molotov-ribbentrop

Europski dan sjećanja na žrtve staljinizma i nacizma

Europski parlament je 2008. godine prihvatio deklaraciju o proglašenju 23. kolovoza Europskim danom sjećanja na žrtve staljinizma i nacizma (European Day of Remembrance for Victims of Stalinism and Nazism). Ovaj datum ima poseban povijesni značaj jer podsjeća na potpisivanje pakta Molotov-Ribbentrop 1939. godine, kojim su nacistička Njemačka i SSSR formalizirali svoj dogovor o nenapadanju, ali i podijelili sfere utjecaja u istočnoj Europi. Taj pakt označava početak niza tragičnih događaja koji su doveli do Drugog svjetskog rata, genocida i masovnih represija.

Međutim, spomenuti datum također izaziva određene kontroverze, posebice u kontekstu hrvatske političke scene. Dio hrvatskih političara, koji odbijaju prihvatiti jugoslavenski socijalizam kao dio nacionalne povijesti, nastoje pod ovaj datum uključiti i taj dio prošlosti, sugerirajući da se jugoslavenski socijalizam može izjednačiti sa staljinizmom. Takvo stajalište, međutim, svjedoči o značajnom nerazumijevanju povijesti.

Jugoslavenski socijalizam, unatoč tome što je bio autokratski i nedemokratski režim, značajno se razlikovao od staljinističkog modela, osobito nakon razlaza između Jugoslavije i Sovjetskog Saveza 1948. godine. Dok je staljinizam bio obilježen ekstremnim kultom ličnosti, masovnim čistkama i totalitarnim kontrolnim mehanizmima, jugoslavenski socijalizam, iako autoritaran, nastojao je razviti sustav radničkog samoupravljanja i distancirati se od sovjetskog utjecaja. Jugoslavenski režim (neki ga nazivaju titoistički ili titoizam) je u mnogim aspektima bio blaži u usporedbi sa staljinističkim, a Jugoslavija je tijekom Hladnog rata često zauzimala poziciju između Istoka i Zapada, promovirajući pokret nesvrstanih.

Izjednačavanje staljinizma i jugoslavenskog socijalizma nije samo povijesno netočno, već i reducira kompleksnu povijest jugoslavenskog društva i njegove tranzicije. To, međutim, ne znači da se ne smije kritizirati nedemokratska priroda jugoslavenskog režima i kršenje ljudskih prava koja su se dogodila tijekom njegove vladavine. No, nužno je povući jasnu liniju između različitih povijesnih i političkih konteksta te prepoznati specifičnosti svakog od tih sustava kako bi se izbjegla pojednostavljenja i iskrivljavanje povijesnih činjenica.

Koliko je ova objava bila korisna?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Broj glasova: 0

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Budući da vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što objava za vas nije korisna.

Dopustite da poboljšamo ovu objavu!

Kako ovu objavu možemo poboljšati?