Novo:

Franjo Bartola Babić

FRANJO Bartola BABIĆ, pisac, novinar. Rođen u Babinoj Gredi 19. prosinca 1908. Pučku školu završio u Zemunu 1919., a šest razreda gimnazije u Vukovaru i Vinkovcima do 1926. Nakon toga se zaposlio kao novinar u Osijeku u Hrvatskom listu gdje je bio sudski i novinski izvjestitelj te urednik i odgovorni urednik od 1941 do 1944.

Kao pisac pisao je pjesme, humoreske, pripovijetke, novele, crtice iz seoskog i šokačkog života, pučke igrokaze, aktovke i skečeve. Bio je član Društva hrvatskih književnika i Matice hrvatskih kazališnih dobrovoljaca. Osim u svojim novinama pisao je još za: Novo doba, Hrvatski Zagorac, Hrvatski narod, Novine i druge. Napisao je roman Čaruga (1938-40), a popularnost je stekao Pismima čiče Grge Grginog iz Grginaca i njegovim Narodnim kalendarom. U Osijeku mu je izvedena komedija Općinski činovnik (1937) i pučki igrokaz Ivka u Osijeku (1944).

Godine 1944. prelazi u Zagreb, radi za Hrvatski narod, i Novine, povlači se sredinom svibnja sa hrvatskim domobranima prema Dravogradu, i stradava od partizanskog metka zadnji dan rata 15. svibnja 1945. kod Maribora.

About Josip Šarčević (166 Articles)
Rođen je 1949. godine u Bošnjacima. U rodnom mjestu je završio osnovnu školu i zatim gimnaziju u Županji. 1973. godine diplomirao je povijest i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1974. godine radio je na Gimnaziji Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima. Bio je sudionik Domovinskog rata. Posljednjih godina bavio se snimanjem video uradaka, pisanjem i kreiranjem online sadržaja za podučavanje povijesti. Nakon duge i teške bolesti preminuio je 28. prosinca 2009. godine.
Contact: Website

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.