Novo:

Description de l’Egypte

Description de l’Egypte, Complete edition, Taschen, 2002. Ovo je valjda najpoznatija knjiga o Egiptu ikad objavljena, ali mnogima od nas je umnogom nepoznata, jer ni nakon skoro 200 godina od njezinog objavljivanja ne postoji hrvatsko izdanje ove knjige. Takvo stanje vjerovatno proizlazi iz činjenice da je knjiga ogromna, a de facto je nije potrebno čitati, jer se radi uglavnom o crtežima. Ali, ne trebate se previše brinuti, jer danas "Opis Egipta", uz malo truda, možete nabaviti preko Algoritma, a dobra vijest je da se ova knjiga od 1010 stranica prodaje za samo 129 kuna.

Za one, koji se prvi put susreću s ovim naslovom, pa ne znaju o čemu se radi, najvažnije obavijesti su ove: 1798. godine Napoleon je vodio vojni pohod na Egipat, kojom prilikom je poveo i oko 500 ljudi sa zadatkom da istraže i predstave europskoj javnosti sjajnu egipatsku kulturu, zaboravljenu u saharskom pijesku, ali još uvijek dostupnu svakom posjetitelju. S Napoleonom su tako na put išli matematičari, astronomi, inžinjeri, arhitekti, prirodnjaci, pisari, prevoditelji i crtači, koji su zabilježili doslovno sve što su u Egiptu vidjeli. Tako se u knjizi nalaze nacrtani ne samo ostaci dinastijskoga Egipta, već i moderna arapska arhitektura, natpisi, zemljovidi, pejzaži, portreti, prizori iz svakodnevnog života, namještaj, muzički instrumenti, vaze, odjeća, oružje i medaljoni. Obrađene su brojne životinje, od školjaka i riba do ptica i šišmiša, koje su ponekad prikazane u boji, ali i kao kosturi. Zatim je tu biljni svijet, pa čak i materijali za mineralogiju. Fascinira kako su crteži dojmljivi i pregledni čak i u ovom džepnom izdanju i kako čitatelj ima pred sobom ne samo izvrstan predmet detaljnog proučavanja, već i slike koje predstavljaju vrhunski estetski užitak. Čovjek bi gotovo požalio što su vremena crtanja ustuknula pred digitalnom i drugom vrstom fotografije.
Još smo više očarani cijelom knjigom kad shvatimo da su njezini stvaraoci radili u zemlji koja ratuje, u uvjetima “bez uvjeta”, na vrelom Suncu u nepoznatoj zemlji. Nadalje, mnoge slike neponovljive su, ne samo iz arapske svakodnevice, već i sa arheoloških lokaliteta. Zanimljivo je gledati Sfingu i neke hramove zatrpane pijeskom, a neke građevine, poput hrama Memnoniuma, ili nekih fresaka, danas definitivno više ne postoje, te im knjiga je jedini dokaz postojanja odnosno mogućnost za analizu.

Iako se Napoleon sa vojnog aspekta nije posebno proslavio u Egiptu, s obzirom na ovaj rad njegova ekspedicija se nikako ne može smatrati porazom. Sa njegovog osobnog stajališta sigurno je da mu je boravak u Egiptu trajno odredio razmišljanje, ali o tome više nekom drugom prilikom. Da zaključim, “Opis Egipta” je knjiga, koja se mora imati kod kuće, bez obzira da li ste egiptolog ili ne. Prije ili kasnije Vi i Vaši članovi obitelji uživat ćete u njoj.

Branimir Bunjac
About Branimir Bunjac (28 Articles)
Dr.sc. Branimir Bunjac radi kao učitelj povijesti u OŠ Podturen. Predsjednik je Povijesnog društva Međimurske županije. Izdao je nekoliko knjiga povijesne tematike. Od 2016. godine saborski zastupnik.

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.