Novo:

Franz Liszt (1/6)

Franz Liszt (Doborjan, 22. listopada 1811. – Bayreuth, 31. srpnja 1886.) bio je jedan od najpoznatijih pijanista virtuoza i skladatelja klavirske romantike u Europi.  Iduće, 2011. godine, svijet će slaviti 200-tu obljetnicu Lisztovog rođenja. O Lisztu se prepričavaju razne priče iz njegovog burnog života, svira se, sluša se i komentira se njegova glazba, raspravlja se o njegovom osobnom životu, brojnim ljubavnicama, o profesionalnom životu slavnog virtuoza, o putovanjima, o osobnim odlukama krajnosti – od zavodnika ili zavedenog do razočaranog svećenika, no nakon svega toga ili, prije svega toga, važno je zapamtiti da se radi o izvrsnom pijanistu, do tada neviđenom pijanističkom virtuozu koji je izazvao društvenu maniju svojom karizmom i pijanističkim bravurama. Radi se i o skladatelju, inovatoru na polju skladanja, istraživaču na polju skladanja, velikodušnom umjetniku i profesoru – pedagogu, čiji su učenici generacijama nakon njega prenosili njegove postulate.  Liszt je veliko, blješteće pijanističko i skladateljsko svjetlo u povijesti pijanizma, svjedoci svjedoče da onaj tko je bio obasjan njegovim svjetlom, teško to može zaboraviti.

Danteov opis Pakla pjesničko je i mitsko,vrlo snažno nadahnuće mnogim umjetnicima

Danteov opis Pakla pjesničko je i mitsko,vrlo snažno nadahnuće mnogim umjetnicima

Vjerujem da kod svakog pijanista postoji nekoliko skladbi koje zauzimaju posebno mjesto u repertoaru i po sklonosti i po intezitetu i duljini pripremnog rada na toj skladbi i po intenzitetu proživljenih i predanih emocija tijekom izvedaba. U mojoj grupi favorita, posebno mjesto zauzima Lisztova skladba ‘Nakon jednog čitanja Dantea’ ili u originalu ‘Après une lecture du Dante’ –  Fantasia quasi Sonata’. Mi je u skraćeno zovemo ‘Dante-sonata’ . ‘Dante-sonata’ je dio zbirke ‘ Godine hodočašća’ – i to Druga godina: Italija. Dante sonata je i tehnički i interpretativno zahtjevna skladba, traje oko 17 minuta, koja od izvođača iziskuje puno znoja, rada u pripremi i izvrsnu pijanističku tehniku i kondiciju, a nakon ili prije svega zahtijeva izuzetnu imaginaciju u prikazu i dočaravanju Pakla kako ga je vidio pjesnik Dante. Ljudska patnja osuđenih, sa sjećanjima na zemaljski život i nadom u spas te time s mnogim kontrastima između eksplozivnih, gorućih prizora te nježnih, ‘spašenih’ anđeoskih dijelova u vječnoj borbi Dobra i Zla.  Moje sviranje Dante-sonate, sjećam se, bilo je uvijek obilježeno velikim strahopoštovanjem  i ozbiljnošću u shvaćanju prikazane patnje, makar to bila i umjetnička alegorijska patnja.  Strahopoštovanje prema skladatelju ali i silni užitak u prijenosu od njegove ruke zapisanih struktura, poteza, akorada publici činili su svaku izvedbu pravim doživljajem.  Ako vam se pruži prilika, svakako poslušajte ‘Dante-sonatu’ i prethodno ili tijekom slušanja, ako možete, pročitajte ili se podsjetite Danteovog Pakla.

Franz Liszt (1811-1886), pijanist, skladatelj i pedagog, otjelovljenje glazbe romantike u Europi

Franz Liszt (1811-1886), pijanist, skladatelj i pedagog, otjelovljenje glazbe romantike u Europi

About Zanina Bilic (89 Articles)
Akademska glazbenica pijanistica i profesorica klavira nakon diplome na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji poslijediplomski je studij sa stipendijom DAAD završila u Muenchenu. Nastupala je u Hrvatskoj i inozemstvu, kao solist i komorni glazbenik te kao klavirska pratnja. Bavi se i pedagoškim i humanitarnim radom. Živi i radi u Zagrebu sa suprugom i kćeri.

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.