Novo:

Benko Horvat

Benko Horvat, numizmatičar. Rođen je u Vinkovcima 14, rujna 1873. Tu je završio pučku ško­lu i gimnaziju 1892. godine. Odlazi na studij prava u Beč, paralelno sluša arheologiju i povijest umjetnosti,ali ih ne završava. Radi kao činovnik u uprav­nim organima od 1901. Svoj život posvećuje numizmatici. Bio je predsjednik Numizmatičkog društva u Zagrebu, urednik časopisa Numizmatika (pokrenuo  ga 1933) u kojem je objavio niz stručno-znanstvenih radova s područja rimske i grčke numizmatike.

Ovako u današnje vrijeme izgleda ulaz u tunel Ovako u današnje vrijeme izgleda ulaz u tunel

Imao je zamašnu kolekciju antičkog novca (10 000 komada) što ga je sakupio putujući po Italiji, na području svog rod­nog grada i drugdje po Hrvatskoj i BiH. Veći dio te kolekcije je danas u numizmatičkoj zbirci Arheološkog muzeja u Zagrebu, dok je manji dio (nekoliko tisuća komada) te kolekcije H. Benko oporučno poklonio muzeju svog rodnog grada.

Sakupio je i zbirku starih umjetnina i slika (oko 600 predmeta darovao gradu Zagrebu) koja je danas postavljena u Galeriji suvremene umjetnosti.  Studije su mu: Nepoznat denar cara Trajana (1933), Dosad nepoznat brončan medaljon cara Dio­klecijana i Maksimilijana Herkulija (1933) i i druge.

Umro je u Zagrebu 28. veljače 1955. godine

About Josip Šarčević (166 Articles)
Rođen je 1949. godine u Bošnjacima. U rodnom mjestu je završio osnovnu školu i zatim gimnaziju u Županji. 1973. godine diplomirao je povijest i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1974. godine radio je na Gimnaziji Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima. Bio je sudionik Domovinskog rata. Posljednjih godina bavio se snimanjem video uradaka, pisanjem i kreiranjem online sadržaja za podučavanje povijesti. Nakon duge i teške bolesti preminuio je 28. prosinca 2009. godine.
Contact: Website

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.