Novo:

Istarski puti (4) – Hum

Istraživanje kulturno-povijesne baštine Istre Povijesne i Knjižničarske skupine Škole za cestovni promet iz Zagreba, šk. godina 2008./2009.

Hum, najmanji grad na svijetu, danas broji 22 stanovnika, a početkom XX. stoljeća nastavalo ga je 400 ljudi. Kao i većina istarskih gradića i Hum je sagrađen na mjestu prapovijesne suhozidne gradine. Najstariji ostaci srednjovjekovnog Huma nastali su oko 1040., a danas su uočljivi u zapadnom dijelu grada. Ostali dio današnjih utvrda nastao je u vrijeme obnove u XVI. stoljeću. Ime Hum prvi se put spominje 1102. u obliku castrum Cholm. Današnji Hum predstavlja pravi spomenik srednjovjekovnom gradu, budući da je do danas sačuvao srednjovjekovni izgled i raspored ulica.

Od ostalih kulturno-povijesnih spomenika treba istaknuti ciklus humskih freski romaničkog postanja, koje se nalaze u crkvi sv. Jeronima na humskom groblju. Na jednoj je freski nepoznati humski pop glagoljaš urezao Humski grafit, najstariji glagoljski grafit u Istri.  Spomenuti je svećenik na zidu iza oltara zapravo evidentirao tzv. gregorijanske (grgurske) mise, koje su naručivali pojedini vjernici.

istra-hum-1

Glavni ulaz u Hum

Glavni ulaz u Hum

um je do danas zadržao stari srednjovjekovni izgled. Detalj s jedne humske ulice.

Hum je do danas zadržao stari srednjovjekovni izgled. Detalj s jedne humske ulice.

Crkva sv. Jeronima u Humu čiju unutrašnjost krasi ciklus poznatih humskih fresaka

Crkva sv. Jeronima u Humu čiju unutrašnjost krasi ciklus poznatih humskih fresaka

Detalj jedne humske freske iz crkve sv. Jeronima s prikazom polaganja Kristovog tijela u grob.

Detalj jedne humske freske iz crkve sv. Jeronima s prikazom polaganja Kristovog tijela u grob.

Tomislav Šarlija
About Tomislav Šarlija (23 Articles)
Diplomirao je povijest i arheologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Trenutno radi na radnom mjestu profesora povijesti u Školi za cestovni promet u Zagrebu, a prije toga je radio u V. gimnaziji, Gimnaziji Tituša Brezovačkog, Gimnaziji Lucijana Vranjanina i II. ekonomskoj školi u Zagrebu. Suautor je udžbenika povijesti za šesti razred osnovne škole i udžbenika za drugi razred gimnazije, kao i metodičkih priručnika uz te udžbenike.

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.