Novo:

Jaroslav Ječmen

Prof.dr.sc. Jaroslav Ječmen, sveučilišni profesor, farmaceut. Rođen u Vinkovcima 6. svibnja 1894. Tu završio pučku školu i gimnaziju 1913. Odlučio se baviti ljekarništvom, položio tirocinijski ispit 1917. ali i studirao farmaciju na Mudroslovnom fakultetu za vrijeme rata. Diplomirao 1920., vratio se u Vinkovce na rad u javnu ljekarnu, radio još u Beogradu, i Zagrebu od 1921. do 1944. Istovremeno sređuje službeni popis gotovih lijekova i tako udara temelje hrvatskoj farmakoinformatici.

Od  1945. honorarni je nastavnik na Farmaceutskom fakultetu, ubrzo izvanredni profesor, predaje galensku farmaciju s receptologijom, i predstojnik je Zavoda za farmaceutsku tehnologiju. Umirovljen je 1960. Dok se kao profesor na fakultetu bavio osim znanstvenim i organizacijskim radom, poslije umirovljenja bavi se publicističkim radom. Najviše objavljuje svoje stručne radove u Farmaceuskom vjesniku i Farmaceuskom glasniku, surađuje na izradi Jugoslavenske farmakopeje (1946-71). Napisao je i nekoliko djela, Galenski pripravci s penicilinom (1957). Umro u Zagrebu 9. svibnja 1977.

About Josip Šarčević (166 Articles)
Rođen je 1949. godine u Bošnjacima. U rodnom mjestu je završio osnovnu školu i zatim gimnaziju u Županji. 1973. godine diplomirao je povijest i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1974. godine radio je na Gimnaziji Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima. Bio je sudionik Domovinskog rata. Posljednjih godina bavio se snimanjem video uradaka, pisanjem i kreiranjem online sadržaja za podučavanje povijesti. Nakon duge i teške bolesti preminuio je 28. prosinca 2009. godine.
Contact: Website

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.