Novo:

Frédéric Chopin

Jedina poznata fotografija F. Chopina, vjeruje se da je fotografiran 1849. godine, dakle godine u kojoj je i umro
Srpski oklop u plamenu Srpski oklop u plamenu

Kada čovjek napravi neku stvar, čini mu se dobra, inače je ne bi napravio. Tek kasnije dolazi razmišljanje, i čovjek odbacuje ili prihvaća tu stvar. Vrijeme je najbolji cenzor, i strpljenje najizvrsniji učitelj.”   Frédéric Chopin, iz pisma

Frédéric Chopin (1810-1849) slavni je poljski skladatelj i pijanist, utjelovljenje romantičnog umjetnika, ne samo zbog pripadnosti stilskom razdoblju romantike, već i zbog svog života, punog burnih događanja, osobnih i društvenih patnji, ljubavi, glazbe, putovanja, susreta. Chopin je i sam u puno navrata svirao na dobrotvornim koncertima. U Parizu je organizirao i nastupao na koncertima za pomoć poljskim izbjeglicama.

Chopinovi roditelji

Uvijek je zanimljivo doznati odakle je tako veliki umjetnik potekao. Chopinova majka bila je Poljakinja, zvala se Justyna Krzyžanowska i bila je glazbeno nadarena, svirala je klavir i pjevala. Bila je prva učiteljica glazbe svome sinu. Chopinov otac, Nicholas Chopin, radio je kao učitelj na imanju grofa Skarbeka, u mjestu Želazova Wola. Tamo je Frédéric Chopin i rođen. Želazova Wola je mjesto udaljeno zapadno od Varšave oko 50 km, u županiji Mazovija. Mjesto se smjestilo na obalama rijeke Utrata.

Kuća obitelji Chopin u Želazowoj Woli

Kuća obitelji Chopin u Želazowoj Woli

Chopin se rodio 01.03. 1810. godine, premda neki izvori navode i 22. veljače kao datum rođenja. Nedugo nakon rođenja obitelj se preselila u Varšavu, gdje je otac dobio mjesto profesora u srednjoj školi. Premda je u Želazowoj Woli Frederic Chopin živio vrlo kratko, sačuvan je dio kuće u kojoj su živjeli njegovi roditelji. Mnoge agencije iz Varšave organiziraju jednodnevne izlete u Želazowu Wolu, s posjetom toj kući.

Povijesno okruženje za Chopinova života

Ako promotrimo povijesna zbivanja u Europi u to vrijeme, vidimo da je Francuska bila ekonomski slaba, iscrpljena od sedmogodišnjeg rata 1756 – 1763. Francuski intelektualci – prosvjetitelji Diderot, Voltaire i Rousseau su smtrali da je vrijeme zrelo za promjenu i bolji život.

Voltaire, odnosno pravim imenom François-Marie Arouet (1694 – 1778), francuski pisac i filozof

Voltaire, odnosno pravim imenom François-Marie Arouet (1694 – 1778), francuski pisac i filozof

Uveden je parlament kao glasnogovorništvo naroda. No nakon stanovitih poteza monarhije koji su čak namjeravali osporiti opstanak Narodnog sabora, građani su burno pretestirali u glasovitoj pobuni 1789. godine. Kralj se povukao i to ljeto izrađen je Ustav, te nešto kasnije deklaracija o pravu čovjeka i građana. 1797 Napoleon je napao dio Italije, 1804. godine proglašen je carem, a 1812 je zauzeo veliki dio Europe, uključujući i pruski dio Poljske. Na izborima 1816 godine pobijedili su umjereni rojalisti. Nakon Luja Osamnaestog, na prijestolje je došao Charles Deseti, koji je htio povratiti apsolutističku monarhiju, no nije uspio. Srpanjska revolucija ga je 1830. godine lišila vlasti.

Napoléon Bonaparte (1769-1821), general francuske vojske, car Francuske, osvajač

Napoléon Bonaparte (1769-1821), general francuske vojske, car Francuske, osvajač

Poljska prije i za vrijeme Chopinovog života

Situacija u Poljskoj bila je takva da je Poljska još nekoliko desetljeća prije Chopinovog rođenja, točnije 1772 izgubila dosta od svoga teritorija, kojeg su zauzeli Austrija, Prusija i Rusija.  1794 Tadeusz Kościuszko poveo je nacionalni ustanak kako bi vratio Poljskoj nezavisnost, no ustanak je ugušen. Oko 1807. godine, dakle nekoliko godina prije Chopinovog rođenja Poljsku je podržavao Napoleon. Poljska je postojala kao Varšavsko vojvodstvo  – pod francuskom paskom, naravno.

