Novo:

Josip Gopić

Josip Gopić, filolog. Rodio se u Cerni 21. srpnja 1883. gdje je završio  pučku školu. Maturirao u Vinkovcima 1903., studirao slavistiku na zagrebačkom Mudroslovnom fakultetu i diplomirao  1907. godine.

Vratio se u Srijem i zaposlio na Maloj realnoj gimnaziji u Srijemskoj Mitrovici. Kako se tu u gimnazijskoj zbornici susreo s agresivnim “vukovcima”  koji su izjednačavali hrvatski i srpski jezik, iste je godine napisao i objavio Prilog poznavanju akcenatske teorije Mažuranićeve u obziru na komentatorska domišljanja  (Zagreb, 1907.). Josip Gopić se tim svojim djelom suprostavio “vukovcima” praveći razliku između hrvatskog i srpskog jezika, Karadžićevog novoštokavskog naglasnog sustava temeljenog na istočnohercegovačkom narječju, dokazujući organsko jedinstvo hrvatskog čakavskog i štokavskog narječja.

U “Spomenici o stopedesetgodišnjici državne gimnazije u Vinkovcima” Ante Kovač, pisac i novinar, piše da je  Josip Gopić  kao univerzitetlija pronašao osam akcenata u hrvatskom jeziku.

Svoj nauk i argumentaciju Gopić je  iznio u Nastavnom vjesniku u nizu članaka  od 1908. do 1914.

Umro je u Cerni 25. srpnja 1951. godine.

About Josip Šarčević (166 Articles)
Rođen je 1949. godine u Bošnjacima. U rodnom mjestu je završio osnovnu školu i zatim gimnaziju u Županji. 1973. godine diplomirao je povijest i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1974. godine radio je na Gimnaziji Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima. Bio je sudionik Domovinskog rata. Posljednjih godina bavio se snimanjem video uradaka, pisanjem i kreiranjem online sadržaja za podučavanje povijesti. Nakon duge i teške bolesti preminuio je 28. prosinca 2009. godine.
Contact: Website

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.