Novo:

Jure Vujčić, fra Paškal

Jure Vujčić, fra Paškal,  biskup, profesor, franjevac. Rođen je 21. ožujka 1826. u Glavini Donjoj kod Imot­skog. Po nagovoru svog strica fra Ive Vujčića koji je župnikovao u Retkovcima, dolazi u Slavoniju i tu u Vinkovcima završava tri gramatikalna razreda gim­nazije 1838. god. Gimnaziju pohađa zajedno s kasnije poznatim hrvatskim pedagogom Ivanom Filipovićem. Godine 1841. postaje franjevac. Filozofiju studira u Madžarskoj, a teologiju u Italiji. Licencijat postiže iz teologije, filozofije, te uz pomoć Maksimilijana, bra­ta Franje Josipa I postaje misionarski biskup u 32. godini života. Godinu dana vrši misionarsku djelat­nost u Pulatu (Albanija), a 1859. je premješten u Aleksandriju za misionarskog biskupa i papinskog po­slanika. Kako Francuzi iste godine započinju proko­pavanje Sueskog kanala, fra Paškal Vujčić u svoj­stvu papinskog nuncija na tom području posvećuje početak radova na kanalu. Ne dočekavši otvorenje Sueskog kanala, 1866. je premješten za apostolskog vikara u Bosnu u župu Brestovsko gdje im je bilo sjedište .

Iako je tu poslan da priprema teren za priključenje Bosne i Hercegovine Austriji, on se javno tome protivio. Kako je Austro-Ugarska ipak Berlinskim kongresom dobila pravo na okupaciju Bo­sne i Hercegovine i to brzo provela u djelo, fra Paš­kal Vujčić je zbog antiaustrijskog držanja ubrzo smijenjen sa svoje dužnosti, a župni dvor i bosanski vikarijat u Brestovskom zapaljeni.Biskup fra Paškal se bavio i botanikom. Zapisao je mnoštvo narodnih naziva biljaka Imotske krajine te ih je poslao Bogoslavu Šuleku za njegov „Jugoslavenski imenik bilja“ (1879).Nakon toga se povlači  u Imotski sa­mostan gdje umire 1888. godine.

About Josip Šarčević (166 Articles)
Rođen je 1949. godine u Bošnjacima. U rodnom mjestu je završio osnovnu školu i zatim gimnaziju u Županji. 1973. godine diplomirao je povijest i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1974. godine radio je na Gimnaziji Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima. Bio je sudionik Domovinskog rata. Posljednjih godina bavio se snimanjem video uradaka, pisanjem i kreiranjem online sadržaja za podučavanje povijesti. Nakon duge i teške bolesti preminuio je 28. prosinca 2009. godine.
Contact: Website

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.