Novo:

ARHiNET

Novi veliki pomak u digitalizaciji je ostvaren u državnim arhivima. Projekt ARHiNET predstavlja jedinstveni nacionalni arhivski sustav koji je temelj informatizacije arhivske službe u Republici Hrvatskoj. S tim strateškim projektom je započela digitalizacija arhivske građe koja će se na taj način ne samo sačuvati već će u znatno većoj mjeri biti dostupnija široj zainteresiranoj javnosti. Ministar kulture mr. sc. Božo Biškupić je istaknuo važnost i značaj tog projekta, te je napomenuo da Ministarstvo kulture ulaže znatna sredstva u obnovu i osuvremenjivanje zgrada arhiva u Hrvatskoj te da se nastoji osigurati što bolje uvjete za obavljanje arhivske djelatnosti koja predstavlja važnu komponentu hrvatske nacionalne baštine. Arhivi su visoko na listi prioriteta Ministarstva zbog bogatstva i vrijednosti građe koju čuvaju.

Projekt je već postignuo velike rezultate naime  prema ravnatelju Hrvatskog državnog arhiva dr. sc. Stjepanu Čosiću do sada je digitalizirano već 60 %  građe od 100 milijuna dokumenata koji se čuvaju u hrvatskim arhivima. Godišnje se građa povećava za fascinantnih  200 do 300 tisuća jedinaca građe. Građa će se najvjerojatnije moći koristiti putem interneta od lipnja ove godine. Preduvjet koji je neophodan da se to omogući je novi mrežni informacijski sustav koji će predstavljati jedinstvenu bazu i sustav zaštite podataka. O veličini građe u arhivima govori i podatak da registar fondova i zbirki u Hrvatskoj trenutno sadrži podatke o 14 tisuća fondova i zbirki i ima 10 tisuća stvaratelja i 700 vlasnika arhivskog gradiva. Te podatke je iznio dr. sc. Čosić 28. 3. 2007. kada je u zgradi ministarstva i predstavljen sam projekt. ARHiNET –nacionalni informacijsko-evidencijski sustav hrvatske arhivske službe u srpnju bi trebao biti stavljen u funkciju. Prvi podaci biti će dostupni u lipnju, a sada je sustav u fazi punjenja podacima. Prednosti ovog sustava je u činjenici da je osmišljen po modularnom i relativno otvorenom principu. Zanimljivo je da je kompletan sustav uz napomenu da se radi o kapitalnom projektu realiziran uz skromne troškove od nekoliko desetaka tisuća kuna. Korisnici će sustavu  pristupati pomoću imena i šifre, ali još nije odlučeno na koji će se način plaćati usluge Državnom arhivu. ARHiNET je važan projekt koji će doprinijeti daljnjoj informatizaciji sustava i modernizaciji samoga društva te olakšati pristup informacijama potencijalnim korisnicima.

About Drazen Klincic (47 Articles)
Magistar povijesti i inženjer medicinske radiologije. Diplomirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, na kojem je upisan postdiplomski studiji, zaposlen u Ministarstvu kulture Republike Hrvatske u Upravi za zaštitu kulturne baštine, u zvanju višeg stručnog savjetnika.

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.