Novo:

A Thing Called Love – Izlet u soul glazbu

Naročito mi je zadovoljstvo iz perspektive mojih dugih radnih dana i majčinskih napora i radosti u mašti stvoriti sliku i zvuk opuštajućeg izleta. Vjerojatno i nadolazeće ljeto tome doprinosi, a i sugestija jednog kolege da bi rado o tome čitao u mojoj kolumni. U viziju je svakako uključeno putovanje, ali ne toga dana, dakle taj bih dan posvetila samo odmoru, glazbi i obiteljskim radostima. Boravak zamišljam u klimatski toplom podneblju, dan je vruć i sunčan, terasa je na raspolaganju, ali i kuća ako postane prevruće,  sa prekrasnim pogledom na lokalno raslinje i prekrasan pejzaž podno kuće.

Okruženje za odmor – i ovo je u redu.

Okruženje za odmor – i ovo je u redu.

Veliki dio dana bih slušala tišinu i zvukove koje stvara priroda u tom okruženju u tim trenucima, cvrkut ptica, zvk lahora koji prolazi krošnjama, cvrčke iz suncem užarene trave. Jedan dio dana bih slušala primjerice Beethovenovu Pastoralnu simfoniju, jedan dio dana bih svirala sama također Beethovena ili bih otkrivala neke nove skladatelje i nova djela, a jedan dio dana bih slušala soul i soulu blisku glazbu.

Okruženje za odmor – i ovo je u redu.

Okruženje za odmor – i ovo je u redu.

Climb the mountains and get their good tidings.
Nature’s peace will flow into you as sunshine flows into trees.
The winds will blow their own freshness into you…
while cares will drop off like autumn leaves.

John Muir

Kada bih birala pjesme koje bih ponijela za taj dio možda bi to izgledalo ovako:

{youtube}eqy_0tUnwn4{/youtube}

Denise LaSalle

{youtube}MBxFTzxc0Bo{/youtube}

The Temptations

{youtube}xIJOMfgGwb4{/youtube}

Ben E. King

{youtube}dZ4L72gnCRo{/youtube}

Patti LaBelle

{youtube}oqzv1ZS6uZs{/youtube}

Sam Cooke

{youtube}OAa8vwmeewU{/youtube}

Aretha Franklin

Moja fascinacija soulom temelji se prvenstveno na intuiciji i emocijama, jednostavno mi se sviđa to što čujem, a ako pokušam to analizirati – onda se temelji na snazi i slobodi tog izričaja. Dojam snage, pa i slobode, temeljim prvenstveno na prekrasnim i moćnim glasovima i sjajnim improvizacijskim kvalitetama soul glazbenika. Izvrsnost oslobađa. Izvrsnost je slobodna. Izvrsnost je snažna. Povezanost sa gospel pjevanjem je očita. Sviđa mi se što su tekstovi soul pjesama u većini slučajeva svjetovni, a i to je ujedno i jedna od glavnih razlika između soula i gospela. Sigurna sam da je puno činjenica o ovim glazbenicima dobro poznata mnogima, ali ipak – vrijedi se podsjetiti, ako ništa drugo.

Aretha Franklin

Aretha Franklin

Aretha Franklin, rođena 1942. godine, američka je glazbenica, pjeva, svira klavir i sklada, zovu je ‘Kraljicom Soula’ – opravdano, rekla bih. Osim predivnih pjesama, intrigira i činjenica da je 1987. godine Aretha Franklin bila prva žena – umjetnica koja je ušla u Rock’n’roll Hall of Fame  – muzej u Clevelandu, državi Ohio posvećen velikanima rock’n’roll glazbe i glazbe koja je utjecala na rock’n’roll, pa je tu i soul i drugi žanrovi. U muzeju su Elvi, Chuck Berry, Fats Domino i mnogi drugi. Manje je možda poznato da je Aretha dijete razvedenih roditelja, i da je kao tinejdžer dva puta postala majka. Vrlo mlada je snimila i prvi album, već sa 14 godina. Njen talent bio je evidentan od rane dobi. 1972 Aretha je prodala 2 milijuna primjeraka albuma Amazing Grace i osvojila titulu najprodavanijeg gospel albuma svih vremena. Od mnogih uspjeha, nagrada, priznanja i odlikovanja i sjajnih pjesama, životnih činjenica, spomenut ću ovdje još i You make me feel like a natural woman, Respect, 18  – da, osamnaest osvojenih Grammyja, te ukupno četvoricu sada odraslih sinova i dva razvoda.

Denise LaSalle, rođena 1939. godine, američka glazbenica, izdala je više od trideset albuma, a osim što pjeva, ona i sklada.

Denise LaSalle, rođena 1939. godine, američka glazbenica, izdala je više od trideset albuma, a osim što pjeva, ona i sklada.

