Novo:

Edukacijom do tolerancije – Uspješno proveden projekt “Znanjem protiv mržnje”

Međunarodni dan borbe protiv fašizma, antisemitizma i ksenofobije obilježava se 9. studenog, točno 74 godine poslije Kristalne noći – vrhuncu antisemitskih izgreda u nacističkoj Njemačkoj. Te su noći diljem nacističke Njemačke napadnute i zapaljene sinagoge i židovske trgovine, oskvrnuta židovska groblja, a u strašnom pogromu poginulo je više od 90 Židova, a 30 000 ih je odvedeno u koncentracijske logore gdje su kasnije većinom pobijeni. Na kraju svega, Židovi su još morali platiti ogromnu odštetu (nad njima samima) od milijardu maraka. Obilježavanje tog događaja potaknuo je Udrugu za edukaciju i promicanje ljudskih prava da osmisli projekt preko kojeg bi se učenici bolje upoznali sa poviješću mržnje i diskriminacije, stekli nova saznanja o prevenciji nasilja nad slabijima, zauzimali pozitivni stav prema pripadnicima manjina. Jedan od ciljeva je i da se učitelje i profesore potiče na obilježavanje sličnih događaja u budućnosti, organiziranje tematskih dana i predavanja na temu ljudskih prava, sve u svrhu osvješćivanja učenika i pripreme za aktivno sudjelovanje u budućim europskim građanskim inicijativama. U projektu „Znanjem protiv mržnje“ sudjelovali su predstavnici učenika iz I., II., III., IV., VI., „Petar Zrinski“ Jalžabet i OŠ Kneginec te Gospodarske i Medicinske škole Varaždin koja je bila službeni domaćin projekta. Učenici će kroz svoje satove povijesti, razredne zajednice, vjeronauk ili učenička vijeća proširiti dobre poruke koje su se mogle čuti na edukativnom dijelu projekta.

Program je započeo u 9,00 sati kod ulaza u Židovsko groblje Varaždin gdje su učenike pozdravili voditelj projekta Milivoj Dretar i Dubravka Biberdžić, predsjednica Županijske skupštine Varaždinske županije. Edukativnom šetnjom po groblju prisutni su se mogli upoznati sa grobljem osnovanim daleke 1802. godine i životopisom najpoznatijih varaždinskih Židova koji su tu pokopani: dr. Artur Krajanski, nadrabin Ignjat Ernst, obitelj Schlesinger, obitelj Schlenger. Kasnije su učenici i njihovi mentori zajedno zasadili lukovice žutog šafrana – cvijeta koji svojom bojom podsjeća na žute znakove koji su Židovi morali nositi u fašističkim državama. Logo projekta – šafran koji raste iz bodljikave žice, simbola segregacije, logora, odvajanja, progona i smrti, a cvijet raste iz bodljikave žice, to je prikaz koji upućuje kako uvijek ima nade za boljim sutra. Ova akcija zainteresirala je i gradsko poduzeće Parkovi te će ubuduće probati organizirati dani otvorenih vrata kako bi se Židovsko groblje na kojem se više ne obavljaju ukopi približilo građanima Varaždina i Županije.

Izraelska konzulica morala je odgovarati na brojna pitanja

Izraelska konzulica morala je odgovarati na brojna pitanja

Edukativni se program zatim nastavio u Glazbenoj školi Varaždin. Poučavanje se fokusiralo na tri nacionalne manjine – židovsku, srpsku i romsku, s obzirom da su u prošlosti su bile napadnute i diskriminirane. Uvodno predavanje “Antisemitizam, antifašizam” održao je Milivoj Dretar (Udruga za edukaciju i promicanje ljudskih prava) koji je učenike upoznao s temom antisemitizam i ksenofobija, a posebni pažnju skrenuo je i na antifašizam i povijesni revizionizam. Štefica Novak (Društvo Josip Broz Tito) iznijela je svoje potresno svjedočanstvo na tužno djetinjstvo – kao djetetu kojemu su ustaše odveli oca u Jasenovac i pogubili na najstrašniji način. Temu o diskriminaciji prezentirali su učenici Gospodarske škole. Edukativni program i okrugli stol u Glazbenoj školi u Varaždinu pratili su zamjenica veleposlanika Države Izrael Michal Hershkovitz, predstavnici Varaždinske županije, županijske Koordinacije za ljudska prava, Srpskog narodnog vijeća, Leila-Renee Benko u ime Židovske općine Čakovec, ravnatelji škola. Edukativni program nastavljen je projekcijom dokumentarno-edukativnog filma „Moramo pamtiti“ u suradnji sa Židovskim filmskim festivalom, izlaganjem zamjenice veleposlanika Države Izrael i okruglim stolom na kojem su učenici izmjenjivali svoja iskustva. Najviše pitanja učenici su postavljali konzulici Hershkovitz zanimajući se za život u Izraelu i njihovu kulturu, stoga je već unaprijed dogovoreno da se Varaždin ubuduće aktivnije uključi u obilježavanje Tjedna Izraela u Hrvatskoj. Projekt je dobio sve pohvale predstavnika Varaždinske županije i Agencije za odgoj i obrazovanje te se očekuje proširenje i nastavak sljedećih godina.

Štefica Novak opisala je potresne dane svog djetinjstva

Štefica Novak opisala je potresne dane svog djetinjstva

Učenici Gospodarske škole govore o predrasudama

Učenici Gospodarske škole govore o predrasudama

About Milivoj Dretar (22 Articles)
Diplomirao povijest i geografiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 2004. godine radi u OŠ "Petar Zrinski" Jalžabet. Iste godine objavljuje prvi članak „Povijest ludbreške židovske zajednice“ u Podravskom zborniku, a nakon toga seriju članaka o povijesti ludbreških Židova u Ha-Kolu, glasilu židovske zajednice u Hrvatskoj. Pisao i za Historiu Varasdiensis, Meridijane i Most. Dopisnik Glasa antifašista i Ha-Kola, autor više članaka na Hrvatskom povijesnom portalu. Najviše se bavi zavičajnom poviješću i tematikom 2. svjetskog rata, posebno Holokaustom i Narodnooslobodilačkim pokretom.

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.