Novo:

Kempeitai – japanska tajna policija

Najpoznatija tajna policija, posebno tijekom Drugog svjetskog rata, bila je Gestapo. Istu ulogu u Aziji je imala japanska organizacija Kempeitai. "Kempei tai" na japanskom jeziku znači vojna policija ili žandarmerija. "Kempei" je prema tome žandar. Kempeitai su organizirani još krajem XIX. stoljeća kada su Japanci sve više izražavali svoje imperijalističke pretenzije prema azijskom području. Djelovali su unutar Imperijalne japanske vojske. Glavne su im zadaće bile čuvanje javnog reda, sprečavanje špijunaže i sabotaža. Uhićenje su mogli izvesti bez naloga, a tijekom ispitivanja su se često služili raznim metodama torture. Tijekom rata zadaće su se proširile na izdavanje putnih dozvola, rekrutiranje radne snage, psihološke operacije i propagandu, upravljanje radnim i koncentracijskim logorima, te uprava nad "tješiteljicama" (javnim kućama za japanske vojnike).

Car Meiji je odmah po dolasku na vlast 1868. godine započeo modernizaciju Japana. Prekinuta je stoljetna dominacija samuraja i politika izolacije Japana. Započeta je reorganizacija države prema uzorima iz Pruske, Francuske i Sjedinjenih američkih država. Reorganizacija je bila vidljiva u upravi, sudstvu, vjer, itd. Posebna je pažnja posvećena modernizaciji vojske i stvaranju policije. 1873. godine osnovano je Ministarsvo unutarnjih poslova, a Japan je nanovo podijeljen na prefekture. 4. siječnja 1881. osnovana je organizacija “Kempei Tai” s osnovnom zadaćom kontrole vojske i novačenja. Za vojna pitanja odogovarali su Ministarstvu rata, za civilna pitanja Ministarstvu unutarnjih poslova i za provedbu zakona Ministarstvu pravde. Međi ciljevima Kempei Tai je bilo sprečavanje nereda u Japanu i špijunaža na širem pacifičkom prostoru.

Kempetai časnici

Kempetai časnici

Širenjem Japana na prostorima Azije (Koreja, Mandžuko) djelatnici Kempeitaija (kempeji) su brinuli za propagandu. Širili su teoriju o rasnoj nadmoći Japanaca, uništavali političke protivnike i ubacivali se u neprijateljske organizacije. Približavanjem Italiji i Njemačkoj započela je i suradnja sa njihovim tajnim organizacijama.

Tijekom Drugog svjetskog rata kontrolirali su radne logore u kojima su azijati, Amerikanci, Britanci i drugi civilni i ratni zarobljenici gradili ceste, mostove i drugu infrastrukturu. Uvjeti zivota u logorima su bili izuzetno teški. Prehrana se često sastojala od zdjelice riže ili komada voća (naranče). Novi zarobljenici su mučeni prilikom ispitivanja. Najčešće metode uz batinjanje štapovima su bile bičevanje, mučenje vodom i električnom energijom. Kempeitai su odgovorni i za masovna ubijanja civila na zauzetim područjima.

Mučenja

Vodena tortura (iz knjižice o Kempetai izdane u Saigonu 1947.)

Vodena tortura (iz knjižice o Kempetai izdane u Saigonu 1947.)

U grlo su mi ugurali cijev i zatim ulijevali vodu dok mi se želudac nije napuhnuo. Zavezali su me na ljestve i gazili po prsima. Voda mi je izlazila na usta i nos. Izgubio sam svijest. Sljedeći dan tortura se ponovila. Neki zatvorenik mi je savjetovao neka priznam. Što da priznam kada nisam učinio ništa loše. Sljedeći put kad su me izveli priznao sam. Nisu me mučili.” – Lim Seng, civilni zatočenik

Čupanje noktiju (iz knjižice o Kempetai izdane u Saigonu 1947.)

Čupanje noktiju (iz knjižice o Kempetai izdane u Saigonu 1947.)

Ubacili su me u čeliju veličine 3 sa 3,5 metra. Tu je već bilo nagurano dvadesetak ljudi. Nagurani poput sardina klečali smo od jutra do noći. Vrućina je bila neizdrživa. Ja sam bila jedina žena. Na podu čelije bila je rupa za vršenje nužde. Nije bilo privatnosti. Sve smo vršili jedni pred drugima. Smrad je bio neizdrživ. Na ispitivanje smo morali puzati kroz maleni otvor. Tukli su nas, prikopčavali na struju i napumpavali nas vodom. Kako iz mene nisu izvukli korisne informacije dovukli su mog supruga iz drugog logora. Pred njim su me skinuli do gola i on je morao kleknuti ispred mene. Spojili su me na struju. Mišiči su se nekontrolirano grčili, tekle su mi suze i sline. Bol je bila neopisiva. Mužu je bilo vjerojatno tisuću puta gore gledati kako me muče.

Glad u logoru (iz knjižice o Kempetai izdane u Saigonu 1947.)

Glad u logoru (iz knjižice o Kempetai izdane u Saigonu 1947.)

Zatvorenici su često bili izlagani djelovanju sunca. Zavezani su klečalil danima na suncu. Često se im koža već ljuštila. Metode koje su se često koristile su bile čupanje noktiju i “kuhanje” zatvorenika. Zatovrenici su stavljani u velike posude napunjene vodom. Voda se  postepeno grijala sve  dok se zatovorenik nije onesvijestio. Zatim su ga izvadili i ponovno vratili sve dok nije prizanao zločine.

Ispitivanje (iz knjižice o Kempetai izdane u Saigonu 1947.)

Ispitivanje (iz knjižice o Kempetai izdane u Saigonu 1947.)

Izgladnjeli ratni zarobljenici

Izgladnjeli ratni zarobljenici

Kraj i veterani

Kako se ratna sreća postepeno okrenula Kempeitai su sve više posla imali kod kuće. Proganjali su “domaće neprijatelje” i do kraja rata su zatvorili i zlostavljali desetine tisuća Japanaca. Cenzurirali su novine, tražili mreže šijuna, nadzirali rad poštanske službe, željeznice, hotela, škola, hramova i drugih javnih službi i objekata. Kazne za neposlušne su bile brze i oštre.

General Douglas MacArthur je 1. studenog 1945. godine raspustio Kempeitai, koji su do tada narasli do organizacije od 36.000 ljudi. Nakon kraja službene okupacije Japana veterani Kepmeitaija su osnovali brojne veteranske organizacije kojima je upravljala Nacionalna federacija Kempeitai veteranskih organizacija (akronim Zenkenren). Organizacija Zenkenren ima četiri glavna cilja: afirmirati vrijednost Kempeitaija, odati počast mrtvim Kempeitaijima, promicati drugarstvo i pomagati obitelji palih ratnika. Organizacija je podigla i spomenik unutar Yasukuni Jinja (glavnog šintoističkog hrama u Tokiju).

About Miljenko Hajdarovic (18 Articles)
Magistar povijesti i magistar edukacije sociologije, diplomirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Do travnja 2020. g. urednik ovoga portala.

2 Comments on Kempeitai – japanska tajna policija

  1. možete li mi reći nešto više o kempeitai japanskoj tajnoj policiji i neke izvore na kojima mogu doznati više o tome?

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.