Novo:

Josip Korda

Josip Korda,  povjesničar i arheolog. Rođen je mjestu Sitno Donje u blizini Splita 15. listopada 1919. godine. Pučku školu i klasičnu gimnaziju završio je u Splitu. Godine 1938. upisuje Filozofski fakultet u Zagrebu, povijest, zemljopis i arheologiju. Po nagovoru ujaka svećenika odlazi na teološki studij u Đakovo za vrijeme Drugog svjetskog rata. Nakon rata po dogovoru s biskupom Akšamovićem izlazi iz bogoslovije ali ga Filozofski fakultet u Zagrebu ne prima na nastavak studija. Odlazi u Beograd na nastavak studija, potom u Zagreb. Nakon završetka studija krajem 1946. dolazi u Komletince na osnovnu školu. Iduće godine je premješten u Vinkovce u I. osnovnu školu, a 1948. na našu Gimnaziju i tada započinje njegov plodni radni vijek. U početku na školi radi kao profesor povijesti, zemljopisa i latinskog a poslije je u dva mandata direktor škole (1954-59. i 1963-81.). Od 1959. do 1963. obavlja brojne visoke dužnosti u tadašnjem kotaru Vinkovci, direktor je Zavoda za prosvjetu kada gradi tri nove osnovne škole u Komletincima, Cerni i Oroliku, a uređuje stare.  Tih godina osniva  Muzej grada Vinkovaca i bavi se arheološkim iskapanjima u gradu, na Sopotu i Borincima, nastavljajući tako rad nekadašnjih profesora vinkovačke gimnazije. .Brojni arheološki eksponati u muzeju, u centralnom gradskom parku i povijesnom kabinetu gimnazije su rezultat njegovog arheološkog istraživanja.

Povratkom u Gimnaziju kao njen direktor daje joj modernu fizionomiju, uređuje kabinete, gradi školsko igralište, školsku dvoranu, unapređuje nastavu, vodi izuzetnu brigu o nastavničkom kadru, svakom učeniku. Renome Vinkovačke gimnazije i njenih učenika prepoznatljiv je na svim hrvatskim fakultetima i sveučilištima.

Direktor Korda, kako smo ga oslovljavali, bio je u dva mandata saborski zastupnik, te predavač na Pedagoškoj akademiji u Osijeku i Poljoprivrednom fakultetu u Vinkovcima. Objavio je više stručnih i znanstvenih radova iz arheologije, povijesti i pedagogije.

Među ostalima objavio je sljedeće radove: „Socijalistički pokret na selu u Vinkovačkom kraju koncem XIX. st.“ (1964), „Vinkovački kraj na putu u slobodu i socijalizam“ (1976), „Prilog poznavanju povijesti školstva u Vinkovačkom kraju“ (1981). U ljeto 1981. odlazi u zasluženu mirovinu i posvjećuje se znanstvenom radu na području povijesti. Rukopisi su ostali neobjavljeni. Umro je u Vinkovcima 14. rujna 2000. godine.

About Josip Šarčević (166 Articles)
Rođen je 1949. godine u Bošnjacima. U rodnom mjestu je završio osnovnu školu i zatim gimnaziju u Županji. 1973. godine diplomirao je povijest i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1974. godine radio je na Gimnaziji Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima. Bio je sudionik Domovinskog rata. Posljednjih godina bavio se snimanjem video uradaka, pisanjem i kreiranjem online sadržaja za podučavanje povijesti. Nakon duge i teške bolesti preminuio je 28. prosinca 2009. godine.
Contact: Website

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.