Prva postava Temptationsa, fotografija iz 1965. godine: David Ruffin (dolje lijevo), Melvin Franklin (gore lijevo), Paul Williams (gore desno), Otis Williams (dolje desno), and Eddie Kendricks (sredina).

Prva postava Temptationsa, fotografija iz 1965. godine: David Ruffin (dolje lijevo), Melvin Franklin (gore lijevo), Paul Williams (gore desno), Otis Williams (dolje desno), and Eddie Kendricks (sredina).

The Temptations je američka grupa od pet pjevača, osnovana 1960. godine, koja je postala izuzetno popularna, i prodavala desetke milijuna albuma, a i zanimljivo, ostala u istoj izdavačkoj kući čak 40 godina. Pjevači su se mijenjali dakako, no grupa je ostala prepoznatljiva i uspješna. My girl, Papa was a Rolling Stone dovoljno govore.

Ben E. King

Ben E. King

Ben E. King  – zar treba još nešto reći osim naslova njegove pjesme Stand by me? Rođen 1938. godine, američki glazbenik, koji je u pravednoj pobuni za bolju plaću izašao iz grupe Drifters i zaplovio u solo karijeru, što se dakako isplatilo jer je vrlo uskoro zaredao niz solo hitova Spanish Harlem, spomenuti Stand by me, Save the last dance for me i mnogi drugi.

Sam Cooke

Sam Cooke

Sam Cooke (1931-1964), američki glazbenik, smatra se jednim od osnivača žanra soul glazbe. Nažalost prerana smrt – Cooke je ubijen u jednom motelu, i do dan danas je sjena nad glazbenikovim životom i radom. Ubojica je po službenoj verziji stanovita Bertha Franklin, voditeljica tog motela, koja je ubila Cooka navodno u samoobrani, nakon što ju je Cooke napao zahtijevajući informaciju o tome gdje se nalazi Cookova pratiteljica te večeri. Obitelj i znanci su cijelu priču opovrgavali i tvrdili da se radi o uroti, navodno je čak bilo svjedočanstava o tome kako je Cooke bio pretučen i mučke ubijen. Cijela ta priča je nešto što lako možemo zamisliti kao neki mračni film i žalosti što se mora spomenuti iz Cookov glazbeni rad. Cookeove legendarne hit pjesme Wonderful World, You send me obilježile su mnoge generacije, a i dan danas su jednako popularne i rado slušane. 1999 Cooke je odlikovan posthumno Grammy nagradom za životno djelo, a tu su i druga priznanja.

Patti LaBelle

Patti LaBelle

Patti LaBelle, rođena 1944, američka glazbenica – pjevačica i skladateljica, možda najpoznatija po pjesmi Lady Marmalade iz 1974. godine i osebujnom glasu, bila je treće od četvero djece – četiri sestre, u obitelji u kojoj je otac bio radnik na održavanju željezničkih pruga. Uz majčinu podršku, LaBelle je već sa 17 godina intenzivno radila kao pjevačica i puno nastupala. Od 1974. godine LaBelle je uspješno vodila svoju solo karijeru. Uz brojne uspjehe, uspješne i prekrasne pjesme, priznanja, visoke pozicije na top ljestvicama, manje je možda poznato da su sve njene sestre umrle od raka ne navršivši 45 godina, da su njihovi roditelji također umrli, majka od posljedica dijabetesa. I Patti boluje od dijabetesa, ali se uspješno bori s njim i glasnogovornica je Američke udruge dijabetičara. Patti je i danas poslovno aktivna. O Pattinoj snazi govori i ovo – jedan od Pattinih udvarača tražio je da se Patti odrekne svoje profesije – pjevanja i postane domaćica, što je ona odlučno odbila. Patti je razvedena nakon dugogodišnjeg braka, i majka je petero djece, jednog vlastitog sina i četvero posvojene djece. To je snažno svjedočanstvo o velikodušnosti i bezgraničnoj ljubavi, energiji, angažmanu i uzornoj odgovornosti gospođe LaBelle.

Ako ste i Vi mislili da mi ‘klasičari’ – profesionalni glazbenici klasične glazbe – slušamo samo klasičnu glazbu, eto, nije baš tako. Ugodno ljeto nam svima želim, na asfaltu ili van njega! (NB. Florens piano se piše (i čita) i tijekom cijeloga ljeta, ovo nije najava stanke.)

Smješko

About Zanina Bilic (89 Articles)
Akademska glazbenica pijanistica i profesorica klavira nakon diplome na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji poslijediplomski je studij sa stipendijom DAAD završila u Muenchenu. Nastupala je u Hrvatskoj i inozemstvu, kao solist i komorni glazbenik te kao klavirska pratnja. Bavi se i pedagoškim i humanitarnim radom. Živi i radi u Zagrebu sa suprugom i kćeri.

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.