Novo:

Anđelko Bilušić

Dr.sc. Anđelko Bilušić, kemičar, makroekonomist. Rođen je u Nijemcima, 18. lipnja 1931. Osnovnu školu i gimnaziju završio u Vinkovcima 1950. godine. Studirao je kemiju na Prirodoslovno matematičkom fakultetu u Zagrebu. Nakon završenog fakulteta vraća se u Vinkovce i zapošljava u tvornici kože „Cibalia“. Ubrzo je postao tehnički direktor tvornice i direktor za ekonomsko-financijske poslove između1957-1977. Od 1977. je u Indiji u Madrasu direktor „Cibaliinog“ pogona za otkup sirove kože koja se izvozi za Vinkovce gdje se prerađuje i plasira na svjetsko tržište. Uz taj posao Anđelko Bilušić je i savjetnik institucija vlade Republike Indije (1979/81). Vraća se u Hrvatsku te postiže doktorat znanosti. Godine 1981. prelazi živjeti i raditi u Zagreb, direktor je tvrtke „International Investment Corporation London“ u Zagrebu.

U mladosti je svestrani i angažirani sportaš, jedan od ponajboljih vinkovačkih šahista. Organizator je Međunarodnog šahovskog turnira u Vinkovcima, na turnir dovodi najbolje tadašnje svjetske šahiste 60-ih godina, među njima i maldu američku šahovsku nadu velemajstora Roberta James „Bobbya“ Fischera, kasnije 70-ih, svjetskog šahovskog prvaka. Kao jedan od članova upave NK „Dinamo“ zaslužan je za njegovu stabilizaciju u drugoj jugoslavenskoj nogometnoj ligi, te ulazak u prvu ligu.

Dr. Anđelko Bilušić je danas jedan od najznačajnijih makroekonomista u Hrvatskoj, stručnjak za međunarodne financije i predavač na poslijediplomskom studiju Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, član je Gospodarskog savjeta Hrvatske gospodarske komore, Znanstvenog savjeta Hrvatskog društva ekonomista, Stručno-znanstvenog savjeta „Croatia banke“ Zagreb. Nadalje, predsjednik je Hrvatskog bridge saveza, član Hrvatskog olimpijskog odbora i Središnjeg odbora Hrvatskog vijeća europskog pokreta.

Znanstvena djela su mu: Novi koncept „Quarter Stagger“ teorije (1979/80), Čovjek, kapital i elementi suvremenog poduzetništva (1980), Tri „D“ model pretvorbe i privatizacije (1993), i druga.
Danas živi i radi u Zagrebu.

About Josip Šarčević (166 Articles)
Rođen je 1949. godine u Bošnjacima. U rodnom mjestu je završio osnovnu školu i zatim gimnaziju u Županji. 1973. godine diplomirao je povijest i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1974. godine radio je na Gimnaziji Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima. Bio je sudionik Domovinskog rata. Posljednjih godina bavio se snimanjem video uradaka, pisanjem i kreiranjem online sadržaja za podučavanje povijesti. Nakon duge i teške bolesti preminuio je 28. prosinca 2009. godine.
Contact: Website

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.