Novo:

Šetnja dvoranama svijeta (3) – Wigmore Hall London

Wigmore Hall London

Još jednom, kao i u slučaju dvorane Pleyel u Parizu, i ova je dvorana – Wigmore Hall u Londonu – nastala zahvaljujući proizvođaču klavira – i to njemačkoj tvrtci za proizvodnju klavira Bechstein. Neki glazbenici nazivaju ovu dvoranu londonskim ‘hramom glazbe’. Dvorana nije prevelika, no upravo to mnogi s oduševljenjem prihvaćaju kao intimniji okvir za svoj koncertni nastup. Dvorana ima 537 mjesta. Jedan pogled na program koncerata Wigmore Hall-a daje do znanja da je i dan danas riječ o dvorani s visokim ugledom. Violinist Vadim Rjepin, pijanist Lars Vogt samo su dva od mnogih umjetnika koji će ove sezone puniti londonski zrak tonovima slušnog užitka.

Otvorena je 1901. godine. u ulici Wigmore, gdje je tvrtka Bechstein imala i svoj izložbeni prostor za instrumente svoje proizvodnje, čak je dvorana bila i zamišljena kao prostor za promociju i popularizaciju Bechstein klavira. Na početku svoga postojanja dvorana je i nosila naziv Bechstein. Dizajnirao ju je engleski arhitekt Thomas Collcutt. Pored predivnog unutarnjeg uređenja, i akustika je izvrsna, pa je dvorana od samoga početka privlačila ponajbolje umjetnike.

Wigmore Hall u ulici Wigmore u Londonu

Wigmore Hall u ulici Wigmore u Londonu

Prvi svjetski rat je donio neprilike i ovdje, pa je 1916. Bechstein morao prodati i svoj izložbeni salon i sve klavire i dvoranu za cijenu koja je bila samo mali dio prave vrijednosti na aukciji. Dvorana je nakon prodaje zatvorena do 1917. godine. Do 2004. godine dvorana je poslovala u svom izvornom obliku. Tek 2004. je temeljito preuređena.

Bilo je perioda kada dvorana nije dobro poslovala – između dvaju svjetskih ratova i nakon drugog svjetskog rata, no danas dvorana priređuje oko 400 koncertnih događanja na godinu. Danas dvorana Wigmore ima svoje ime i svoj prepoznatljivi profil – intiman (manji) prostor odlične akustike i zainteresirana publika.

U dvorani se održava i pjevačko natjecanje, ali se velika pažnja posvećuje i publici kojoj bi koncerti po tržišnim cijenama bili nedostupno te edukaciji. Postoji i niz edukativnih koncerata odnosno događaja – primjerice jutarnji koncert na kojem profesionalni koreograf uz glazbu djeci približava ljepotu glazbe kroz pokret. Postoji i radionica za elektroničku glazbu u kojoj djeca i mladi mogu pod stručnim vodstvom eksperimentirati s izmjenama zvuka putem elektronike. Isto tako postoji projekt posvećen djeci osnovnoškolske dobi koji se uživo upoznaju s glazbom za gudačke kvartete, ali i projekt za djecu predškolske dobi u kojoj se upoznaju s osnovnim elementima glazbe i pjevaju ili sviraju zajedno s profesionalnim glazbenicima.

Bez honorara (riječima: ‘Ma molim vas, činim to za dvoranu’) pijanist Arthur Rubinstein nastupio je 1976. godine na koncertu, na molbu menadžmenta dvorane i to je ujedno bio i njegov posljednji – oproštajni – javni nastup. Bez dvojbe time je dao velik doprinos pozlaćivanju glasa na kojoj je dvorana – pomogao je da se za dvoranu čuje i da se dvorana profilira.

Nepobitna je činjenica da se začetak dvorane Wigmore zavrtio oko klavira, i to Bechsteina.

Bechstein je vrlo poznata marka klavira. Zanimljivo je kako se odvijala povijest tvrtke proizvođača klavira Bechstein. Osnivač tvrtke Bechstein bio je Carl Bechstein.

Carl Bechstein, osnivač tvrtke za proizvodnju klavira Bechstein

Carl Bechstein, osnivač tvrtke za proizvodnju klavira Bechstein

Tvrtka je osnovana 1. listopada 1853. godine u Berlinu. Nakon 37 godina vrlo uspješnog poslovanja tvrtka je otvorila podružnice u Londonu, Parizu i Sankt Petersburgu. Osnivač Carl Bechstein umro je 1900. godine. Tvrtku su preuzeli njegovi sinovi. Do prije prvog svjetskog rata Bechstein je bio službeni proizvođač klavira za kraljevske obitelji diljem svijeta – rusku, belgijsku, španjolsku, nizozemsku, talijansku i dr. Popis tih klijenata može se pronaći otisnut iznutra na rezonantnim pločama starih Bechstein klavira, i bio je dio logotipa tvrtke Bechstein. U to vrijeme tvrtka je proizvodila 5.000 klavira na godinu i bila je vodeći proizvođač klavira na svijetu.

