Novo:

Božena Ruk Fočić

Primadona Božena Ruk Fočić (Zagreb, 1931.-2010.) izdvaja se među brojnim izvrsnim hrvatskim sopranisticama bogatom blistavom karijerom koju je u jednakom omjeru i s jednakim velikim uspjehom razvijala nastupajući u matičnoj kući, Operi HNK u Zagrebu, te gostujući na ostalim domaćim pozornicama i veoma mnogo u inozemstvu.

Osvojila je prvu nagradu za sopran na pjevačkom natjecanju salzburškog Mozarteuma 1960. godine. Odmah je dobila angažman u Operi u Baselu, a nakon dvije sezone prešla je u Operu u Grazu. U Grazu je izgradila opsežan mladodramski sopranski repertoar, bila njegovim nositeljem, dobivala laskave kritike. Godine 1965. prvi put je gostovala u Zagrebačkoj operi kao Verdijeva Aida. Sljedeće godine postala je prvakinjom Zagrebačke opere u kojoj je ostala do mirovine.

Božena Ruk Fočić

Božena Ruk Fočić

Sedamdesete godine 20. stoljeća razdoblje su u kojem Božena Ruk Fočić drži primat u mladodramskom repertoaru. Iako Zagrebačka opera u to doba ima nekoliko vrsnih mladodramskih sopranistica, Božena Ruk Fočić ostvaruje najviše premijera. Pjeva Aidu, Toscu, Leonoru u «Trubaduru», Elizabetu u «Don Carlosu», Cio-Cio-San u «Madami Butterfly», Desdemonu u «Otellu». Sve su to uloge zlatnim slovima upisane u povijesti Zagrebačke opere. U domaćem repertoaru ona je Đula u «Eri s onoga svijeta», Morana i Dalmaro u Gotovčevim operama, Eva u Zajčevom «Zrinskom». Tri djela njemačkog opernog repertoara antologijska su ostvarenja Zagrebačke opere: Wagnerovi «Majstori pjevači» u kojima pjeva Evu, i naslovne uloge u operama Richarda Straussa «Arabella» i «Ariadna na Naxosu». Jednako njeguje ruski operni repertoar.

Božena Ruk Fočić je na svojim mnogobrojnim gostovanjima u Europi ,Rusiji i Americi bila poznatija i traženija kao pjevačica njemačkog repertoara, dok se u Hrvatskoj istakla kao pjevačica belkanta. Bila je rado viđena gošća ljetnih opernih festivala u Splitu, Opatiji i Puli. Na koncertnim podijima najčešće je pjevala pod ravnanjem Lovre Matačića. Mnogobrojna inozemna gostovanja na kojima je pronosila ugled hrvatske operne reprodukcije imala su svoj vrhunac s dvjema premijernim produkcijama u milanskoj Scali, Kraljevskoj operi Covent Garden u Londonu i Bečkoj državnoj operi.

Božena Ruk Fočić, veliko je ime i diva hrvatske i svjetske operne scene. Snaga i veličina karaktera dokazana je kad je to bilo najpotrebnije – u Domovinskom ratu. U ljeto 1991. godine piše otvoreno pismo kolegama muzičkim umjetnicima Srbij e- „Zašto svi šutite?“. Učestvuje u PRVOM (listopad 1991.) proboju blokade potpuno opkoljenog Dubrovnika sa još sedam žena. Na brodu osnivaju Hrvatsku pozadinsku frotu i od tada često obilazi prve crte bojišta. Učestvuje u organizaciji dva humanitarna koncerta, koncert u crkvi Male braće u Dubrovniku 1992. (ponovno – za blagdan Svetoga Vlahe), aukcije slika, pomaže ranjenicima u Stubičkim toplicama. Za te istaknute aktivnosti dobiva odlikovanje Red Danice Hrvatske s likom Marka Marulića, Spomenicu Domovinskog rata, Spomenicu Hrvatske zahvalnosti.

1994 izdaje knjigu – Moj život s operom, u Italiji snima kompletnog Trubadura, u Engleskoj, Mađarskoj, Kanadi i Americi mogu se pronači njezine ploče pod nazivom „Najljepši glasovi“. U Sloveniji snima CD Božena Ruk Fočić/operne arije, a u Hrvatskoj se samo jedno vrijeme moglo pronaći taj CD u izdanju Croatia recordsa. Tijekom Domovinskog rata sa Brankom Blaćesnima duet – Croatia.

Autor Snježana Bujan

About HPP (40 Articles)
Hrvatski povijesni portal je elektronički časopis za povijest i srodne znanosti pokrenut 2006. godine.
Contact: Website

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.