Novo:

Franjo Bertić

Franjo Bertić, skladatelj. Bunjevački Hrvat-Šokac rođen u općini Bač 13. ožujka 1882. Pučku školu završio u rodnom selu a gimnaziju u Vinkovcima 1901. Prvu glazbenu naobrazbu stjecao kod Ivana Tropscha, profesora glazbe na gimnaziji, dirigenta gimnazijskog zbora i tamburaškog orkestra. Svira tambure, violinu i violončelo. Odmah nakon gimnazije zapošljava se na Khuenovim mađarskim željeznicama. Službuje u Vrpolju, Osijeku i Zagrebu gdje uz izvanredni studij prava nastavlja s učenjem violončela kod maestra Umberta Fabrija.

Skladao je samo za tamburaške orkestre. Aktivan je u zagrebačkoj Šokadiji gdje je složio dva karišika od najpoznatijih šokačkih narodnih pjesama, a poznatiji je po Šokačkoj koračnici (1938.) i Šokačkom kolu (1940.)

About Josip Šarčević (166 Articles)
Rođen je 1949. godine u Bošnjacima. U rodnom mjestu je završio osnovnu školu i zatim gimnaziju u Županji. 1973. godine diplomirao je povijest i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1974. godine radio je na Gimnaziji Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima. Bio je sudionik Domovinskog rata. Posljednjih godina bavio se snimanjem video uradaka, pisanjem i kreiranjem online sadržaja za podučavanje povijesti. Nakon duge i teške bolesti preminuio je 28. prosinca 2009. godine.
Contact: Website

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.