Novo:

Jean-Baptiste Lully

 Karikatura nesreće

Jedna tragična povijesna nezgoda vezana uz staromodni, veliki štap za dirigiranje odvela je francuskog skladatelja Jean-Baptiste Lullyja u smrt!

1687. godine, Jean-Baptiste Lully dirigirao je koncertom u dvorcu Versailles. Lupajući štapom o pod kako bi davao takt, odjednom je umjesto o pod lupio o svoju nogu i ozlijedio se oštrim vrškom štapa. Radi nedostatne dezinfekcije i povijanja rane, Lully je umro od posljedica gnojenja i potom nastupile gangrene. Umro je u dobi od 55 godina.

Skladatelj, rođen je u Italiji kao Giovanni Battista Lulli. Djelovao je na dvoru francuskoga kralja Luja XIV. 1661. godine prihvatio je i francusko državljanstvo.

Jean-Baptiste Lully

Jean-Baptiste Lully

 

About Zanina Bilic (89 Articles)
Akademska glazbenica pijanistica i profesorica klavira nakon diplome na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji poslijediplomski je studij sa stipendijom DAAD završila u Muenchenu. Nastupala je u Hrvatskoj i inozemstvu, kao solist i komorni glazbenik te kao klavirska pratnja. Bavi se i pedagoškim i humanitarnim radom. Živi i radi u Zagrebu sa suprugom i kćeri.

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.