Novo:

Ridley Scott: Gladiator

Gladijator predstavlja tip filma na kojima se gradila slava i prepoznatljivost Hollywooda. Film pripada povijesnom spektaklu, a svojom raskošnom i bogatom produkcijom očarava gledatelje, vjerno pred njima oživljavajući minula vremena moćnog i  velikog Rimskog Carstva. Radnja filma smještena je u drugu polovicu II. stoljeća naše ere, kada nakon smrti cara Marka Aurelija (180. A.D.) na carsko prijestolje stupa njegov sin Komod, psihički i moralno izopačena osoba koja je spremna na sve da zadovolji vlastite ambicije i taštinu. Uvodne scene borbe sa barbarima na prostoru Germanije kako su Rimljani nazivali današnju Njemačku, izuzetno su domjmljive i spektakularne te gledatelja oduševljavaju, ali i zastrašuju  brutalnošću i krvoprolićem same borbe. Dramatičnost je možda i veća jer veliki sukobi hladnim oružjem (rekonstrukcije bitaka) u kojima se čovjek bori protiv čovjeka direktno, oči u oči  bolje prikazuju svu nasilnost, surovost rata, ali i bezvrijednost ljudskog života koji u ime nečega ili nekoga završava na vrlo tragičan i okrutan način. Gledatelja se jako mogu dojmiti i očarati te scene općeg krvoprolića iako bi se većina zgrozila od mogućnosti da su sami hipotetski imali priliku u njima sudjelovati.

U početnom dijelu filma upoznajemo se s dva glavna protagonista čiji sukob određuju radnju cijelog filma. Pozitivan, karizmatičan lik sposobnog generala Maximusa utjelovljen je u novozelandskom glumcu Russelu Crowu kojemu je ta uloga po mojem osobnom mišlenju jedna od najboljih uloga u karijeri. Negativan, beskrupulozan pandan liku generala Maximusa je novi car Komod kojeg je odlično oživio Joaquin Phoenix, vješto prikazujući sve aspekte te problematične povijesne ličnosti. Nakon smrti cara Marka Aurelija (vrlo upečatljiva, ali kratka uloga glumačkog veterana Richarda Harrisa), dolazi do konflikta između dva glavna protagonista radnje Maximusa i cara Komoda.

Povod sukobu koji je postao uzročnik svih daljnjih zbivanja u filmu je bila namjera cara Marka Aurelija da vlast preda Maximusu kao sposobnijoj i boljoj ličnosti nego što je njegov sin, jer bi to bilo dobro za samu Imperiju. Car Komod je uzrokovao smrt oca i optužio Maximusa, naredivši da ga se likvidira. Maximus je izbjegao trenutnu smrt, ali njegova obitelj je bila pogubljena što je kod njega uzrokovalo trajnu bol i na životu ga je održavala samo želja za osvetom. General Maximus potom zavšava u rukama trgovaca robljem i tu počinje njegov put gladijatora od malih amfitetara Sjeverne Afrike do veličanstvenog rimskog koloseuma. Na strani gladiatora Maximusa bila je i careva sestra Lucilla (Connie  Nielsen koja se je već prije afirmirala u filmu Misija na Mars), ona i Maximus imaju poseban odnos sa primjesom ljubavi i prijateljstva. Borba dobra i zla u kojoj junak nakon mnogobrojnih poteškoća i opasnosti ipak na kraju pobjeđuje tipičan je obrazac antičkih mitova, a tu karakteristiku sljedi i sam film. Konačni obračun između cara i generala Maximus u areni je izrazito dojmljiv i napet i u njemu car iako je već prije ranio Maximusa i imao uz sebe moćne pretorijance gubi  borbu, a i sam život. Tiran je mrtav, a junaka iako na granici života i smrti iznose van i slave kao heroja. U filmu je vjerno oslikano to razdoblje rimske povijesti, iako ima nekih historijski netočnosti i pogrešaka. Car Komod bio je psihološki nestabilna osoba i smatra se za jednog od najlošijih careva, volio je nastupati i kao gladijator, ali po povijesnim izvorima njegov život je završio na manje grandiozan način ubojstvom u kadi koje je počinio sluga Narcis. Gladijator se također u filmu čudi velebnom koloseumu u Rimu,a prošao je sve amfiteatre u Sj. Africi gdje je također bilo veličanstvenih i raskošnih rimskih  gradova  ( Leptis Magna, Cezareja, Kirena, Kartaga…) u kojima su također postojali velebni amfiteatri.

 

U filmu se u epizodnim ulogama pojavljuju neka značajna glumačka imena kao Oliver Reed koji glumi vlasnika i trenera gladijatora. Tijekom snimanja filma taj je veliki glumac preminuo. Pojava Derek Jacobia  ulozi senatora izaziva u nekih gledatelja reminiscencije na izvrsnu povijesnu seriju ” Ja Klaudije” koja se bavi također poviješću Rima, ali ranijom. Režiser Ridley Scott koji se je proslavio znansveno-fantastičnim filmovima Blade Runner i Alien uspješno drži radnju napetom i zanimljivom iako film ima epsko trajanje od dva i pol sata. Prateći sudbinu jednog pojedinca izloženog nemilosti kompletnog sustava na čelu s carem, gledatelj se suosjeća  i navija za svog junaka iako su izgledi za uspjeh minimalni i doslovce nemogući. Junakova karizma i snaga volje pobjeđuju nad na prvi pogled nemogućim uvjetim što na neki način predstavlja i moralni aspekt filma. Film Gladijator povijesni je spektakl u pumo smislu riječi i u tradiciji je velikih holywoodski ostvarenja iz prethodnih razdoblja koji su se bavili tim periodom povijesti Ben Hur (1959.), Spartak (1960.), Kleopatra (1963.), Pad Rimskog Carstva (1964.). U rekonstrukciji rimskog načina života, a posebno građevina od velike pomoći i koristi je bila digitalna animacija koja je gotovo do savršenstva oživila pred očima gledatelja antički  Rim. Muzička podloga u kojoj su korišteni instrumenti onog vremena vrlo uspješno pridonosi atmosferi i uvjerljivosti samog filma. Film je dobio pet Oskara  među njima Oskara za najbolji film i glavnu mušku ulogu te pet nominacija za Oskara. Gladijator je film koji predstavlja vrhunsko filmsko ostvarenje koje i nakon ponovnih gledanja izaziva snažne emocije i oduševljenje gledaoca.

 

Gladijator, američki film, 2000., u boji, trajanje 155 minuta, producenti: David Franzoni, Steven Spielberg, David Wick, redatelj: Ridley Scot, scenarij: David Franzoni, John Logan, William Nicholson, snimatelj: John Mathieson, glazba: Hans Zimmer, scenografija: Arthur Max, Crispian Sallis, kostimi: Janty Yates, montaža: Pietro Scalia

Uloge: Russel Crowe (Maksimus), Joaquin Phoenix (Komod), Connie Nielsen (Lucilla), Djimon Hounsou (Juba), Richard Harris (Marko Aurelije), Oliver Reed (Proximo), Derek Jacobi (senator)….

About Drazen Klincic (47 Articles)
Magistar povijesti i inženjer medicinske radiologije. Diplomirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, na kojem je upisan postdiplomski studiji, zaposlen u Ministarstvu kulture Republike Hrvatske u Upravi za zaštitu kulturne baštine, u zvanju višeg stručnog savjetnika.

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.