Novo:

Alojzija Ulman

 Alojzija Ulman

Alojzija Ulman, prof., povijesničarka umjetnosti, umjetnica. Rođena je u Vinkovcima 17. svibnja 1926. u staroj vinkovačkoj obitelji čime se ponosila. Pučku školu završila u rodnom gradu, a srednju pohađala u Travniku i Zagrebu. Za vrijeme rata studirala na Višoj učiteljskoj školi u Osijeku, diplomirala 1945. Vraća se u Vinkovce, zapošljava na osnovnoj školi a 1947. dolazi na vinkovačku Gimnaziju za profesoricu “risanja”. Kako je kao profesorica gimnazije nosila zlatni križić oko vrata i tako javno svjedočila svoju katoličku vjeru pred učenicima, Narodni odbor grada Vinkovaca joj je uručio otkaz iz službe početkom ljetnih školskih praznika 1954. No, i tadašnji direktor Gimnazije, Antun Petković, smatran glavnim krivcem od tadašnjih državnih vlasti, zbog toga je smijenjen.

U svojoj 28 godini, Alojzija Ulman  kreće novim putem u svome životu. Predaje se izučavanju crkvene umjetnosti, uči kiparstvo u Zagrebu u ateljeima kipara Frana Cote i Mile Wooda, te studira ponovo povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu. Diplomirala je 1956. godine i započela rad na crkvenoj umjetnosti. Godine 1960. Đakovački biskup mons. Stjepan Bäuerlein je postavlja za referenticu crkvene umjetnosti svoga Biskupijskog ordinarijata. Biskupija je šalje na umjetničko usavršavanje u Pariz na Ecole des Beaux Arts  (Škola lijepe umjetnosti) gdje je boravila dvije godine. Za diplomski rad  Poprsje nadbiskupa i kardinala dr. Alojzija Stepinca, danas blaženog, dobila je posebno priznanje Umjetničke školske komisije. Alojzija Ulman je  brončani odlijev toga poprsja poklonila papi Ivanu XXIII., 1962. godine, a original se također nalazi u Rimu u hrvatskom Zavodu sv. Jeronima.

U sljedeća tri desetljeća svoga života Alojzija Ulman je napravila neponovljiva životna djela. Bila je angažirana na četiri područja: crkveno laičkom, umjetničko sakralnom, predavalačko povijesno-umjetničkom i prevodilačkom. To je kod Alojzije sve jedno – angažirani život i rad iskrene i  praktične katoličke vjernice.

Od 1980. je članica Vijeća za laički apostolat BKJ, od 1982. je članica Foruma katoličkih laika Europe. Za svoj pastoralni laički rad u Katoličkoj crkvi i među vjernicima dobila je 1989. Odlikovanje “Pro eclesia et Pontifice” od Sv. Oca Ivana Pavla II.

Alojzija Ulman i papa Ivan Pavao II.

Kao sakralna umjetnica napravila je preko 25 potpunih unutrašnjih uređenja crkava, a još više preuređenja i nadopuna crkvenih ambijenata na prostorima država bivše Jugoslavije, Europe, Afrike, Amerike i Australije, kipovima Isusa, sv. Obitelji, i brojnih poznatih svetaca. Najbrojniji su joj radovi božićne jaslice. Za  izradu božićnih jaslica dobila je u Rimu 1987. Grand Prix nagradu za najinteresantnije jaslice. Njeno genijalno umjetničko rješenje je interijer crkve sv. Antuna Padovanskog u Otoku.

Održala je 192 znanstvena predavanja na hrvatskom, njemačkom i francuskom s područja povijesti umjetnosti od Pariza i Rima do Vinkovaca, s velikim rasponom interesa od umjetnosti prapovijesti, babilonske i asirske, grčke i rimske do suvremene sakralne umjetnosti.

Prevodila je s francuskog i njemačkog duhovne i vjerske knjige, pisala je članke za domaće i inozemne katoličke novine i časopise: za Veritas, Glas Koncila, Katoličke misije, Biltenu svećenika, Portavoce, Essen-zeitung i brojne druge. Umrla je nenadano 27. rujna 1994. godine u Splitu, kao aktivna sudionica Kongresa za starokršćansku arheologiju.

Sahranjena je u Vinkovcima.

About Josip Šarčević (166 Articles)
Rođen je 1949. godine u Bošnjacima. U rodnom mjestu je završio osnovnu školu i zatim gimnaziju u Županji. 1973. godine diplomirao je povijest i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1974. godine radio je na Gimnaziji Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima. Bio je sudionik Domovinskog rata. Posljednjih godina bavio se snimanjem video uradaka, pisanjem i kreiranjem online sadržaja za podučavanje povijesti. Nakon duge i teške bolesti preminuio je 28. prosinca 2009. godine.
Contact: Website

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.