Novo:

Američki komunistički saveznik

Tvrtko Jakovina: Američki komunistički saveznik, Zagreb, 2003., 550.str. Pročitao sam knjigu dr. Tvrtka Jakovine i želim se kratko osvrnuti na njezin značaj. Ne želim previše kritizirati sadržaj, iako bih mogao "sitničariti" u zamjerkama na nekoliko stranica, već želim govoriti o stilu pisanja i samom užitku čitanja jednog u svakom smislu historiografskog djela. Kad bih se orijentirao prvenstveno na kritiku postavio bih pitanje koliko je ova knjiga doista autorska, koliko je izvora ostalo neuključeno, kolika je sinteza iznesenoga i koliko su i da li su uopće povučene paralele s drugim odgovarajućim povijesnim dimenzijama-prvenstveno u vremenu.

Autor je, po mom mišljenju, iznio premalo vlastitih zaključaka, odnosno, premalo je promišljao izvore jednom kad se od njih odmaknuo. Ali, navedena knjiga ipak je za hrvatske prilike izuzetan događaj. Naime, većina nas povjesničara vrlo dobro zna da su knjige hrvatskih povjesničara, a posebno o hrvatskoj povijesti, štivo koje se ne čita s užitkom. Te knjige čitaju se “pod prisilom”, jer su nam potrebne za ispite, za nastavu ili zbog iskaza poštovanja prema Domovini, kolegama i sličnih motiva. Knjige hrvatskih povjesničara često nas odbijaju, jer su pisane na staromodan način, autori koriste ideološke ograde ili samocenzuru, a često su te knjige “kompilacije kompilacija”, pa čak i pravi prepisivački radovi. Tvrtko Jakovina je odnosu na navedene radove napravio veliki iskorak, jer je napisao knjigu od 550 stranica, neopterećen bilo čim osim samim sobom tj. svojim znanjem i savješću, a tu knjigu, bez obzira na njezin obim, čitao sam lako, brzo i sa zanimanjem, bez stvarne potrebe, vođen tek znatiželjom jednog povjesničara i običnog čitatelja. Nadam se da Tvrtko Jakovina najavljuje jedan novi smjer u hrvatskoj historiografiji, bolje rečeno novu generaciju hrvatskih povjesničara, koji će povijesnu znanost u našoj zemlji radikalno približiti modernim strujanjima u Europi i Svijetu. Knjigu “Američki komunistički saveznik” mogu preporučiti za čitanje svima, a posebno povjesničarima.

Branimir Bunjac
About Branimir Bunjac (28 Articles)
Dr.sc. Branimir Bunjac radi kao učitelj povijesti u OŠ Podturen. Predsjednik je Povijesnog društva Međimurske županije. Izdao je nekoliko knjiga povijesne tematike. Od 2016. godine saborski zastupnik.

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.