Novo:

Branka Batinić

Mr.sc. Branka Batinić, stolnotenisačica. Rođena u Vinkovcima 8. svibnja 1958. Tu je završila osmogodišnju školu i gimnaziju 1977. Od malena je trenirala i igrala za STK „Lokomotiva“ Vinkovci. S trenerima Hermanom Vukušićem i Joletom (Ljubinko) Skakićem postala je vrhunska hrvatska i jugoslavenska stonoteniska reprezentativka još dok je igrala za matični klub i pohađala gimnaziju. U gimnazijskim danima, s ping-pong lopticom, proputovala je cijeli svijet, od zapadne Europe do Moskve i Pekinga. Godine 1976. pobjedila je tri kineske igračice na Međunarodnom prvenstvu Jugoslavije u stolnom tenisu. U proljeće 1977. Branka Batinić i D. Jurčić su su sastavu jugoslavenske stolnoteniske reprezentacije pozvani u Kinu na prijeteljski susret dviju reprezentacija. To je tada bio početak normalizacije odnosa Jugoslavije i NR Kine, dviju zavađenih država još od 1948. kada se Tito sukobio sa Staljinom. Nakon toga, tri mjeseca kasnije, Tito (bez Jovanke) ide u Kinu kao predsjednik Jugoslavije.

B. Batiniću Zagrebu studira vanjsku trgovinu, igra za ženski stolnoteniski klub „Mladost“. Kao igračica niže uspjeh za uspjehom. Tako je 1981. u paru sa D. Šurbekom osvojila 3. mjesto na SP, 2. mjesto na EP, 1982. i 1984., 3 mjesto 1986., ekipno (SFRJ) 2. mjesto na EP 1984., osvojila je ekipno 1. mjesto u europskoj Superligi. Pojedinačmo je bila 15 puta prvakinja Hrvatske, 12 puta prvakinja SFRJ, 3 puta prvakinja Balkana.

batinic-branka-1

Na kraju igračke karijere B. Batinić je igrala u zapadnonjemačkim saveznim ligama. Tamo je završila školu za stolnotenisku trenerica i trenirala je nekoliko njemačkih ligaša.

Do sada je nagrađivana, Nagrada grada Zagreba (1982), Nagrada SFKH (1982), bila je i najbolja sportašica Zagreba, Hrvatske (1975, 1984), SFRJ (1975).

U međuvremenu je magistrirala na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu 2002.
Danas živi u Zagrebu, a kao trenerica radi u Njemačkoj.

About Josip Šarčević (166 Articles)
Rođen je 1949. godine u Bošnjacima. U rodnom mjestu je završio osnovnu školu i zatim gimnaziju u Županji. 1973. godine diplomirao je povijest i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1974. godine radio je na Gimnaziji Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima. Bio je sudionik Domovinskog rata. Posljednjih godina bavio se snimanjem video uradaka, pisanjem i kreiranjem online sadržaja za podučavanje povijesti. Nakon duge i teške bolesti preminuio je 28. prosinca 2009. godine.
Contact: Website

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.