Novo:

Ivana Čepelak

Prof.dr.sc.IVANA ČEPELAK, rođ. ŽUŽIĆ, sveučilišna profesorica, medicinski biokemičar. Rođena je 16. prosinca 1946. u Suhopolju. Osmogodišnje školovanje i gimnaziju je završila u Vinkovcima, diplomirala medicinsku biokemiju na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu u Zagrebu 1970. Kao nadarena studentica ostala na fakultetu, magistrirala je 1976. doktorirala 1982. na matičnom fakultetu. Tijekom godine 1983. odlazi na stručno usavršavanje iz enzimologije na Martin-Luther Universitat Halle-Wittenberg u Njemačkoj. Za znanstvenog suradnika i docenta je izabrana 1985., a trajno zvanje redovitog profesora na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu, Sveučilišta u Zagrebu dobila je 2003. godine.

Zaposlena je u Zavodu za medicinsku biokemiju i hematologiju spomenutog fakulteta. Znanstveno istraživački interes prof. dr. Ivane Čepelak, od početka je „ enzimologija, praćenje i određivanje učinaka lijekova, ksenobiotika i toksina na biokemijske pretrage u humanim i životinjskim uzorcima te biokemijsko i molekulsko-biološka istraživanja učinaka oksidacijskog stresa, kao čimbenika nastanka komplikacija u kroničnim bolestima.

Prof. dr. Ivana Čepelak je do sada objavila oko 100 znanstvenih i stručnih radova. Autor je i suautor 3 sveučilišna udžbenika, 6 internih priručnika za studente FBF-a i 1 za studente Medicinskog fakulteta u Mostaru. Organizatorica je, i aktivna sudionica brojnih domaćih i međunarodnih kongresa i simpozija medicinskih biokemičara, gdje iznosi zapažene znanstveno stručne radove i priopćenja.

Aktivnosti prof. dr. Ivane Čepelak na Fakultetu i Sveučilištu u Zagrebu su brojne: bila je prodekanica za znanost Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta u nekoliko mandata od 1991. do 2003., predsjednica Povjerenstva za znanstveni rad, članica Povjerenstva za studentsku praksu, članica Nastavnog povjerenstva i predstojnica Odsjeka za biomedicinske znanosti članica Upravnog odbora društva prijatelja Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta, članica Matičnog povjerenstva za Biomedicinu i zdravstvo Sveučilišta u Zagrebu, članica je Nacionalnog vijeća za znanost Republike Hrvatske i Područnog znanstvenog vjeća iz Biomedicine i zdravstva (od 2005).

Aktivna je članica Hrvatskog društva medicinskih biokemičara, predsjednica je Komisije za dodjelu odličja HDMB; članica Hrvatske komore medicinskih biokemičara, članica ekspertne skupine za enzime Hrvatske komore medicinskih biokemičara, članica ispitnog Povjerenstva ministarstva zdravstva RH za specijalističke ispite iz Medicinske biokemije.

Prof. dr. Ivana Čepelak je aktivna članica izdavačkih savjeta 2 časopisa: Biochemia Medica (HKMB) i Medicus (Pliva).
Živi i radi u Zagrebu.

About Josip Šarčević (166 Articles)
Rođen je 1949. godine u Bošnjacima. U rodnom mjestu je završio osnovnu školu i zatim gimnaziju u Županji. 1973. godine diplomirao je povijest i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1974. godine radio je na Gimnaziji Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima. Bio je sudionik Domovinskog rata. Posljednjih godina bavio se snimanjem video uradaka, pisanjem i kreiranjem online sadržaja za podučavanje povijesti. Nakon duge i teške bolesti preminuio je 28. prosinca 2009. godine.
Contact: Website

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.