Novo:

Gioacchino Rossini – nasljeđe glazbe i hrane

Figaro kocke

Figaro kocke su predivna slastica s orasima. No tko bi tu slasticu odmah povezao s Rossinijem? A Figaro je upravo veseli brijač iz naslova Rossinijeve opere Seviljski brijač, koji se neustrašivo upliće u sudbine svojih sugrađana. Figarova arija poznata kao Cavatina nemjerljivo je popularna i poznata uhu, vedra, vrckava, poletna. Nazvavši slasticu Figaro, tvorac slastice odao je počast ne samo djelu Rossinija,već i Rossinijevoj ljubavi prema ukusnoj hrani, a možda i sažeto opisati ili usporediti senzacije koje Figaro kocke u njemu bude. Rossini se smatra jednim od najpopularnijih i najizvođenijih opernih skladatelja u svijetu. Gotovo jednako intenzivno zabilježena je i njegova ljubav prema hrani.

Navodno je Rossini o jelu rekao ovo:

‘Jesti je po meni najljepša aktivnost. Ali, uistinu jesti. Apetit je za želudac ono što je ljubav za srce. Želudac je dirigent, koji dirigira simfonijskim orkestrom naših strasti.'(…)
Učenici izrezuju zastavu od tkanine Učenici izrezuju zastavu od tkanine

Gioacchino Rossini, talijanski skladatelj

Gioacchino Rossini, talijanski skladatelj

Jedno od najpoznatijih jela koje je dobilo ime po Rossiniju su Tournedos Rossini. Tournedos Rossini je mesno jelo, točnije goveđi fileti u sosu Périgueux. Taj sos priprema se sa tartufima. Tartufe je Rossini posebno volio. Osim tartufa volio je i foie gras, specijalitet od pačje jetre, koji je ovdje također dio garniture uz spomenute goveđe filete.

Postoji čitav niz jela nazvanih Rossini ili alla Rossini. Punjeni puran alla Rossini, Špagete alla Rossini (sa tartufima), Tortellini alla Rossini, Gamberi alla Rossini (u sosu od šampanjca), Vitello alla Rossini (teleći odresci u specijalnom sosu od vina i gljiva), Filetto alla Rossini (teleći medaljoni u sosu s pršutom), Crema alla Rossini (sladoled od vanilije s muškatnim oraščićem i balsamico octom), Cannelloni alla Rossini, Penne alla Rossini (tjestenina sa patlidžanom i mozzarellom), Tris alla Rossini (tri vrste tjestenine na poseban način), Maccaroni alla Rossini (sa peršinom i bešamel umakom) i dr.

Gioacchino Rossini (1792.-1868.) je bio talijanski skladatelj stilskoga razdoblja klasike rođen u Pesaru u Italiji. Kao dječak je učio zanat kovača, no istovremeno dobivao i poduku iz glazbe. Prvenstveno od svojih roditelja, a kasnije i od učitelja glazbe. Otac hornist i majka pjevačica razvili su mnoge Rossinijeve glazbene talente. Rossini je svirao čembalo, pianoforte, rog kao i otac, pjevao je kao i majka, i skladao je već od svoje dvanaeste godine.

Rossini je od svoje dvadeset i treće do trideset i prve godine života napisao čak dvadeset opera. Sa dvadeset četiri napisao je Seviljskog brijača, svoju najpoznatiju operu. Od opera valja spomenuti još Talijanku u Alžiru, Tancredi, Wilhelma Tella, Turčina u Italiji. Ukupno je napisao 40 opera. Opera ga je proslavila, premda je napisao i niz drugih djela – kantata, instrumentalnih djela, sakralne glazbe, pjesama.

U dobi od trideset godina oženio se opernom pjevačicom Isabellom Colbran. O ljubavi, koju je opjevao u mnogim oblicima i situacijama u svojim operama, Rossini je navodno rekao:

‘Što se tiče ljubavi, smatram je prima donnom bez premca, smatram je božicom koja pjeva cavatine mozgu, očarava uho, i zadovoljava srce. Jesti, voljeti, pjevati i probavljati hranu glavni su sadržaj komične opere poznate pod nazivom život. A sve to prolazno je poput mjehurića šampanjca.’

Rossini je na visokim valovima svoje glazbeničke slave otplovio i do Engleske gdje je imao audijenciju kod kralja Georgea IV, koji ga je i financijski vrlo izdašno nagradio. U Parizu je dobio vrlo dobro plaćeni posao glazbenog ravnatelja kazališta i također dobro plaćeni posao nacionalnog povjerenika za pjevanje te kraljevskog skladatelja. Već nakon toga mogao je živjeti financijski osiguran i povući se iz skladanja.

Jedna anegdota: Rossiniju je jednom prilikom prišao izvjesni društveni uglednik, koji se jako čudio što ga Rossini nije upamtio odnosno prepoznao. Ne časeći ni časa, upitao je skladatelja: ‘ Zar me se ne sjećate? Sjedio sam pored Vas kada je bio poslužen divovski složenac od makarona u Milanu na večeri Vama u čast…’ Rossini je na to odgovorio: ‘Imate pravo, makarona se sjećam jako dobro, ali Vas ne.’

 Rossinijeva najpoznatija opera Seviljski brijač bila je prva talijanska opera izvedena u SAD. Godina je bila 1825, a grad New York. Inicijator tog opernog događaja bio je španjolski pjevač – tenor Manuel Garcia, koji je rodom bio upravo iz Sevilje u Španjolskoj, grada ovjekovječenog u naslovu te lijepe i fascinante opere. Garcia je poznavao Rossinija. Pjevao je ulogu grofa Almavive.

Rossinijeva najpoznatija opera Seviljski brijač bila je prva talijanska opera izvedena u SAD. Godina je bila 1825, a grad New York. Inicijator tog opernog događaja bio je španjolski pjevač – tenor Manuel Garcia, koji je rodom bio upravo iz Sevilje u Španjolskoj, grada ovjekovječenog u naslovu te lijepe i fascinante opere. Garcia je poznavao Rossinija. Pjevao je ulogu grofa Almavive.

Nakon smrti obaju roditelja i prve supruge, Rossini je drastično smanjio skladanje, toliko da se može reći da je gotovo prestao skladati.  Nakon što je neko vrijeme živio u Italiji, preselio se u Pariz. Oženio se po drugi put. Nastavak života bio je puno smireniji, tiši, manje eksponiran u javnosti od perioda velikih opernih uspjeha. Umro je u Francuskoj. U Francuskoj je bio i pokopan, no njegovi posmrtni ostaci premješteni su nakon nekoliko godina u Firencu, gdje se i danas nalaze.

Kada budete u mogućnosti poslušajte barem jednu Rossinijevu operu. Rossinijeva glazba s lakoćom leti od početka do kraja, raskošna je i prenosi vedrinu i dobro raspoloženje. Poslušajte kako je Rossini izazivao pjevačke sposobnosti svojih i svih budućih pjevača. A ako naiđete na neko jelo alla Rossini, pogotovo nakon doživljaja Rossinijeve glazbe, probajte ga, zašto ne?

About Zanina Bilic (89 Articles)
Akademska glazbenica pijanistica i profesorica klavira nakon diplome na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji poslijediplomski je studij sa stipendijom DAAD završila u Muenchenu. Nastupala je u Hrvatskoj i inozemstvu, kao solist i komorni glazbenik te kao klavirska pratnja. Bavi se i pedagoškim i humanitarnim radom. Živi i radi u Zagrebu sa suprugom i kćeri.

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.