Novo:

El Sistema – glazba kao spasitelj djece

Jedna od mnogobrojnih proba dječjeg orkestra u sustavu El Sistema

U Venezueli od 1975. godine postoji i djeluje sustav orkestara za djecu i mladež poznata pod nazivom ‘El Sistema’, u obliku državne fondacije. Specifičnost tog sustava jest da djeluje unutar najzapuštenijih i najopasnijih predgrađa i slumova u Venezueli. Osnovni cilj je da se djeca bavljenjem glazbom, odmaknu i spase od droge, kriminala i očaja. Poduka iz glazbe je besplatna, kao i korištenje instrumenata, uz jedinu obavezu da dijete svira u orkestru i nastupa s orkestrom. U orkestrima djeca sviraju skladbe klasične glazbe. Djeca godinama uče o glazbi i odrastaju svirajući u orkestrima. Trenutno u Venezueli unutar toga sustava djeluje 220 takvih orkestara za mlade.

Jose Antonio Abreu (rođen 1939. godine), glazbenik i vizionar, društveno osviješten i vrlo aktivan čovjek bio je osnivač i pokretač ovoga sustava. Abreu je stekao glazbeno obrazovanje kao orguljaš i skladatelj, ali ima diplomu i kao ekonomist. Abreu je radio i u komisiji za ekonomsko planiranje Venezuele i kao ministar kulture. Tijekom rada shvatio je opseg siromaštva i kriminala u Venezueli i htio je nešto poduzeti da stvari krenu nabolje. El Sistema s ponosom može istaknuti da je opstala bez obzira na političke promjene u Venezueli. Svi shvaćaju važnost tog sustava i pomoći djeci i mladeži. Za djecu i mladež sviranje u orkestru i svakodnevno vježbanje za sviranje u orkestru predstavlja puno više od same glazbene aktivnosti. Za njih su sviranje i probe orkestra izlaz iz tmurne svakodnevice, spas i nada u bolju budućnost. Neki od njih postanu i profesionalni glazbenici, a neki od njih steknu vještine i sposobnosti poput discipline, radnih navika, postavljanja i ostvarivanja cilja, osjete uspjeh, steknu samopoštovanje što im pomaže da izađu na pravi put i odaberu neko zanimanje i započnu normalan život.

Jose Antonio Abreu

Jose Antonio Abreu

Fantastična inicijativa i fascinantna snaga glazbe potvrđena kroz najkonkretnije primjere iz priča djece koja u tom sustavu sudjeluju.

 Patricia Gujavro, mlada violinistica, 17-godišnja Venezuelanka, voditeljica Los Chorros orkestra, objašnjava koje su njene obiteljske okolnosti. Patricia ima dva brata. Njen otac nikada nije bio s obitelji, a majka je odavno ‘nestala’ u smjeru Ekvadora. Da nije bilo njenog sviranja violine u orkestru El Sisteme, njena sudbina bi, po vlastitim riječima, bila poput ostalih 17-godišnjakinja – bila bi u nekoj uličnoj bandi i vjerojatno već trudna. Njena prijateljica je sa 17 godina već rodila jedno dijete i očekuje drugo, bez podrške, ikakvih prihoda i ideje kako da prihode ostvari. Patricia kaže da ju je bavljenje glazbom naučilo discilini i podarilo joj samopoštovanje i usadilo poštovanje prema drugima. Patricia bi htjela postati stalni član profesionalnog orkestra ili, postati inženjer.

 Miguel Nino, osmogodišnji dječak, violončelist, priča da je već sa šest godina pobjegao od kuće zbog agresivnog oca. Policija ga je uhitila i dovela u jedno od sjedišta orkestra. Orkestar ga je zainteresirao i odonda svira u orkestru. Da tada nije pristupio orkestru, smatra da bi prosio po ulicama, krao i drogirao se. Njegova je želja također postati profesionalni glazbenik.

