Novo:

Ivanečki rudarski dani

Manifestacija „Ivanečki rudarski dani“održana je 4. prosinca 2008. g, na blagdan sv. Barbare, u ivanečkoj osnovnoj školi. Ove godine ta se manifestacija održala drugi puta, naime 2006. g. obnovljena je ivanečka rudarska četa, a 2007. g. pokrenut je ovaj projekt pod pokroviteljstvom Turističke zajednice grada Ivanca uz pomoć Kolekcionarskog društva i grada Ivanca. Sveta Barbara bila je zaštitnica rudara, te je povodom tog blagdana u župnoj crkvi sv. Marije Magdalene u Ivancu bila služena misa za sve rudare.

Na žalost, postrojavanje rudarske čete na glavnom gradskom trgu ove godine nije bilo moguće zbog lošeg vremena pa su predvodnik rudarske čete i cjelokupna četa u pratnji živućih rudara prošli ulicama grada do Osnovne škole Ivana Kukuljevića Sakcinskog. Prolazak gradskim ulicama uz svjetlo baklji bio je poseban doživljaj za mlade i djecu, a starije je to podsjetilo na neka druga vremena.

Gosti manifestacije bili su čelnici grada Ivanca, nekadašnji rudari i svi zainteresirani građani. Nazočnima su se obratili gospodin Boris Jagetić Daraboš, predsjednik Turističke zajednice grada Ivanca, gospodin Milorad Batinić, gradonačelnik grada Ivanca i gospodin Franjo Levanić nekadašnji rudar.

Prezentaciju o rudarstvu ivanečkog kraja prikazale su učenice 8. r. Inga Novoselec i Lea Golub pod vodstvom prof. Sonje Poljak. Po prvi je puta bila predstavljena odora viteza iz reda ivanovaca – vitez se odjednom spustio niz školske stube i pokazao nam mač, plašt, čizme i broš iz Malte, koji nas se najviše dojmio. KUD Lompuš iz Radovana izveo je pjesmu „Dobro mi došel prijatel“. Posjetitelji su na kraju mogli razgledati izložbu fotografija koju je priredila Turistička zajednica grada Ivanca, Društvo kolekcionara i Fotoklub osnovne škole.

Ovim projektom nastoji se održati tradicija ovog kraja i mladima približiti život njihovih starih koji im je ponekad zatajan i dalek. Ljudi uvijek kažu da svijet leži na mladim i obrazovanim ljudima pa zašto onda ne pridonijeti njihovom krugu spoznaja koji je toliko širok. A vjerujem da svi vi želite da naši rudari prenose znanja i iskustva i da ih pritom čuva sv. Barbara.

About Suzana Jagic (14 Articles)
Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirala je povijest i geografiju. Magistarski rad obranila je 2008. na Poslijediplomskom znanstvenom studiju hrvatske povijesti Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Doktorski rad s temom Prosvjetna politika u osnovnome školstvu Hrvatskog zagorja 1918. – 1941. obranila je 2012. godine. Radila je u OŠ Vidovec, a od 1996. radi u OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog u Ivancu kao učiteljica povijesti (geografije). Godine 2007. napredovala je u zvanje učitelja mentora, a 2012. stekla je napredovanje u učitelja savjetnika. Aktivna je u radu Županijskog stručnog aktiva učitelja povijesti i posebice dodatnom radu povijesne skupine koju vodi u školi i s kojom je postigla dobre rezultate na županijskoj i državnoj razini. U svom radu primjenjuje suvremene nastavne metode kojima obrađuje raznovrsne teme iz zavičajne i opće povijesti ponajviše kroz projektnu i terensku nastavu. Voditeljica je i istraživačke sekcije koja djeluje u sklopu školske učeničke zadruge Ivančica. Sudjelovala je na više seminara, znanstvenih i stručnih skupova na županijskoj, međužupanijskoj, državnoj i međunarodnoj razini, a na nekima je održala predavanja i radionice. Jedan je od organizatora stručnog skupa koji je bio održan povodom 170. obljetnice školstva u Ivancu u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje u Zagrebu.

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.