Pogled na natpis na rezonantnoj ploči, posd žica klavira 'bechstein hoflieferant – tj. službeni dvorski proizvođač klavira

Pogled na natpis na rezonantnoj ploči, posd žica klavira ‘bechstein hoflieferant – tj. službeni dvorski proizvođač klavira

Prvi svjetski rat umnogočemu je poremetio poslovanje tvrtke Bechstein u svim zemljama.

Između dvaju svjetskih ratova Bechstein je ponovno oživio proizvodnju, čak i unaprijedio dizajn i materijale u izradi klavira.

Drugi svjetski rat još je jače stropoštao tvrtku u bezdan stagnacije. Tvrtka u Berlinu uništena je u bombardiranju. Tek je pedesetih godina proizvodnja dostigla jedva petinu nekadašnje proizvodnje. Vlasnici tvrtke su se izmijenjivali. 1992. godine pokrenuta je nova tvornica s velikom investicijom, a četiri godine nakon toga tvrtka je izašla na burzu.

Danas tvrtka Bechstein i dalje proizvodi klavire, kotira na frankfurtskoj burzi, a glavni su dioničari Karl Schulze i južnokorejska tvrtka proizvođača klavira Samick.

Užitak za oko i uho, jedan od mnogih modela Bechstein koncertnih klavira

Užitak za oko i uho, jedan od mnogih modela Bechstein koncertnih klavira

Osnivač Carl Bechstein je prije osnivanja tvrtke radio u proizvodnji klavira za druge proizvođače. Klavir Bechstein smatra se zastavom razvoja instrumenta, kako bi instrument što bolje mogao biti platforma za sviranje zahtjevnih djela i nastupe pijanističkih virtuoza poput Franza Liszta. Hans von Bülow (1830-1894), njemački pijanistički virtuoz, skladatelj i dirigent, kao i Liszt, vrlo značajna figura u glazbenom životu toga perioda, prvi puta javno je svirao na Bechstein klaviru 1857. godine, i to izvodeći Lisztovu vrlo zahtjevnu Sonatu u h molu. Ovdje možete poslušati dio ovep rekrasne Sonate, u izvedbi Evgenija Kissina:

http://www.youtube.com/watch?v=atRAhucAoLU

Mnogi veliki pijanisti za koncerte ili snimanja, ili kao kućne instrumente za vježbanje odabirali su upravo Bechstein klavire – Wilhelm Kempff, Tatjana Nikolaeva, Svjatoslav Richter, Dinu Lipatti. Skrjabin je u svojoj kući imao Bechstein klavir. Zanimljivo je da su i Beatlesi snimili Hey Jude na Bechstein klaviru.

Kao i uvijek naziv tvrtke proizvođača klavira nalazi se po sredini klavijature, iznad tipaka.

Kao i uvijek naziv tvrtke proizvođača klavira nalazi se po sredini klavijature, iznad tipaka.

Model koncertnog klavira D280, na kojem je duljina trupa klavira, uključujući 'rep' 280 cm

Model koncertnog klavira D280, na kojem je duljina trupa klavira, uključujući ‘rep’ 280 cm

Restaurirani antikni Bechstein

Restaurirani antikni Bechstein

I za kraj jedna anegdota iz koncertnog života Arthura Rubinsteina. Jedne večeri, neposredno prije početka koncerta, Rubinstein je stajao ispred garderobe i promatrao kako gomile ljudi hrli u dvoranu na koncert. Uočio ga je uzbuđeni blagajnik dvorane, i ne znajući da je to Rubinstein koji će svirativečeras, ispričao mu se: ‘Jako mi je žao. gospodine, ali karata za večerasšnji koncert više nema. Nećete imati gdje sjesti.’ Na što je Rubinstein s osmijehom upitao: ‘Mogu li sjesti ispred klavira?’

About Zanina Bilic (89 Articles)
Akademska glazbenica pijanistica i profesorica klavira nakon diplome na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji poslijediplomski je studij sa stipendijom DAAD završila u Muenchenu. Nastupala je u Hrvatskoj i inozemstvu, kao solist i komorni glazbenik te kao klavirska pratnja. Bavi se i pedagoškim i humanitarnim radom. Živi i radi u Zagrebu sa suprugom i kćeri.

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.