Mnogi članovi ovih orkestara prihvaćaju orkestar kao svoju zajednicu, kao zamjensku obitelj i vrlo su čvrsto povezani s orkestrom.

Gustavo Dudamel osvaja publiku i oduševljava glazbene kritičare koji ga nazivaju najnadarenijim i najzanimljivijim mladim dirigentom u vrlo dugo vrijeme

Gustavo Dudamel osvaja publiku i oduševljava glazbene kritičare koji ga nazivaju najnadarenijim i najzanimljivijim mladim dirigentom u vrlo dugo vrijeme

Ponos i inspiracija mladim glazbenicima su njihovi stariji kolege iz sustava El Sistema koji su postali vrlo uspješni poput mladog, 26-godišnjeg dirigenta Gustava Dudamela. Prije nekoliko mjeseci Dudamel je postao glazbeni ravnatelj Los Angeleske filharmonije (tu dužnost će obnašati od 2009. godine), trenutno je glavni dirigent simfonijskog orkestra Gothenburg u Švedskoj, a već 9 godina je glazbeni ravnatelj Orkestra za mladež Simón Bolívar u Venezueli. Dudamel je i sam porijeklom iz vrlo siromašne obitelji iz unutrašnjosti Venezuele.

Dudamel je počeo prvo svirati  violinu kao dječak, kasnije je nastavio obrazovanje za skladatelja i dirigenta. Njegov talent ubrzo je bio primijećen. Pogotovo nakon osvajanja nekoliko velikih dirigentskih nagrada, uključujući natjecanje Gustav Mahler u Njemačkoj. Veliki dirigenti Simon Rattle i Claudio Abbado koji su gostovali kao dirigenti venezuelanskog orkestra Simon Bolivar primijetili su Dudamelov talent i pomogli mu da se probije.

Proba orkestra mladih Simon Bolivar u Škotskoj tijekom nedavna gostovanja

Proba orkestra mladih Simon Bolivar u Škotskoj tijekom nedavna gostovanja

U ovoj sezoni 2007/8 Dudamel će dirigirati u Švedskoj, u Škotskoj, u Beču sa solistom Danielom Barenboimom na klaviru, po prvi puta će ravnati New York-škom filharmonijom i Berlinskom filharmonijom, te održati turneje po Njemačkoj i SAD. Nabrojala sam samo neke od njegovih nastupa sa vrhunskim svjetskim orkestrima. Dudamel je i ekskluzivni umjetnik Deutsche Gramophona. Prije godinu dana Dudamel se i oženio svojom dugogodišnjom djevojkom, klasičnom balerinom i novinarkom Eloísom Maturén. Na Dudamelovoj osobnoj web stranici možete pronaći više informacija o njegovom životu i radu: www.gustavodudamel.com .

Član orkestra Gonzalo Hidalgo, 22-godišnji fagotist, koji se istovremeno obrazuje za liječnika, vlastitim riječima kaže: I nakon diplome ću nastaviti svirati u orkestru. Orkestar mi je dao discpilinu i naučio me dijeliti iskustva s drugim ljudima. Ne mogu zamisliti svoj život bez glazbe.

Član orkestra Gonzalo Hidalgo, 22-godišnji fagotist, koji se istovremeno obrazuje za liječnika, vlastitim riječima kaže: I nakon diplome ću nastaviti svirati u orkestru. Orkestar mi je dao discpilinu i naučio me dijeliti iskustva s drugim ljudima. Ne mogu zamisliti svoj život bez glazbe.

About Zanina Bilic (89 Articles)
Akademska glazbenica pijanistica i profesorica klavira nakon diplome na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji poslijediplomski je studij sa stipendijom DAAD završila u Muenchenu. Nastupala je u Hrvatskoj i inozemstvu, kao solist i komorni glazbenik te kao klavirska pratnja. Bavi se i pedagoškim i humanitarnim radom. Živi i radi u Zagrebu sa suprugom i kćeri.

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.