Novo:

Andrija Šumanovac

Glad i AIDS u Zimbabveu Glad i AIDS u Zimbabveu

Prof.dr.sc. ANDRIJA ŠUMANOVAC, svećenik, teolog. Rođen u Bošnjacima 30. studenoga 1801. po porodičnoj lozi iz Drenovaca koji su se prije zvali Šumanovci.. Pučku školu je završio u Bošnjacima, a gimnaziju u Vinkovcima. Potom otišao u đakovačko sjemenište (1820) na studij filozofije i teologije, a kao talentirani student poslan u Peštu 1823. gdje je dovršio teologiju 1927. Mladu misu imao u Bošnjacima krajem iste godine. Kao kapelan u Vrpolju ide na postdiplomski studij te je promaknut u doktora teologije. Sljedećih 14 godina službuje na đakovačkom biskupskom liceju kao profesor filozofije, dogmatike, crkvene povijesti i prava. Njegovi učenici su među ostalim Strossmayer, Tordinac i Topalović.

Godine 1844. premješten je iz sjemeništa za župnika u Gradištu, godinu dana poslije u svoje rodno selo Bošnjake. Kao župnik i dekan (1851) sa velikim profesorskim iskustvom djeluje među svojim vjernicima u župi i dekanatu na obnovi duhovnog života, svećenike potiče da čitaju domaće i strane časopise kako bi stalno bili u trendu duhovnih gibanja među vjernicima. Potiče među laicima vjernicima osnivanje duhovnih bratovština kao što su Vječnog Ružarija i druge. Godine 1860. radi po narudžbi biskupa Strossmayera novi katekizam. Umro je u Bošnjacima u ljeto 2. srpnja 1873 godine.

About Josip Šarčević (166 Articles)
Rođen je 1949. godine u Bošnjacima. U rodnom mjestu je završio osnovnu školu i zatim gimnaziju u Županji. 1973. godine diplomirao je povijest i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1974. godine radio je na Gimnaziji Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima. Bio je sudionik Domovinskog rata. Posljednjih godina bavio se snimanjem video uradaka, pisanjem i kreiranjem online sadržaja za podučavanje povijesti. Nakon duge i teške bolesti preminuio je 28. prosinca 2009. godine.
Contact: Website

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.