Novo:

Branko Pleša

Branko Pleša, glumac. Rođen je 6. ožujka 1926. godine u Kiseljaku. Završio je osnovnu školu i pohađao gim­naziju u Vinkovcima. Studij glume završio u Zemalj­skoj glumačkoj školi u Zagrebu i Pozorišnoj akade­miji u Beogradu. Prvim profesionalnim ugovorom bio vezan za Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu (se­zona 1945/46.), zatim od 1946. do 1947. angažiran u Splitu, a 1947. prelazi u Jugoslavensko dramsko pozorište u Beograd, gdje doživljava punu afirmaciju.

Tu se is­takao profinjenom interpretacijom i plemenitom dik­cijom uloga mnogih domaćih i stranih autora, a po­sebno ulogama Markiza Posa (Schiller, Don Carlos), Ivana (Dostojevski, Braća Karamazovi), Edgara (Shakespeare, Kralj Lear), Baruna (Gorki, Na dnu) i drugima. Ukupno je glumio u 74  filma i tv serije domaće i strane proizvodnje. Režiser 11 tv drama i pisac scenarija 11. Značajna glumačka ostvarenja dao na radiju i te­leviziji. Pored glume bavi se i režijom te pedagoškim radom na Pozorišnoj akademiji u Beogradu. Krajem osamdesetih otišao u mirovinu ali i dalje je bio aktivan, na polju glume, režije i pisanja scenarija, ostavio je neizbrisiv trag na srbijansku dramsku umjetnost, film i općenito kulturu. Umro u Beogradu 9.lipnja 2001.

About Josip Šarčević (166 Articles)
Rođen je 1949. godine u Bošnjacima. U rodnom mjestu je završio osnovnu školu i zatim gimnaziju u Županji. 1973. godine diplomirao je povijest i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1974. godine radio je na Gimnaziji Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima. Bio je sudionik Domovinskog rata. Posljednjih godina bavio se snimanjem video uradaka, pisanjem i kreiranjem online sadržaja za podučavanje povijesti. Nakon duge i teške bolesti preminuio je 28. prosinca 2009. godine.
Contact: Website

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.