Novo:

Franjo Čordašić

Franjo Čordašić, šumarski stručnjak. Rođen je 9. veljače 1830. godine u Vinkovcima. Tu je završio pučku školu i gimnaziju 1848. Studij šumarstva završava 1852. u Mariabrunnu s odličnim uspjehom. Na šumarsko-lovačkoj praksi je u bečkom Prateru godinu dana.

Godine 1853. je kraljevski šumar u Otočkoj graničarskoj pukovniji, tri godine kasnije u II. Banijskoj u Kostajnici. Godine 1861. odlazi u Križevce za profesora na novoosnovano Gospodarsko-šumarsko sveučilište (osnovao ban J. Šokčević), gdje predaje različite predmete. Prvi je naš hrvatski profesor šumarstva. U Zagreb prelazi godine 1871. u svojstvu izvjestitelja Ravnateljstva financija i prvog šumarskog izvjestitelja zemaljske vlade. Objavio je niz stručnih napisa u Šumarskom listu, te priručnike: „Poučnik za čuvare šuma i pomoćno šumarsko osoblje“ (1872) i „Nauka o sađenju i gajenju šuma“ (1881).
Umro je u Beču 1906. godine.

About Josip Šarčević (166 Articles)
Rođen je 1949. godine u Bošnjacima. U rodnom mjestu je završio osnovnu školu i zatim gimnaziju u Županji. 1973. godine diplomirao je povijest i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1974. godine radio je na Gimnaziji Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima. Bio je sudionik Domovinskog rata. Posljednjih godina bavio se snimanjem video uradaka, pisanjem i kreiranjem online sadržaja za podučavanje povijesti. Nakon duge i teške bolesti preminuio je 28. prosinca 2009. godine.
Contact: Website

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.