Dio staroga grada u Varšavi

Dio staroga grada u Varšavi

Nakon poraza Napoleona, 1815. godine, nakon kongresa u Beču, vojvodstvo je pretvoreno u Kraljevstvo Poljske, kojim je međutim vladao ruski car. Kraljevina Poljska imala je svoj ustav i svoju vladu, no despotski režim Rusije stalno je onemogućavao normalno funkcioniranje vlade. Mnogi mladi koji su pozorno pratili stanje, gorjeli su od želje da se pobune i pokušaju promijeniti situaciju.

Chopinovo djetinjstvo u Varšavi

U Varšavi je Chopin od svoje šeste godine počeo učiti klavir. Vrlo brzo se okušao i u skladanju, pri čemu mu je pomagao otac, zapisujući note. Vrlo brzo pročulo se da je iznimno nadaren i postao je svojevrsna atrakcija kulturnog života tadašnje Varšave. Svirao je na koncertima priređivanim u varšavskim aristokratskim kućama i već tada sudjelovao u raznim dobrotvornim koncertima.

Već sa 8 godina Chopin je svirao klavirske koncerte, uz pratnju orkestra. Tepali su mu da je ‘mali Mozart’. Do 1822, dakle do dobi od 12 godina, klavir je učio kod profesora Wojciecha Żywnog. Nastavio je kod profesora Wilhelma Würfela, koji je predavao na varšavskom konzervatoriju. Tri godine, od 1823 do 1826, Chopin je pohađao srednju školu, u kojoj je predavao njegov otac. Od 1826. počeo je studirati kompoziciju sa Józefom Elsnerom na varšavskom konzervatoriju. Te godine je konzervatorij pripao i službeno Sveučilištu Varšave, kao glazbena akademija.

Józef Elsner (1769-1854), poljski skladatelj i profesor glazbe

Józef Elsner (1769-1854), poljski skladatelj i profesor glazbe

 

 Razvoj konzervatorija, današnje Glazbene akademije u Varšavi

Pogledom unatrag vidimo da povijest konzervatorija seže do godine Chopinovog rođenja, kada je ta ustanova tek bila u povojima. Osnovana je kao Dramska škola pri Nacionalnom kazalištu. Upravo je sa dolaskom Elsnera kao profesora za glazbu, škola postala glazbena škola, te kasnije i glazbeno učilište više razine. Od 1821. škola se zvala Institu za glazbu i recitaciju, ili konzervatorij, te je postala odjel varšavskog sveučilišta. 1831. se konzervatorij ugasio nakon  ustanka. Nakon 30 godina nepostojanja, 1861 ponovno je zaživjela kao institut za glazbu, i kao takva, akademija je funkcionirala do 1918. kada je Poljska postala neovisna država. Tada je postala nacionalna akademija za glazbu, pod nazivom Konzervatorij. U drugom svjetskom ratu, 1944 zgrada u ulici Okolnik je uništena. Nova zgrada izgrađena je na tom mjestu 1966. godine. Ta zgrada i danas je u funkciji, a konzervatorij se sada zove The Fryderyk Chopin Academy of Music i smještena je u ulici Okolnik broj 2, u Varšavi.

Koncertna dvorana glazbene akademije u Varšavi, koja nosi Chopinovo ime

Koncertna dvorana glazbene akademije u Varšavi, koja nosi Chopinovo ime

 Putovanja i odlazak iz Poljske

1829. godine Chopin je posjetio Beč, gdje je također održao nekoliko koncerata. Te i sljedeće godine, dakle u dobi od 19 i 20 godina, napisao je svoja dva klavirska koncerta i izveo ih na nekoliko koncerata u Varšavi i Beču. Upravo dok je boravio u Beču 1830. godine, čuo je vijest o Novembarskom ustanku u Poljskoj i odlučio da se neće vratiti u Poljsku.

Novembarski ustanak je bila oružana pobuna protiv ruske prevlasti u Poljskoj. Počela je 30. studenog 1830 u organizaciji grupe mladih polaznika oficirske škole u Varšavi. Veliki dio Poljaka im se uskoro prdružio i podržao ih. Uprokos povremenim manjim uspjesima, ustanak je bio ugušen od strane brojčano nadmoćne ruske vojske.

Slika Wojciecha Kossaka, ulje na platnu, Sukob na mostu Lazienki u Varšavi tijekom Novembarskog ustanka 1830. godine

Slika Wojciecha Kossaka, ulje na platnu, Sukob na mostu Lazienki u Varšavi tijekom Novembarskog ustanka 1830. godine

Prije nego se skrasio u Parizu, posjetio je Njemačku, gdje je do njega došla vijest o ruskoj okupaciji Poljske.

