Novo:

Franz Liszt (3/6)

Od 1837. godine Liszt je puno putovao i boravio u raznim zemljama Europe – ponajprije u Italiji, gdje je ponovno počeo intenzivnije skladati. Nakon nekoliko mjeseci odsustva radi dobrotvornih koncerata u Austriji, ponovo se vratio u Italiju i od 1839. ponovo više putovao. Davao je mnogobrojne koncerte po cijeloj Europi , s jedne strane jer je to bio njegov posao, a s druge strane iz egzistencijalnih razloga. U međuvremenu je Liszt naime postao otac troje djece – dvije kćeri – Blandine i Cosime – te sina Daniela. Majka te djece je bila Marie d’Agoult.

Marie d’Agoult (1805-1876) je rođena kao Marie Cathérine Sophie de Flavigny, kćer francuskog plemića i njemačke bankarske nasljednice, a udajom je sa 22 godine postala kneginja d’Agoult. Marie je bila spisateljica, koja je objavljivala svoja djela pod muškim pseudonimom Daniel Stern. Njeno najpoznatije djelo je Povijest revolucije 1848 – u 3 sveska. Brak sa knezom nije bio sretan, premda su imali dvoje djece – dvije kćeri. 1835. godine nakon 8 godina braka, brak je i službeno razvrgnut. I prije razvoda upustila se u vezu sa Lisztom, od kojeg je bila starija 6 godina. S Lisztom je nevjenčano živjela nešto manje od deset godina i tri puta postala majkom njegove djece.

1843. je još jedna prijelomna godina u Lisztovom životu, osim prekida dugogodišnje veze sa spisateljicom i majkom njegovo troje djece Marie d’Agoult, preselio je u Weimar, gdje je prihvatio radno mjesto dirigenta i voditelja orkestra. U Weimaru je živio i radio do 1861. godine.

Novo razdoblje života obilježila je i nova ljubav – kneginja Carolyne zu Sayn-Wittgenstein, koja je bila njegova dugogodišnja životna družica do poznih godina. U Weimaru je živio sa Carolyne. Postojala je i obostrana želja da se vjenčaju no nažalost i prepreke da se to ostvari –prethodni brak kneginje, crkvena pravila, posjedovni problemi te se brak na veliko obostrano razočaranje nikada nije formalno niti sklopio.

Carolyne von Sayn Wittgenstein, kneginja, druga Lisztova životna družica

Carolyne von Sayn Wittgenstein, kneginja, druga Lisztova životna družica

Carolyne je potjecala iz stare poljske plemićke obitelji, bila je vrlo obrazovana i samosvojna, nezadovoljna prvim brakom kojeg je dogovorio njen otac, a u Lisztu je vidjela sebi srodnu dušu. Povjesničari glazbe imaju različita stajališta o dosegu Carolyninog utjecaja na Liszta, no slažu se da je imala pozitivan utjecaj na njega, dajući mu sigurnost, staloženost i duhovno utočište te podršku za njegove brojne skladateljske radove i čak nekoliko literarnih radova. Lisztova biografija Chopina smatraju neki, zapravo je napisala Carolyne.

U Rimu 1861. nakon neuspjelog pokušaja da se veza sa Carolyne okruni brakom, veza se počela raspadati. I raspala se tijekom nekoliko idućih godina – svatko je krenuo svojim putem u manju ili veću povučenost. Carolyne je ostala živjeti u Rimu i posvetila se teološkim učenjima, a za Liszta je počelo jedno izuzetno teško životno razdoblje, u kojem se i on okrenuo religiji. U razdoblju od 3 godine umrli su mu sin i kćer Blandine. 1865. tada pedesetčetverogodišnji Liszt pisao je u pismima prijateljima da se povlači u samotnjački život i da prima jednostavne zavjete za svećenstvo, premda nikada nije postao svećenik u punom smislu.

Marie d'Agoult, spisateljica, Lisztova prva životna družica i majka troje njegove djece

Marie d'Agoult, spisateljica, Lisztova prva životna družica i majka troje njegove djece

About Zanina Bilic (89 Articles)
Akademska glazbenica pijanistica i profesorica klavira nakon diplome na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji poslijediplomski je studij sa stipendijom DAAD završila u Muenchenu. Nastupala je u Hrvatskoj i inozemstvu, kao solist i komorni glazbenik te kao klavirska pratnja. Bavi se i pedagoškim i humanitarnim radom. Živi i radi u Zagrebu sa suprugom i kćeri.

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.