Novo:

Knjiga i znanstveni radovi ne pomažu pri upisu na fakultet

Hrvoje Pavić, maturant Isusovačke klasične gimnazije, veliki je zaljubljenik u povijest i vrstan znalac ovog područja. On i njegov kolega Marin Šušak, autori su knjige “Čepinska sjećanja”, koja na gotovo stotinu stranica objedinjuje tekstove iz povijesti Čepina. Ovih je dana na međunarodnom skupu agronoma u Opatiji predstavljen i znanstveni rad “Dvorac i perivoj Pomoćin - identifikacija i valorizacija", koji uz Hrvoja potpisuju profesorice Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku Alka Turalija i Anica Perković. U postupku recenziranja je i njegov znanstveni rad pod nazivom “Čepinski dvorci i kurije”.

No, unatoč tomu, naš mladi sugovornik, koji želi studirati povijest i povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, nema pravo na dodatne bodove za upis.

– Objavljena knjiga sa stručnom recenzijom i dva znanstvena rada A2 i A3 kategorije, nisu dovoljna osnova za dodatne bodove. Obratio sam se nadležnima u Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja, gdje su mi rekli da se za takvo što obratim na željeni fakultet. Obratio sam se Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a oni su mi rekli da na osnovi toga ne ostvarujem dodatne bodove za upis. Naposljetku sam se pismeno obratio ministru znanosti obrazovanja i sporta, no dobio sam isti odgovor. Žalosno, ali istinito – priča Hrvoje.

A da bi znanstveni rad, kojim se bave i srednjoškolci, trebao biti vrednovan za upis na željeni fakultet, smatraju: dr.sc. Mladen Obad Šćitaroci, profesor na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, inače recenzent knjige “Čepinska sjećanja” i još jednog Hrvojevog rada, mr.sc. Marina Vinaj iz Muzeja Slavonije, Vjera Katalinić (Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i pater Ivan Matić, ravnatelj Isusovačke klasične gimnazije te svi potvrđuju Hrvojev angažman na području povijesti.

Autorica teksta je Vesna Latinović

About HPP (40 Articles)
Hrvatski povijesni portal je elektronički časopis za povijest i srodne znanosti pokrenut 2006. godine.
Contact: Website

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.