Život u Parizu

Chopin je od svoje dvadesete godine uglavnom živio i radio u Parizu. Kako mu je otac bio Francuz, koji je davno prije sinovog rođenja emigrirao u Poljsku, a i sam je skladatelj radio je u Francuskoj 19 godina – do svoje smrti, Chopin je ubrzo po dolasku u Pariz prihvatio francusku varijantu svog imena. Chopinovo poljsko ime jest Fryderyk Franciszek Chopin, a u francuskoj varijanti – koju su svi prihvatili i koju uglavnom koristimo i dan danas jest Frédéric François Chopin, s time da se najčešće koriste samo prvo ime i prezime – Frédéric Chopin.

Stan u zgradi na adresi Place Vendôme, 12, u kojem je Chopin živio, radio i umro. Na zgradu je postavljena spomen-ploča.

Stan u zgradi na adresi Place Vendôme, 12, u kojem je Chopin živio, radio i umro. Na zgradu je postavljena spomen-ploča.

Pianino na kojem je Chopin svirao i skladao u Parizu, proizvođača Pleyel, iz 1847. godine. Pianino se čuva u izložbenom salonu proizvođača Pleyel u Parizu, muzejske je vrijednosti, nije restauriran i u privatnom je vlasništvu.

Pianino na kojem je Chopin svirao i skladao u Parizu, proizvođača Pleyel, iz 1847. godine. Pianino se čuva u izložbenom salonu proizvođača Pleyel u Parizu, muzejske je vrijednosti, nije restauriran i u privatnom je vlasništvu.

Izvorni rukopisni zapis Chopinove Poloneze u As-duru op.53 za klavir solo.

Izvorni rukopisni zapis Chopinove Poloneze u As-duru op.53 za klavir solo.

U Parizu je Chopin skladao, gotovo isključivo za klavir, svirao na koncertima i podučavao klavir. Puno je nastupa posvetio dobrotvornim akcijama, pogotovo nakon velikog priljeva poljskih izbjeglica, za pomoć njima – svojim sunarodnjacima. Na društvenim događanjima upoznao je i druge tadašnje istaknute pijaniste i skladatelje, premda je nastojao izbjegavati velika okupljanja. Više je volio intimnost malog kruga znanaca i prijatelja, pa su tako čak i koncertni nastupi – javni koncerti s velikim brojem slušatelja bili rijetkost, više iznimka nego pravilo. Njegova popularnost i opće priznanje njegovom talentu bila je iznimno visoka.

Chopinova glazba

Nema pijanista koji barem jednom, ako ne i mnogo puta, nije svirao neku Chopinovu skladbu. Pjesnik klavira, skladatelj potpuno posvećen ‘svom’ instrumentu – klaviru, ostavio je za sobom remek-djela. Barkarole, Poloneze, Preludiji, Nokturna, Etide, Valceri, Balade, Klavirski koncerti otapaju srca mnogih diljem svijeta.

Neki od svjetski poznatih pijanista koji su se proslavili svirajući upravo Chopinova djela su svakako i Chopinov zemljak Arthur Rubinstein (1887 – 1982), Talijan Maurizio Pollini (1942-), Ivo Pogorelić (1958-), Martha Argerich (1941-), Claudio Arrau (1903-1991), Vladimir Horowitz (1903-1989), Vladimir Ashkenazy (1937-)), Evgeny Kissin (1971-).

Arthur Rubinstein je o Chopinovoj glazbi rekao: ‘Njegova glazba osvaja najraznovrsniju publiku. Diljem svijeta muškarci i žene poznaju njegovu glazbu. Vole ju. Ganuti su njome.’

Chopin za klavirom

Chopin za klavirom

Društveni i privatni život

U toj svojevrsnoj povučenosti Chopin je bio sušta suprotnost ekstrovertiranom Franzu Lisztu, skladatelju i pijanistu mađarskog porijekla, koji je živio i radio po cijeloj tadašnjoj Europi.

Osim Franza Liszta, Chopin je upoznao i prijateljevao sa skladateljima Hectorom Berliozom, Felixom Mendelssohnom, Vincenzom Bellinijem te drugim umjetnicima – slikarima, piscima.

Chopinov portret

Chopinov portret

1835. nakon što je otpratio svoju obitelj u Děčín, u Češku, grad blizu njemačke granice, kamo su se preselili roditelji, vratio se u Pariz posjetivši prije toga Dresden i Leipzig. U Leipzigu se susreo sa Mendelssohnom, Robertom Schumannom – također pijanistom i skladateljem i Clarom Wieck, budućom gospođom Schumann, pijanisticom i skladateljicom.

