Novo:

Hrvatsko sudjelovanje na seminaru Jewish Foundation for the Righteous u New Yorku

Izvjestaj s edukacije u New Yorku

Udruženje holokaust organizacija (AHO) u suradnji s Veleposlanstvom Sjedinjenih Američkih Država i Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta i ove godine je dalo dvije stipendije za nastavnike koji poučavaju o holokaustu. Mogli su se prijaviti nastavnici društvenih predmeta ili književnosti u srednjim školama i nastavnici 7. i 8. razreda u osnovnim školama. Kandidati su morali priložiti prijavni obrazac i motivacijsko pismo na engleskom jeziku, a oni koji su ušli u uži krug su imali i telefonski intervju gdje se provjerila razina poznavanja engleskog jezika. Za stipendistice su ove godine izabrane profesorice povijesti Ines Jančula (Gimnazija A. G. Matoša, Đakovo) i Helena Miljević Pavić (OŠ „Dr. Andrija Mohorovičić“, Matulji).

Ljetni institut Jewish Foundation for the Righteous (JFR) održan je na sveučilištu Columbia u New Yorku od 23. do 27. lipnja 2013. godine. Na institutu su sudjelovale i dvije profesorice iz Poljske i dvadesetak američkih profesora.

Seminar je bio vrlo intenzivan. Predavanja su držali izvrsni znanstvenici koji su obradili niz tema važnih za bolje razumijevanje holokausta. Npr. dr. Doris Bergen je u predavanju „Jews, Gentiles and Germans“ objasnila razvitak antisemitizma od starog vijeka do 20. st. Profesor Harry Reicher obradio je rasne zakone koji su doneseni u nacističkoj Njemačkoj, a profesor Peter Hayes je pričao o povezanosti pojedinih velikih kompanija s holokaustom. Dr. Jeffrey Burds je održao zanimljivo predavanje o kolaboracionizmu u sovjetskoj zoni koju su okupirali Nijemci tijekom Drugog svjetskog rata. Slijedila je izuzetno zanimljiva i poučna analiza ulomaka dnevnika djece pisana tijekom holokausta koju je vodila Alexandra Zapruder, autorica knjige „Salvaged Pages: Young Writers’ Diaries of the Holocaust“. Robert Jan van Pelt je pričao o mašineriji smrti i koncentracijskim logorima. Stanlee Stahl, izvršna dopredsjednica JFR-a, održala je predavanje o pravednicima. Izuzetno je važno učenicima što bolje približiti termin pravednika i nastojati im što bolje objasniti njihovu moralnu i etičku važnost.

Helena Miljević Pavić, Stanlee Stahl i Ines Jančula

Helena Miljević Pavić, Stanlee Stahl i Ines Jančula

Poslije svakog predavanja sudionici su se dijelili u manje grupe u kojima su imali zadatak osmisliti nastavnu jedinicu s temom održanog predavanja. Tako su imali izvrsnu priliku za razmjenu iskustava i ideja s kolegama što će im izuzetno koristiti u budućem radu.

Tijekom seminara sudionici su se susreli i s preživjelima iz holokausta Ursulom Selig i Romanom Kentom. Roman Kent je autor knjige „My Dog Lala“ i svaki sudionik seminara je na poklon dobio jedan primjerak knjige.

Sudionice iz Hrvatske i Poljske su imale zadatak održati prezentacije o svojem radu na temu holokausta. Tako su upoznale američke kolege s načinom na koji se ta tema obrađuje u Hrvatskoj i Poljskoj.

Seminar je bio vrlo uspješan i poučan. Svi prisutni učitelji su mogli čuti nove spoznaje i podatke o holokaustu. Tijekom seminara su imali priliku razmijeniti ideje i spoznaje koje će moći primijeniti u svojem budućem radu.

Zajednička fotografija američkih, poljskih i hrvatskih nastavnika

Zajednička fotografija američkih, poljskih i hrvatskih nastavnika

About Ines Jancula (1 Articles)
Diplomirala je povijesti hrvatski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Osijeku. Od studenog 2002. godine radi u Gimnaziji A. G. Matoša u Đakovu.