Novo:

Ivan Nepomuk Tropsch

Iz spomenice vinkovačke gimnazije:

Ivan Nepomuk Tropsch, profesor glazbe, vojni kapelnik. Rođen je 12. listopada 1830. u Vidhosticama, današnja Češka Republika. Nakon realke odlazi na praški konzervatorij kojeg završava s odličnim uspjehom. S 19 godina dolazi u Vinkovce za vojnog kapelnika 7. brodske pukovnije; to je bilo burne 1849. Tada su u gradu sva zahtjevnija namještenja imali stranci. Tako su i glazbenici od prvog do posljednjeg bili Česi.  Svake je nedjelje i blagdana poslije večernje ispred crkve građanstvu svirala glazba, a dirigirao im je Ivan Tropsch. U Vinkovcima se oženio i tu stvorio familiju.


Godine 1873. počelo je razvojačenje Vojne granice pa je u Vinkovcima nestalo vojske i njene glazbe. Tropschu su nuđeni drugi gradovi za nastavak službe i karijere no on ih odbija i ostaje u Vinkovcima. Zavolio je ovaj grad i njegove ljude koji mu je ponudio mjesto profesora glazbe na gimnaziji i orguljaškog majstora u gradskoj crkvi. Gajio je pučko i umjetničko zborno pjevanje među gradskom mladeži. Kao što je revno obučavao pjevanju i sviranju mlade gimnazijalce, tako se trudio i s gradskim djevojkama koje su pjevale redovito u crkvi prigodne sv. mise, a bilo ih je i po stotinu u zboru. Vodio je i glazbeno-pjevačko društvo „Sloga“ od 1872. sve do njegovoga kraja.

Vrhunac njegovog dirigentskog djelovanja bila je 1879. godina kada je prilikom otvorenja nove gimnazijske zgrade pjevao gimnazijski zbor u prepunoj crkvi na svečanoj sv. Misi – novu Tropschovu misu.Napisao je nekoliko glazbenih misa te brojne skladbe duhovnog i svjteovnog karaktera za pjevačke zborove koje su doživjele nekoliko izdanja i brojna izvođenja po Hrvatskoj.Godine 1906. Ivan Tropsch odlazi u mirovinu u 77. godini svoga života. Umro je tiho 30. svibnja 1913. u 83. godini života. Sahranjen je u obiteljskoj grobnici u Vinkovcima.

About Josip Šarčević (166 Articles)
Rođen je 1949. godine u Bošnjacima. U rodnom mjestu je završio osnovnu školu i zatim gimnaziju u Županji. 1973. godine diplomirao je povijest i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1974. godine radio je na Gimnaziji Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima. Bio je sudionik Domovinskog rata. Posljednjih godina bavio se snimanjem video uradaka, pisanjem i kreiranjem online sadržaja za podučavanje povijesti. Nakon duge i teške bolesti preminuio je 28. prosinca 2009. godine.
Contact: Website

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.