Novo:

Epidaur

Epidaur ili na engleskom Epidaurus, a u grčkom izvorniku Ἐπίδαυρος, Epidauros, je bio gradić (polis) u drevnoj Grčkoj. Današnji grad Epidavros (Επίδαυρος) u modernoj Grčkoj, nalazi se u blizini drevnoga grada. Epidaur - s jednim od najpoznatijih grčkih kazališta na otvorenom ili grčkih teatara nalazi se na Peloponezu, jednom od grčkih otoka. Mnogi tvrde da je Peloponez srce Grčke. Epidaur se nalazi 30 km istočno od luke Nafplion i 60 km južno od Korinta.

U Epidauru je u drevnoj Grčkoj bilo lječilišno okupljalište. Obližnji mineralni izvori vode korišteni su kao dio terapije. Tada vrlo slavno lječilište, u koje su hrlili mnogi ljudi s različitim tegobama i bolestima, slavilo je kult boga Asklepiosa, boga izliječenja. Asklepios je bio Apolonov sin. Osim lječilišnih aktivnosti, odvijala su se i kulturna događanja. Mnoge drame, komedije i tragedije i razna druga umjetnička nadmetanja i natjecanja odvijala su se u ovom teatru.

Teatar u Epidauru izgrađen je oko 360 g. pr. n. e.

Dimenzije teatra u Epidauru su impresivne. Gledalište (theatron) je široko oko 118m, dugačko 80 metara. Orchestra je širok 20,5 m i isto toliko dugačak. Orchestra (doslovno ‘plesalište’), je obično okrugli ili polukružni prostor ili podij ispred odnosno ispod scene – u razini je često bio fizički niže sagrađen od scene. Na tom podiju su plesali i pjevali i sudjelovali u predstavi članovi chorusa. Scena ili u originalu skene široka je 27 metara. U prednjem dijelu skenea su nastupali glumci, a ostatak skenea je bila scenografija i ulazi i izlazi za glumce. Skene je obično bio natkriven. Teatar u Epidauru može primiti 14.000 (!) gledatelja, i to sjedaćih mjesta, dakle ne računaju se stajaća mjesta.

Više informacija o drevnim grčkim teatrima u vrlo preglednom tekstu možete pronaći klikom na ovaj link ….

Ono što je oduvijek fasciniralo arhitekte i teatrologe, a i javnost, je fantastična akustika teatra u Epidauru.

Ono što je oduvijek fasciniralo arhitekte i teatrologe, a i javnost, je fantastična akustika teatra u Epidauru.

Gledalište ili theatron su izrađeni od kamena vapnenca. Podloga podija (orchestre) za chorus bila je od nabijene zemlje, ograđena punim krugom od kamena vapnenca. Krug orchestre je promjera 20,4 m. Na sredini orchestre je i danas vidljiv bijeli kamen – poput postolja. Vjeruje se da je to bio oltar za slavljenje kulta bogova, budući da je to često bio običaj. Moguće je da je oltar nadograđen u jednom od kasnijih perioda. Orchestra ima drenažni kanal kako se kišnica ne bi nakupljala na podiju orchestre. Redovi sjedala koji se nalaze blizu ruba orchestre malo su udaljeniji kako bi veliki broj gledatelja mogao što učinkovitije i brže otići nakon predstave. Još jedan zanimljiv detalj iz teatra u Epidauru – klinasti (dakle ne potpuni kvadar) oblik klupa omogućavao je komotnije držanje nogu tijekom predstave, i također omogućavalo je gledateljima koji već sjede da onim gledateljima koji tek dolaze i provlače se do svojih mjesta pored njih, da uvuku noge u taj prostor ispod klupe i lakše ih propuste.

Gledalište je ‚ugrađeno’ u planinu i savršeno je simetrično. Stručnjaci ukazuju upravo na tu simetriju, prvenstveno, a i položaj gledališta unutar planine koja služi kao površina za specifično primanje i odbijanje zvuka, sekundarno, kao faktore fantastične akustike.

Što je akustika? Akustika je znanost koja se bavi proučavanjem ponašanja zvuka u prostoru, ovisno o raznim materijalima koji se u prostoru nalaze i o koje se zvukovi odbijaju. Akustika se kao znanost bavi pitanjima proizvodnje zvuka ili nastanka zvuka, kontrole zvuka, prenošenja zvuka, primanja ili recepcije zvuka te zvučnih efekata. Akustika proučava vibriranje materijala jer zvuk je zapravo određena vibracija na određenoj frekvenciji i određene gustoće valova frekvencije. Akustika proučava zvučne valove iz različitih izvora, kako bi što bolje shvatila zvuk i ta saznanja primijenila u arhitekturi, unutarnjem dizajnu glazbenih dvorana, kazališta, tonskih studija i ostalih raznoraznih prostorija u kojima je važno kakva je akustika ili u geologiji, proučavanju zemljine atmosfere i podvodnim istraživanjima različitih vrsta.

Što je rezultat fantastične akustike u teatru u Epidauru? Glumac na sceni može svojim glasom, dakle izgovaranjem teksta drame razgovjetno doprijeti do gledatelja i u posljednjem redu gledališta. Bez mikrofona, kojih u drevnoj Grčkoj ionako nije bilo, ali koji se niti danas na aktualnim predstavama koje se održavaju u teatru u Epidauru ne koriste.

Teatar u Epidauru danas je spomenik kulture pod zaštitom UNESCO-a. U njemu se održavaju festivali, koncerti, kazališne predstave, a otvoren je i za posjete turista.

About Zanina Bilic (89 Articles)
Akademska glazbenica pijanistica i profesorica klavira nakon diplome na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji poslijediplomski je studij sa stipendijom DAAD završila u Muenchenu. Nastupala je u Hrvatskoj i inozemstvu, kao solist i komorni glazbenik te kao klavirska pratnja. Bavi se i pedagoškim i humanitarnim radom. Živi i radi u Zagrebu sa suprugom i kćeri.

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.