Novo:

Josip Fulanović

Dr.sc. Josip Fulanović, pravnik – sudac, kulturni i športski djelatnik. Rodio se u selu Čerević, općina Beočin, 14. ožujka 1883., u obitelji bačkih Hrvata. Pučku školu završio u Beočinu, gimnaziju u Vinkovcima 1901. Pravo je završio u Zagrebu 1906. doktorirao 1911. Službovao u Osijeku i Vinkovcima na sudu, zatim po kaznionicama, Mitrovica, Glina, Lepoglava. Od 1920. je senator Gradskog poglavarstva Vinkovci. U gradu je pravi javni i kulturni djelatnik. Predsjednik je brojnih kulturnih, javnih i športskih društava, od 1924. obnavlja rad Hrvatskog sokola u Vinkovcima koji se ugasio za Prvog svjetskog rata. Angažiran je na gradnji Doma Hrvatskog sokola 1926-28. Nakon podjele Velike osječke sokolske župe, postao je starosta nove župe „Hanuševe“ (po sokolu Hanušu) u Vinkovcima koja okuplja 23 sokolska društva od Cernika do Rume.

Nakon uvođenja diktature kralja Aleksandra žestoki je njen protivnik, vinkovački se sokoli ne priključuju novoformiranom Jugoslavenskom sokolu. Kada je beogradski režim istjerao sve Hrvate iz Gradskog poglavarstva 1931., odlazi u Križevce gdje je otvorio odvjetničku kancelariju. Ubrzo je umro 16. veljače 1933. Ondašnje vlasti grada Križevaca zabranile su delegaciji vinkovačkih športskih društava i prijateljima da nazoče njegovom pogrebu na križevačkom groblju. Sahranjen je uz nazočnost najuže obitelji bez ikakvih pogrebnih ceremonija i pozdravnih govora.

About Josip Šarčević (166 Articles)
Rođen je 1949. godine u Bošnjacima. U rodnom mjestu je završio osnovnu školu i zatim gimnaziju u Županji. 1973. godine diplomirao je povijest i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1974. godine radio je na Gimnaziji Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima. Bio je sudionik Domovinskog rata. Posljednjih godina bavio se snimanjem video uradaka, pisanjem i kreiranjem online sadržaja za podučavanje povijesti. Nakon duge i teške bolesti preminuio je 28. prosinca 2009. godine.
Contact: Website

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.