Novo:

Ilija Mitić

Ilija Mitić (Kotor, 1921.), pravnik i povjesničar. Osnovnu i srednju školu polazio u Dubrovniku. Diplomirao na Pravnom fakultetu u Zagrebu 1949. Po završetku sudske prakse u Dubrovniku radio je kao pravnik u gospodarstvu i upravi. Uz pravnički rad je istraživao dubrovačku pravnu povijest pa 1958. prelazi kao istraživač u Historijski institut JAZU Dubrovnik (danas: Zavod za povijesne znanosti HAZU), gdje je kasnije kao znanstveni savjetnik djelovao do umirovljenja 1987.

Doktorirao je na Pravnom fakultetu u Zagrebu 1970. Doktorska disertacija mu je 1973. objavljena kao knjiga pod naslovom «Konzulati i konzularna služba starog Dubrovnika». Iste godine nagrađen je nagradom grada Dubrovnika za znanstveno-istraživački rad. Objavio je knjigu «Dubrovačka država u međunarodnoj zajednici (od 1358. do 1815.)», Zagreb 1988. (1. izdanje), 2003. (2. izdanje). Autor je preko 200 znanstvenih i stručnih radova iz konzularnih, diplomatskih, gospodarskih i političkih veza Dubrovačke republike.

 

About Hrvoje Petric (80 Articles)
Rođen 1972. u Koprivnici. Završio studij geografije i povijesti u Zagrebu. Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu zaposlen od 2001. Stručno se usavršavao u Sjedinjenim Američkim Državama, Sloveniji, Mađarskoj, Austriji, Njemačkoj i Izraelu. Doktorirao 2008. u Zagrebu. Sudjelovao na brojnim znanstvenim skupovima u zemlji i inozemstvu. Autor je brojnih radova. Za svoj je rad nagrađivan. Predsjednik je Društva za hrvatsku ekonomsku povijest i ekohistoriju. Urednik je znanstvenih časopisa «Ekonomska i ekohistorija» i „Podravina“. Izvodi nastavu na preddiplomskom i diplomskom studiju povijesti iz predmeta: Ekohistorija, Ekonomska historija, Hasburška Monarhija: imperijalna baština te Europske regije i hrvatska povijest ranoga novog vijeka.

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.