Novo:

Ivo Fici

Biskup Muzorewa na majici izdanoj za izbore 1980. godine Biskup Muzorewa na majici izdanoj za izbore 1980. godine

IVO FICI, glumac. Rođen u Vinkovcima, 25. stu­denog 1927. Tu je završio pučku školu i gimnaziju 1949. god. Njegove su prve glumačke kreacije vezane za školske priredbe i repertoar Gradskog amaterskog kazališta u sezoni 1949/50. Potom odlazi na Kazališ­nu akademiju u Zagreb. Godine 1954. nakon diplomi­ranja glume, postaje stalni član Zagrebačkog dram­skog kazališta i ostaje mu vjeran do kraja života.

Glumio je u brojnim radio i televizijskim dramama, na fil­mu, te odigrao bezbroj uloga u Dramskom kazalištu „Gavela“. Naročito se istakao glumačkim kreacijama Gerontea (J.B.P.M., Scapinove spletke), Artrotoga (P., Hvalisavi vojnik), Jamesa (E.N., I leader dođe), naslovne uloge Čehovljeve drame Ujak Vanja, u Komandantu Sajleru (B. M.), ulogama karakternog starca u Galebu i Drami bez naslova (A.P.Č.), Krvavoj svadbi (F. G. L.) i drugima. U Teatru &TD igrao je u Predstavi Hamleta u selu Mrduša Donja (I.B.), Mirisima, zlatu i tamjenu (S. N.) Nastupao je često u dramskim predstavama Dubrovačkih ljetnih igara.

Nosilac je nagrade grada Zagreba za monodramu Krik (I. Ivanca), te nagrade na TV-festivalu na Bledu 1963. za ulogu u Majerovom Dnevniku malog Perice. Fici je bio i pjesnik, a bavio se i pedagoškim radom na kazališnoj akademija. Na Festivalu glumca u Vinkovcima ustanovljena je nagrada „IVO FICI“ za najboljeg mladog glumca 1993. godine.
Tragično preminuo u Zagrebu 27. studenog 1987.

About Josip Šarčević (166 Articles)
Rođen je 1949. godine u Bošnjacima. U rodnom mjestu je završio osnovnu školu i zatim gimnaziju u Županji. 1973. godine diplomirao je povijest i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1974. godine radio je na Gimnaziji Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima. Bio je sudionik Domovinskog rata. Posljednjih godina bavio se snimanjem video uradaka, pisanjem i kreiranjem online sadržaja za podučavanje povijesti. Nakon duge i teške bolesti preminuio je 28. prosinca 2009. godine.
Contact: Website

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.