Maria Wodzinska

Maria Wodzinska

1836 se zaručio sa tada sedamnaestogodišnjom Mariom Wodzińskom, u nadi da će se oženiti. Nažalost, njeni roditelji, prvenstveno majka, nakon godinu dana zaruka, otkazali su ruku kćeri. Chopin je bio duboko pogođen.

George Sand

George Sand

U jesen 1836 na jednoj privatnoj zabavi sreo je George Sand, neobičnu francusku spisateljicu. Njeno pravo ime bilo je Amandine-Aurore Lucile Dupin, Grofica Dudevant. Navodno je nakon prvog susreta Chopin komentirao o George Sand ovim riječima: ‘Kako neatraktivna osoba. Je li ona uistinu žena?’ Godinu dana kasnije, Sand je u pismu jednoj svojoj prijateljici napisala da će raskinuti jednu svoju sadašnju vezu, kako bi bila sa Chopinom, jer ju je izuzetno privlačio. Nakon nekog vremena uistinu su započeli ljubavnu vezu. Veza je bila burna, potrajala je do 1847. Chopin je bio vrlo produktivan i napisao je u to vrijeme dosta kompozicija. Tijekom cijelog tog perioda Chopinovo zdravlje je sve više slabilo. Smatra se da je bolovao od tuberkuloze.

Chopin na portretu iz 1847. godine

Chopin na portretu iz 1847. godine

Posljednje godine

1848 godine, u dobi od 38 godina, tek godinu prije svoje smrti, Chopin je dao svoj posljednji koncert u Parizu, a posjetio je i Englesku i Škotsku, gdje je uprkos svom jako lošem zdravstvenom stanju uspio dati nekoliko koncerata. 1849 po povratku u Pariz više nije mogao niti podučavati niti svirati. Umro je te godine, 17. listopada 1849 u svom stanu u Parizu. Pokopan je na groblju Père Lachaise u Parizu, ali je njegovo srce, na njegov zahtjev, izvađeno i vraćeno u Varšavu. U Varšavi je Chopinovo srce zazidano u stup u crkvi Sv. Križa (Kościół Świętego Krzyża).

Poljska nakon Chopinove smrti

1863. godine, 14 godina nakon Chopinove smrti Poljska zapravo više kao država nije postojala. Poljska je bila pod ruskom vlašću. Uprkos ustancima koji u silnoj želji za nezavisnošću nikada nisu prestajali, prava prilika za slobodu došla je tek nakon Prvog svjetskog rata, kada su i Rusi bili oslabljeni. Nakon pobjede Saveznika, Poljska je 1918. godine postala nezavisna država.

Popis skladbi:

Na ovom linku možete pronaći cjeloviti popis Chopinovih djela: http://www.chopin.pl/dzielo/opusy_en.html

Aktualne zanimljivosti

Legenda o Chopinu živi, o tome nema nikakve dvojbe. Osim u srcima mnogih ljubitelja njegove glazbe, postoje mjesta, događanja, objekti i predmeti, pa čak i proizvodi koji nose Chopinovo ime. Svakako treba spomenuti klavirsko natjecanje u Varšavi, mnoga Društva posvećena njegovom životu i djelu, turističke atrakcije u Poljskoj, Francuskoj i drugim zemljama, aerodrom u Varšavi koji nosi njegovo ime, pa čak i asteroid 3784 i votka.

Filmovi

Manje je poznato da je snimljeno i nekoliko filmova inspiriranih Chopinovim životom, primjerice film Impromptu iz 1991. godine, sa Hugh Grantom, koji glumi Chopina i Judy Davis, kao George Sand. Kritičari su različitih stavova o tome filmu. Potom, iz 2002. godine film ‘Chopin: Žudnja za ljubavlju’ redateljy Jerzyja Antczaka, u kojemu glume Piotr Adamczyk (Chopin) i Danuta Stenka (George Sand). Postoji čak i puno stariji film iz 1945. godine ‘Pjesma za pamćenje’. Chopinova glazba također je prisutna i u poznatom filmu ‘Pijanist’ iz 2002. godine, redatelja Romana Polanskog, u kojem glavnu ulogu glumi Adrien Brody.

Knjige

Sve knjige teško je nabrojati, no svakako je jedna od najzanimljivijih zbirka Chopinovih pisama.

About Zanina Bilic (89 Articles)
Akademska glazbenica pijanistica i profesorica klavira nakon diplome na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji poslijediplomski je studij sa stipendijom DAAD završila u Muenchenu. Nastupala je u Hrvatskoj i inozemstvu, kao solist i komorni glazbenik te kao klavirska pratnja. Bavi se i pedagoškim i humanitarnim radom. Živi i radi u Zagrebu sa suprugom i kćeri.

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.