Novo:

Josip Lončar

Ian Smith na naslovnici Time-a Ian Smith na naslovnici Time-a

Akademik JOSIP LONČAR, sveučilišni profesor, elektrotehnički stručnjak i fizičar. Rođen u Đakovu, 21. studenog 1891. U rodnom gradu završio pučku školu, došao u Vinkovce u gimnaziju, završio 1910. U Zagrebu je studirao matematičkofizikalne znanosti na Mudroslovnom fakultetu, te na Sorboni u Parizu (1910-15) studira elektrotehniku. Doktorirao u Zagrebu 1920., radi na gimnazijama, honorarno radi i na Tehničkoj visokoj školi, od 1931. redoviti je profesor na Tehničkom fakultetu. Godine 1937. predaje kolegije Osnove elektrotehnike i Električna mjerenja. Na fakultetu je osnovao laboratorije za iste kolegije u kojima je obavio mnoga istraživanja.

Zaslužan je za utemeljenje i pokretanje Radio Zagreba, napravio je elektrotehničke sheme za njeno funkcioniranje1924-26, i izveo tehničke radove. Tu je surađivao s O. Kučerom i J. Horvatom, bivšim učenicima Vinkovačke gimnazije. Godine 1930. kada je proradila prva televizija u Europi, u Londonu, konstruirao i napravio je prvi tv-prijemnik u svom laboratoriju, te gledao tv-sliku iz Londona. Umirovljen je 1957. kada je TV Zagreb počela sa redovitim emitiranjem svoga dnevnog trosatnog programa.

Javljao se u brojnim stručnim časopisima u zemlji i inozemstvu: Glasniku Hrvatskog prirodoslovnog društva, Tehničkom listu, Elektrotechenische Zeitschriftu, Radu JAZU-a, i drugima, u Hrvatskoj enciklopediji. Djela su mu: „Konstrukcija radio stanica za primanje“ (1927-29), „O savremenoj televiziji“ (1937), „Osnovi elektrotehnike“ (1923-38) „Uvod u električna mjerenja“ (1937-39) i druga.
Redoviti je član JAZU-a od 1947. Godine 1961. dobio je Nagradu za životno djelo grada Zagreba. Godine 1970. izabran je za počasnog doktora Sveučilišta u Zagrebu. Bio je pionir naše hrvatske elektrotehnike i elektronike, radiofonije i televizije. Stoga je Fakultet elektrotehnike i računarstva od 1971., odlukom Vijeća nastavnika, uveo godišnju Nagradu „Josip Lončar“ za istaknute uspjehe u studiju i znanstvenoistraživačkoj djelatnosti i nastavi. Umro je u Zagrebu 28. rujna 1973.

About Josip Šarčević (166 Articles)
Rođen je 1949. godine u Bošnjacima. U rodnom mjestu je završio osnovnu školu i zatim gimnaziju u Županji. 1973. godine diplomirao je povijest i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1974. godine radio je na Gimnaziji Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima. Bio je sudionik Domovinskog rata. Posljednjih godina bavio se snimanjem video uradaka, pisanjem i kreiranjem online sadržaja za podučavanje povijesti. Nakon duge i teške bolesti preminuio je 28. prosinca 2009. godine.
Contact: Website

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.