Novo:

Bajadere (2)

Naročito je zanimljiv popis nagrada koje je Šostakovič primio za svoj rad, kada se uzme u obzir napadanje njegovog stvaralaštva i zabrane izvođenja njegovih djela : Heroj socijalističkog rada (1966), Red Lenjina (tri puta), Red Oktobarske revolucije (jednom), Red Crvene zastave rada (jednom), Red prijateljstva naroda (1972), Narodni umjetnik SSSR (1954), Lenjinova nagrada (1958), Državna Staljinova nagrada za umjetnosti (čak 11 – jedanaest puta!).

Manje je poznato da je ruski skladatelj Dmitrij Šostakovič (1906-1975) napisao mnoga djela filmske glazbe. Majstor baratanja simfonijskim izričajem, čarobnjak stvaranja i ispreplitanja fascinantnih zvukovnih vodoskoka i vodopada, svim je filmovima za koje je pisao glazbu zasigurno dao povijesno važan pečat svojom glazbom, ali i dodatnu kvalitetu istinski kvalitetnom glazbom. Fascinantno je i vrijedno poštovanja kako je Šostakovič uspijevao raditi pod nevjerojatnim političkim pritiscima.

Prizor iz baleta Zlatno doba čiju je glazbu napisao Šostakovič

Prizor iz baleta Zlatno doba čiju je glazbu napisao Šostakovič

Skladao je vrlo velik broj djela, navest ću samo neka: 16 simfonija, 6 koncerata za solo instrumente i orkestar, 25 suita za orkestar, desetak raznih djela za simfonijski orkestar, 15 gudačkih kvarteta, desetak opusa za klavir solo, 8 opera, 5 baleta, glazbu za više od 30 filmova, te niz vokalnih i zborskih djela.

Prizor iz filma Sofija Perovskaja (drama, 1967), na slici glavna glumica Aleksandra Nazarova, jedan od mnogih filmova za koje je Šostakovič napisao glazbu

Prizor iz filma Sofija Perovskaja (drama, 1967), na slici glavna glumica Aleksandra Nazarova, jedan od mnogih filmova za koje je Šostakovič napisao glazbu

Vrlo nadaren skladatelj i pijanist, Šostakovič je svoju Prvu simfoniju napisao u dobi od 20 godina

Vrlo nadaren skladatelj i pijanist, Šostakovič je svoju Prvu simfoniju napisao u dobi od 20 godina

U ovom članku osvrnut ću se na jedan film i Šostakovičevu glazbu u filmu koji je i od mnogih stručnjaka istaknut kao remek-djelo ranog filma – nastao je 1927. godine, a i Vama će zasigurno upasti u oči ‚suvremena’ montaža – kao da se radi o nekom modernom glazbenom ‚spotu’ ili nekoj najavnoj ‚špici’. Osim toga, spoj nijemog filma, sa sažetim rečenicama između pojedinih kadrova i neprekinute glazbe Šostakoviča čini fluid i neprekinuti protok ovog filma posebnim doživljajem.  Naročito su pažnje vrijedni ironični i drugi smiješni detalji koji tešku političku povijest malo distanciraju i stavljaju u perspektivu prolaznosti ili ponavljanja ‘istih scenarija’ u različitim zemljama i različitim povijesnim epohama, zajedničkog nazivnika: ljudi.

Film nosi naslov October 1917 (Listopad 1917) – Deset dana koji su potresli svijet. Režiju su uradili Sergej Eisenstein, Grigorij Aleksandrov i John Reed (koautor scenarija).

Ovdje možete pogledati cijeli film:

Šostakovič je radio kao skladatelj pod Staljinovim režimom, i biografi i povjesničari glazbe ističu promjenu u estetici njegove glazbe, svojevrsno oslobođenje, nakon Staljinove smrti. Poznata je zabrana izvedbe Šostakovičeve opere Lady Macbeth Mcenske oblasti, na čak 30 godina, nakon žestoke kritike samoga Staljina na račun glazbe. ‚Sposobnost dobre glazbe da oduševi mase ljudi ovdje je žrtvovana na oltaru malograđanskog formalizma’ samo je dio vrištećih naljepnica koje je Staljin udario na operu i Šostakoviča.

St. Petersburg 1917. godine

St. Petersburg 1917. godine

Šostakovič sa kolegom britanskim skladateljem Brittenom

Šostakovič sa kolegom britanskim skladateljem Brittenom

About Zanina Bilic (89 Articles)
Akademska glazbenica pijanistica i profesorica klavira nakon diplome na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji poslijediplomski je studij sa stipendijom DAAD završila u Muenchenu. Nastupala je u Hrvatskoj i inozemstvu, kao solist i komorni glazbenik te kao klavirska pratnja. Bavi se i pedagoškim i humanitarnim radom. Živi i radi u Zagrebu sa suprugom i kćeri.

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.