u bilo kojem ratu, a pošteđeni su mogli biti samo oni, za koje se mogla dobiti velika odšteta. U čast Saladina dovoljno je reći da nije ubijao kršćane civile, a da su križari pobili sve muslimane prilikom vlastitog osvajanja Jeruzalema, i da je Saladin u ondašnjoj Europi slovio kao vrlo častan borac. Ni kršćanska svetišta u Jeruzalemu nisu oskrvnuta, dok su križari vodili pohod na Meku i Medinu s ciljem da razore te gradove. Što se tiče sumnje, koja se rađa u vjeru, ona se kod vojnika, koji se bore u ratu, javlja u sve moguće vrijednosti, pa se vjerovatno i tada rađala, a nije nemoguće, da se i javno izražavala u nekoj dramatičnoj situaciji, kao u filmu. Mislim da sam režiser dobro rješava ovo pitanje, kad na početku filma, u Francuskoj bez rata, svećenik kaže Balianu: “Selo te ne želi”. On je, naime, vanbračno dijete, a žena mu je počinila samoubojstvo, što je više nego dovoljno za ekskomunikaciju.

Zbilja je užasno kako su se mnogi ljudi stoljećima sve do danas ubijali u blizini grada, koji nazivaju “Svetim”. Užasno je za shvatiti da netko misli da je vjera u Boga “ispravna ili neispravna”, da je ubijanje sveta stvar, da različitost izaziva toliku mržnju. Stoga filma “Kraljevstvo nebesko” šalje i vrlo vrijednu ljudsku poruku-posebno danas!

Izvrstan prikaz opsade utvrđenog grada

Branimir Bunjac
About Branimir Bunjac (28 Articles)
Dr.sc. Branimir Bunjac radi kao učitelj povijesti u OŠ Podturen. Predsjednik je Povijesnog društva Međimurske županije. Izdao je nekoliko knjiga povijesne tematike. Od 2016. godine saborski zastupnik.

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.