Kinana – princeza ratnica iz antičke Makedonije

Kinana (ili Kuva) rođena oko 357. pr. n. e. bila je kći Filipa II. Makedonskog, jednog od najvećih kraljeva antičkog svijeta, i Audate, ilirske princeze. Ovo jedinstveno nasljeđe osiguralo je Kinani poseban odgoj. Za razliku od većine žena svog vremena, koje su često bile ograničene na kućanske uloge, Kinana je bila obučena u vještinama borbe, strategije i vodstva – vještinama koje su obično rezervirane za muškarce.

Kinana je od malih nogu učila jahati, loviti i boriti se, budući da su Iliri, narod njezine majke, imali tradiciju uključivanja žena u vojne aktivnosti. To ju je učinilo rijetkim primjerom žene koja je mogla stajati ravnopravno s muškim ratnicima. Njezina reputacija vještog borca ​​i vođe bila je toliko poznata da je čak pratila makedonsku vojsku u pohodima.

Jedan od njezinih najhrabrijih poteza dogodio se nakon smrti njezinog slavnog polubrata Aleksandra Velikog. U kaotičnoj borbi za vlast koja je uslijedila, Kinana je htjela osigurati moćnu poziciju za svoju kćer Adeu. Dogovorila je da se Adea uda za Filipa III., novoga kralja. To je bila hrabra i strateška odluka koja je pokazala njezinu odlučnost da zaštiti nasljeđe svoje obitelji. Međutim, ta ju je ambicija također učinila metom i ubijena je 323. pr. n. e.

Nakon Aleksandrove smrti, isključivši kraljevsku obitelj, njegove generale koji su među sobom podijelili njegovu vlast, prešla je Strumu; probijajući se pred Antipaterom, koji joj je osporio prolaz preko rijeke. Zatim je prošla Helespont, kako bi se susrela s makedonskom vojskom: kada je Alketa s moćnom silom napredovao da joj da bitku. Makedonci su isprva zastali ugledavši Filipovu kćer i Aleksandrovu sestru: dok je, nakon što je prekorila Alketu zbog nezahvalnosti, nepokolebljiva pred brojem njegovih snaga i njegovim strašnim pripremama za bitku, ona se hrabro uhvatila u koštac s njim; odlučila na slavnu smrt, radije nego da, lišena svoje vlasti, prihvati privatni život, nedostojan Filipove kćeri.

Polijen iz Makedonije (Ratna lukavstva u ratu, 2. st.)

Kinaneina životna priča naglašava mogućnosti i ograničenja onoga što su žene mogle postići u antičkim makedonskim i ilirskim društvima. Iako su žene obično imale manje prava od muškaraca, ipak su mogle imati značajne uloge, osobito ako su bile plemenitog porijekla. U nekim slučajevima, čak su mogli imati vojnu i političku moć poput Kinane.

Unatoč svom izuzetnom životu Kinane danas nije poznata. To je djelomično zato što su antičku i kasniju povijest uglavnom pisali muškarci, koji su često previđali doprinose žena. Osim toga, moćne žene poput Kinane ponekad su smatrane prijetnjom svijetu politike i ratovanja kojim dominiraju muškarci. Kao rezultat toga, njihove priče nisu uvijek bile sačuvane ili slavljene.

Pitanja za analizu

  1. Kako bi opisao/la ulogu žena u makedonskom i ilirskom društvu u 4. stoljeću pr. n. e.? Kako se položaj Kinane razlikovao od drugih žena tog vremena?
  2. Na koji je način Kinaneino podrijetlo, s jedne strane makedonsko, a s druge ilirsko, utjecalo na njezinu osobnost, odgoj i položaj u društvu?
  3. Koji su bili motivi Kinane za sklapanje braka između njezine kćeri Adeje i Filipa III.? Na koji je način ovaj potez pokazao njezine političke ambicije i strategiju?
  4. Zašto su žene poput Kinane bile smatrane prijetnjom u svijetu politike i ratovanja?
  5. Kako to da Kinana, unatoč svojoj izuzetnoj životnoj priči, danas nije poznata? Koji su razlozi zašto su doprinosi žena poput nje često previđeni u povijesnim zapisima?
  6. Možeš li pronaći sličnosti između Kinane i neke suvremene žene koja se suočava s izazovima u društvu koje je tradicionalno dominirano muškarcima?

Koliko je ova objava bila korisna?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena 5 / 5. Broj glasova: 2

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Budući da vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što objava za vas nije korisna.

Dopustite da poboljšamo ovu objavu!

Kako ovu objavu možemo poboljšati?