Novo:

Hiroko Nakamura

Japanska koncertna pijanistica Hiroko Nakamura održala je više od 3.000 koncerata diljem svijeta, Gospođa Nakamura snimila je 40 nosača zvuka, od kojih se snimka Chopinovog Prvog klavirskog koncerta u izvedbi s Londonskim simfonijskim orkestrom prodala u 100.000 primjeraka u jednoj godini. 1965. godine bila je najmlađa nositeljica nagrade na izuzetno jakom Chopinovom međunarodnom pijanističkom natjecanju u Varšavi. Od tada je osim još brojnih nagrada i ogromnog broja koncerata ostvarila i pedagošku karijeru – glazbena je direktorica Međunarodne Hamamatsu glazbene akademije te predsjednik stručnog žirija Međunarodnog Hamamatsu glazbenog natjecanja.

Nakamura

Osim tog natjecanja, bila je član žirija u svim velikim i važnim pijanističkim natjecanjima u svijetu. I dan danas nastupa na koncertima. Osim sviranja bavi se i pisanjem – njena sjećanja na rad u žiriju poznatog Čajkovski pijanističkog natjecanja u Moskvi 1982. i 1986. godine pretočena u knjigu osvojila su japanski ekvivalent Pulitzerove nagrade. Ta je knjiga pod naslovom ‘Natjecanje Čajkovski’ prodana u više od 250.000 primjeraka. Osim svega toga, gospođa Nakamura aktivna je i kao dobrotvorka u raznim dobrotvornim akcijama.

Gospođa Nakamura podučava mlade pijaniste

Gospođa Nakamura podučava mlade pijaniste

30. lipnja 2007 u velikoj dvorani Tokyo Bunka Kaikan, sa 2.300 sjedala, gospođa Nakamura svirat će neizrecivo težak program i rijetkost u pijanističkom svijetu  – svih 5 Beethovenovih klavirskih koncerata zaredom. Koncert će trajati 5 sati. Orkestralna pratnja bit će joj Simfonijski orkestar Tokyo Metropolitan, a dirigent Naoto Otomo, ujedno glazbeni direktor dvorane Tokyo Bunka Kaikan. Koncert počinje u 14 sati, a vrata za publiku bit će otvorena već u 13 sati. Nema adekvatne usporedbe, ali možda orijentacije radi to je kao 5 uzastopnih, zbijenih košarkaških utakmica istoga tima – na način da prva utakmica počinje primjerice u 10 sati, sljedeća u 11, sljedeća u 12, sljedeća u 13 i zadnja – peta – u 14 sati, bez velikih prekida i pauza.

Hiroko Nakamura na naslovnici nosača zvuka sa snimkama klavirskih koncerata Čajkovskog i Rahmanjinova uz dirigenta Evgenija Svetlanova

Hiroko Nakamura na naslovnici nosača zvuka sa snimkama klavirskih koncerata Čajkovskog i Rahmanjinova uz dirigenta Evgenija Svetlanova

Gospođa Nakamura počela je svirati klavir u dobi od tri godine i uskoro došla na glas kao čudo od djeteta. Sa 15 godina bila je najmlađa pobjednica nacionalnog glazbenog natjecanja u Japanu ikada u povijesti tog natjecanja. Studirala je na Juilliard School of Music u New Yorku kod profesorice Lhevinne. Od tada počinje njena fantastična pijanistička karijera. Gospođa Nakamura slovi kao jedna od najboljih japanskih pijanistica.

About Zanina Bilic (89 Articles)
Akademska glazbenica pijanistica i profesorica klavira nakon diplome na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji poslijediplomski je studij sa stipendijom DAAD završila u Muenchenu. Nastupala je u Hrvatskoj i inozemstvu, kao solist i komorni glazbenik te kao klavirska pratnja. Bavi se i pedagoškim i humanitarnim radom. Živi i radi u Zagrebu sa suprugom i kćeri.

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.