Novo:

George Enescu

Za Georga Enescua, rumunjskog skladatelja i violinista, nažalost još uvijek nije čulo puno ljudi. George Enescu (1881-1955) - rumunjski skladatelj i violinist bio je toliko nadaren da je sa samo 7 godina primljen u bečki glazbeni konzervatorij. Prije svog 11-tog rođendana s izvrsnim je uspjehom diplomirao sa konzervatorija. Nastavio je svoju glazbenu edukaciju u Parizu, kod poznatog skladatelja Julesa Masseneta. Premda je prvenstveno htio biti skladatelj, stekao je reputaciju najboljeg tadašnjeg izvođača – violinista, u međunarodnim razmjerima. Živio je u Parizu, odakle je i putovao po mnogim zemljama svojim glazbenim zadacima, premda se vraćao i u Rumunjsku na nekoliko dužih perioda. Enescuove skladbe nose u sebi utjecaj rumunjskog folklora, psoebice su omiljene njegove Rumunjske simfonije. Postigao je priznanje i kao kompozitor. Rumunjska nacionalna fiharmonija također nosi sada ime George Enescu, od 1955. godine, kada je Enescu preminuo.

Melita Jesih Matić, voditeljica Hrvatskog bankovnog muzeja PBZ, objašnjava učenicama djelatnost Muzeja te povijest novca, skripofilija i štednje. Melita Jesih Matić, voditeljica Hrvatskog bankovnog muzeja PBZ, objašnjava učenicama djelatnost Muzeja te povijest novca, skripofilija i štednje.

George Enescu značajno je pridonio razvoju glazbene kulture i umjetnosti u Rumunjskoj

George Enescu značajno je pridonio razvoju glazbene kulture i umjetnosti u Rumunjskoj

Palača Enescuove supruge, grčke aristokratkinje, imena Maria Tescanu Rosetti, (djevojačkog prezimena Cantacuzino), u Bukureštu danas je muzej posvećen Georgeu Enescuu. Za njegova života nisu živjeli u toj palači, jer je Enescu smatrao da je to preveliko za njih i dekadentno, pa su povučeno živjeli u pomoćnoj zgradi, iza palače. U rujnu ove godine u Bukureštu će se održati i festival i natjecanje koji nose njegovo ime. Više o toj manifestaciji možete pročitati na ovoj stranici: http://www.festivalenescu.ro/eng/concurs.html.

Enescuov kolega Pablo Casals (1876-1973), čelist-virtouz iz Španjolske, je jednom prilikom izjavio da je Enescu najznačajniji glazbenik nakon Mozarta. Svestran i iznimno glazbeno nadaren Enescu se bavio skladanjem, dirigiranjem, sviranjem violine, sviranjem klavira i podučavanjem. Među njegovim učenicima bili su i Yehudi Menuhin (1916-1999), legendarni violinist i dirigent, koji je premda rođen u New Yorku, kasnije preuzeo švicarsko i britansko državljanstvo i većinu svoga života radio u Velikoj Britaniji i Dinu Lipatti (1917-1950), sjajan rumunjski pijanist, koji je tragično preminuo od leukemije u dobi od samo 33 godine.

George Enescu kao violinist

George Enescu kao violinist

Uz Georga Enescua veže se i ova simpatična anegdota o jednom ‚neobičnom’ koncertu.

George Enescu, rumunjski skladatelj i izvrstan violinist bio je, kako smo spomenuli, i dobar pijanist. Tako ga je jednom u Parizu, jedan njegov znanac, jedan osrednji violinist, zamolio da ga Enescu na klaviru prati na jednom koncertu. Nakon što se neko vrijeme kolebao, Enescu je pristao. Te večeri, na putu prema koncertnoj dvorani, putem je sreo svog prijatelja, poznatog i izvrsnog pijanista Waltera Giesekinga. Enescu mu je kroz smijeh ispričao priču o predstojećem koncertu i u tom trenutku mu je sinula ideja i pitao je Giesekinga:
– Čuj, a zašto i ti ne bi pošao sa mnom?
– A što bih ja tamo radio?
– Pa eto, barem mi možeš okretati note.

Prijatelji su tako zajedno pošli ka koncertnoj dvorani. Sljedećeg dana u novinama izašla je ovakva glazbena kritika: ‘Jučer smo imali priliku prisustvovati jednom prilično neobičnom koncertu. Onaj koji je trebao svirati violinu, svirao je klavir, onaj koji je trebao svirati klavir, okretao je note, a onaj koji je trebao okretati note, iz nama nepoznatog razloga, svirao je violinu.’

Enesco na rumunjskoj novčanici od 5 leja

Enesco na rumunjskoj novčanici od 5 leja

About Zanina Bilic (89 Articles)
Akademska glazbenica pijanistica i profesorica klavira nakon diplome na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji poslijediplomski je studij sa stipendijom DAAD završila u Muenchenu. Nastupala je u Hrvatskoj i inozemstvu, kao solist i komorni glazbenik te kao klavirska pratnja. Bavi se i pedagoškim i humanitarnim radom. Živi i radi u Zagrebu sa suprugom i kćeri.

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.