Postani suradnik i partner Clionaut Akademije

Pripremili ste kvalitetan materijal za svoju nastavu Povijesti? Učenici su dobro reagirali i na satu ste odradili što ste planirali? Čestitamo! To je cilj svakog učitelja i nastavnika povijesti. I što ćete sad s pripremljenim nastavnim materijalom? Koliko mjesta imate na policama ili spremištu računala/oblaka za mrtvi kapital? Ponudite taj materijal javnosti i možda Vam donese dodatni prihod. Jednom kad ga postavimo online taj materijal može iz mjeseca u mjesec, iz godine u godinu, donositi pasivni prihod.

Što zapravo znači suradnički i partnerski odnos?

Clionaut Akademija (u nastavku CA) je legalni posao koji sukladno hrvatskim zakonima izdaje račune i poštuje druge odredbe poslovanja. Clionaut Akademija je poslovni projekt obrta Inter nos. Pokretač i vlasnik projekta je Miljenko Hajdarović.

Projekt Clionaut Akademije pokrenut je u kolovozu 2024. i na njemu se intenzivno i svakodnevno radi. Cilj je postati najveći centar za obrazovne resurse i online edukaciju iz Povijesti u Hrvatskoj i regiji.

U pokretanje, razvoj i održavanje projekta uz znanje i iskustvo utrošena je silna energija i puno radnih sati. Kao primjer prilažemo evidenciju za rujan 2024. (koji još traje u trenutku pisanja ovih redova):

Suradnički i partnerski odnos znači da CA nastupa kao posrednik u prodaji vaših materijala i usluga. To mogu biti nastavni materijali, vaši napisani i kreirani online tečajevi ili online edukacije (webinari i sl.).

Kako to ostvariti? Vi dajete svoj kvalitetan materijal, a CA odrađuje posao oko distribucije, prodaje i marketinga (naravno i vi možete reklamirati svoj proizvod). Važno je odmah na početku napomenuti da Vi garantirate da se radi o vašem autorskom uratku i da nema nikakvih dodatnih opterećenja (poput raspolaganja slikovnim materijalom).

VAŽNO: Suradnik i partner je član CA. Zašto? Prije svega to je izraz povjerenja u rad CA i svojevrsna naknada za korištenje usluge.

Kakva je podjela plijena odnosno što se može zaraditi?

Budimo vrlo transparentni i iskreni na početku – nema nikakve garancije. Mi proizvod stavljamo na tržište i ako ga kupci žele možemo ga prodati. Jasno ćemo istaknuti o čemu se radi, prikazati dio proizvoda, navesti autora i cijenu. Možda zaradite par eura mjesečno, a s protekom vremena i više proizvoda na tržištu možda i par stotina ili (nadamo se/sanjamo) tisuća.

S druge strane CA svojim suradnicima garantira transparentan poslovni odnos. To znači da ćete imati uvid u prodaju proizvoda i zaradu ćemo isplatiti. Isplate idu preko Autorskog ugovora (pojašnjenje pri dnu), CA državi plaća njen dio, zadržava svoj postotak i ostalo isplaćuje na Vaš žiroračun.

Što znači podjela plijena odnosno što se može zaraditi?

Podjela između suradnika i CA je 50-50. Zapravo da budemo precizniji raspodjela je u kombinaciji suradnik – država – CA 50-35-15. Vi uzimate 50 %, državi se plaćaju doprinosi na Autorski ugovor oko 35 % i za CA ostaje 15 %. Pretvoreno u € to znači – ako u prodaji zaradimo 100 € do vas će doći 50 €, državi ćemo dati oko 35 € i za CA ostaje oko 15 €.

Na ilustraciji desno možete vidjeti izračun doprinosa i troška Autorskog ugovora (kalkulator MojPosao.hr).

Što će CA odraditi za svojih 15 %:

  • savjetovati kako oblikovati svoje autorsko djelo za prodaju kao digitalni proizvod,
  • pomoći oko finalizacije materijala za prodaju,
  • tehnički postaviti sve što treba u sustav online prodaje,
  • kreirati autorsku stranicu (s kratkim životopisom, fotografijom i popisom svih materijala koji su na prodaju),
  • platiti kartičnom posredniku za kartično plaćanje,
  • platiti računovodstvu za izdavanje automatskog fiskaliziranog računa,
  • platiti banci posredništvo za isplatu autorskog ugovora,
  • kreirati Autorski ugovor za autora,
  • i na kraju godine autoru izdati potvrdu za Poreznu upravu.

Kakve su opcije isplate? Polugodišnje tj. pri kraju lipnja i pri kraju prosinca kalendarske godine. Provjerimo koliko je Vaših proizvoda prodano, raspodijelimo utržak, sastavimo Autorski ugovor, potpišete i čekate isplatu na žirac. Dakle, taman da si uljepšate ljetni godišnji ili božićne praznike.

Za sve upite se javite putem kontakt obrasca.

Što možete prodavati?

Trenutno možete prodavati:

  • tekstove ili članke (povijesne ili stručne tematike),
  • nastavne materijale poput listića, vježbi itd.
  • prezentacije,
  • ilustracije i crteže,
  • i druge stvari koje vam padnu na pamet da bi se mogle prodati digitalnim putem.

U budućnosti (vjerojatno početkom 2025.) će biti moguća prodaja multimedijskog materijala poput videa i audio snimki. Također razmatramo mogućnosti prodaje digitalnih materijala koji su izrađeni na drugim platformama poput Canve i sl.

Što je autorski ugovor?

Preuzeto sa stranice Ovdjetničkog društva Petrić i Kajić:

Autorski ugovor kao vrsta ugovora o djelu dodatno karakterizira autorsko djelo koje je originalna, duhovna (intelektualna) ostvarenja iz književnog, umjetničkog i znanstvenog područja koja imaju individualni karakter, bez obzira na način i oblik izražavanja, vrstu, vrijednost ili namjenu. Dakle, autorsko djelo izvorna je intelektualna tvorevina koju je ostvario autor, a karakteriziraju ga originalnost, kreativnost i subjektivnost. Djelo se smatra subjektivno originalnim (izvornim) ako autor ne oponaša drugo njemu poznato djelo.

U Zakonu se kao autorska djela osobito navode: jezična djela (pisana djela, govorna djela, računalni programi), glazbena djela, s riječima ili bez riječi, dramska i dramsko-glazbena djela, koreografska i pantomimska djela, djela likovne umjetnosti (s područja slikarstva, kiparstva i grafike), bez obzira na materijal od kojega su načinjena, te ostala djela likovnih umjetnosti, djela arhitekture, djela primijenjenih umjetnosti i industrijskog dizajna, fotografska djela i djela proizvedena postupkom sličnim fotografskom, audiovizualna djela (kinematografska djela i djela stvorena na način sličan kinematografskom stvaranju), kartografska djela, prikazi znanstvene ili tehničke prirode kao što su crteži, planovi skice, tablice i dr.

Sukladno Zakonu o autorskom pravu i srodnim pravima autorski ugovor je ugovor kojim se stječe pravo iskorištavanja autorskog djela te mora biti sklopljen u pisanom obliku.